Adana HOCALI SOYKIRIMI KONFERASINDA "DİASPORAYA MİSSİLEME" ÇAĞRISI

HOCALI SOYKIRIMI KONFERASINDA "DİASPORAYA MİSSİLEME" ÇAĞRISI

28.02.2015 - 12:52 | Son Güncellenme:

.

HOCALI SOYKIRIMI KONFERASINDA DİASPORAYA MİSSİLEME ÇAĞRISI

Adana Büyükşehir Belediye Başkan Hüseyin Sözlü, 2015’te Ermeni Diasporası’nın saldırılarına karşı Türkiye’nin izlemesi gereken politikada, Azerbaycan’ın Hocalı katliamıyla ilgili faaliyetlerinin örnek alınması gerektiğini söyledi.
Adana Büyükşehir Belediyesi ve Adana Kardeş Kültür Dernekleri’nin düzenlediği Tarihin Işığında Hocalı Soykırımı konulu konferans Serinevler Spor Salonu’nda gerçekleştirildi.
Azeri kaynaklarına göre 25 Şubat 1992’yi 26 Şubat’a bağlayan gece Ermeni güçlerinin, Hocalı kasabasında 83 çocuk, 106 kadın ve 70’ten fazla yaşlı olmak üzere toplam 613 Azeri Türk’ünü vahşice öldürdüğü, 487 kişiyi ağır yaraladığı ve 1375 kişiyi esir aldığı olaylara dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirilen etkinliğe kalabalık dinleyici topluluğu katıldı.
Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva’nın verdiği konferansın açılışında konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, “Türk milleti dünyada en çok soykırıma uğramış millettir. Anadolu coğrafyasında, Azerbaycan coğrafyasında, Balkan coğrafyasında yakın zamanda gerçekleşen soykırımlar vardır” dedi.
"AZERBAYCAN HOCALI’YI ÇOK İYİ ANLATIYOR, TÜRKİYE DE, SÖZDE SOYKIRIM SUÇLAMASINA KARŞI AYNI YÖNTEMLERİ KULLANMALI"
Başkan Sözlü, şöyle devam etti:
“Ne yazık ki mazlum bir millet, emperyalizmin de iş birliği ve desteğiyle zan altında bırakılıyor. Milletimiz sözde Ermeni soykırımıyla suçlanırken, 2015 yılında, sözde Ermeni soykırımının 100. yıldönümünde Ermeni Diasporası saldırılar gerçekleştiriyor. Türkiye ne yapmalı? Türkiye’nin siyaseti ne olmalı? Bu yıl Türkiye’de Hocalı soykırımı üniversitelerde, sivil toplum kuruluşlarında ve çok sayıda yerde, yaşanmış bir acı, mazlum bir milletin katli, sivillerin kadın, çocuk , yaşlı denmeden katledilmesinin vesikası olarak kabul görmüştür. Azerbaycan hükümetinin dünyanın her yanında ve Türkiye’de takip etmiş olduğu politika takdire şayandır. Hocalı konusunun anlatılması ve dünyaya duyurulması konusunda göstermiş oldukları gayret önemlidir. 2015’in 100. yılında takip edilmesi gereken politikada, Azerbaycan’ın Hocalı’yla ilgili uyguladığı politika örnek alınmalı. Tebrik ediyorum.”
HOCALI’DA İNSANLAR TÜRK OLDUKLARI İÇİN KATLEDİLDİ
Daha sonra söz alan Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, Başkan Hüseyin Sözlü’nün Türk dünyasına ve Azenbaycan’a duyarlılığının önemine değindi ve kendisine teşekkür etti. Adana Kardeş Kültür Dernekleri Topluluğu ve Adana Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği yöneticilerine de teşekkür eden Ganire Paşayeva, “Ermeniler, Hocalı’da katledilen insanları, bir devletin vatandaşı, Azerbaycan’ın insanı oldukları için değil, Türk oldukları için öldürdüklerini söylüyorlar. Bir milleti hedef alarak işlenen cinayetlerin tanımı soykırımdır” diye konuştu. Paşayeva, 26 Şubat 1992’de Karabağ’daki Hocalı Kasabası’nda gerçekleştirilen katliamlarla ilgili ayrıntıları anlattı ve dünya kamuoyuna bütün olup bitenin çok iyi aktarılması gerektiğini söyledi.