Gündem Hocanın küpe zaferi

Hocanın küpe zaferi

11.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Derslere küpeli giren sınıf öğretmeni Cuma Toygar’a verilen maaş kesintisi cezasını mahkeme iptal etti. Valiliğin temyiz başvurusu üzerine dosyayı inceleyen Danıştay da kararı onadı...

Hocanın küpe zaferi

Manisa’da sınıf öğretmeni Cuma Toygar, 5 yıl önce, Necatibey İlköğretim Okulu’nda görev yaparken derslere küpeli girdiği için, kılık kıyafet yönetmeliğine aykırı hareket ettiği gerekçesiyle verilen maaş kesintisi cezasının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Manisa 1’inci İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme cezayı iptal ederken, karar Danıştay tarafından da onandı.
Manisa Necatibey İlköğretim Okulu’nda görev yapan sınıf öğretmeni Cuma Toygar’a derslere küpe takarak girdiği için 2010 yılı Eylül ayında, üç kez uyarıda bulunulmasının ardından 30’da 1 oranında aylık kesme cezası verildi. Öğretmen Toygar ayrıca bir köy okuluna tayin edildi.

Yasak değil, simge içermiyor
Bu gelişmelerin ardından avukatı aracılığıyla Manisa İdare Mahkemesi’ne başvuran Toygar, aylık kesme cezasının yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini talep etti.
Mahkemenin yaptığı değerlendirmede, kılık kıyafet kurallarının erkek ve kadın memurlar açısından ziynet eşyası, takı gibi giyim kuşam öğeleri yönünden herhangi bir yasaklama, sınırlama getirmediği belirtildi. İdarenin, erkek memurun küpe takmasının ’örf ve adetlere aykırı olduğu’ yönündeki görüşüne karşılık da “Süregelen zamanla etkileşime giren, değişen, çağın koşullarına adapte olan örf ve adetlerin, bu değişiklikleri ve ayrıca izafilikleri nedeniyle unsurlarının somut olarak belirlenmesi gereken, disiplin hukuku açısından ceza ihdas eden bir anlamda yorumlanamayacağı, kaldı ki davacının küpe takmasının mevcut örf ve adetlere ne şekilde aykırı olduğunu da belirleyen bir dayanak noktasının bulunmadığı kanaatine varılmıştır” denildi.
Dava konusu disiplin işleminde hukuka uyarlık bulunmadığı belirtilerek, oybirliğiyle iptaline karar verildi. Davalı Manisa Valiliği’nin temyiz başvurusu üzerine dosyayı inceleyen Danıştay 12’inci Dairesi, mahkemenin kararını onadı.

Haberin Devamı

Tayin edilmişti

Maaşı kesilen Cuma Toygar ayrıca bir köy okuluna tayin edilmişti.