Gündem Hollanda’da tasarım zamanı

Hollanda’da tasarım zamanı

28.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bu yıl 17. kez düzenlenen Dutch Design Week (Hollanda Tasarım Haftası) bu akşam sona eriyor. Hafta boyunca Eindhoven’da yüzlerce tasarım yaklaşık 300 bin izleyiciyle buluştu.

Hollanda’da tasarım zamanı

"Eğer biz yapmazsak, kim yapacak?". Bu yıl Hollanda’nın Eindhoven şehrinde 17. kez düzenlenen ve bu akşam sona erecek olan Dutch Design Week (DDW- Hollanda Tasarım Haftası) bu soruya odaklanıyor. Bu başlıkla, tasarımcıyı olduğu kadar tüketiciyi de tükettiği her tasarım ürününden sorumlu tutmak, herkesin düşlediği dünya için yapabilecekleri
olduğunu göstermek ve tasarıma bugünü inşa edeceği, geleceği şekillendireceği bir alan açmak hedefleniyor.

Haberin Devamı

Hollanda tasarım geleneği oldukça güçlü olan ve tasarımı geleceği düşünmek için bir yöntem olarak gören bir kültüre sahip. Tasarımın mimariyle ve gündelik hayatta kullanılan ürünlerle olan ilişkisi kadar sosyal ilişkileri şekillendirmedeki rolü ve bir arada yaşamayı, daha yaşanabilir bir gezegene hizmet etmeyi sağlayan etkisiyle ilgileniliyor.

Tasarım Bienali’yle iş birliği

Dutch Design Week, ilk olarak 1998’de bir grup tasarımcının girişimiyle Tasarım Günü adı altında düzenlenmiş. 2002 yılında da bugünkü halini almış. 3000’e yakın tasarımcıyı ağırlayan etkinlik için şehir geçen yıl 335 bin ziyaretçi almış. Şehir bu yıl da hafta boyunca 100’den fazla mekanda 300 bin kadar ziyaretçi ağırlıyor. Etkinlik tanıtım metninde “tasarımcıların soru çözebilme kapasitelerine duyulan bir inanç var” deniyor ve buna odaklanılıyor.

Haberin Devamı

Eindhoven’ın bu haftaya ev sahibi olmasının temel sebebi aynı zamanda Tasarım Akademisi’yle de dünyaca ünlü önemli tasarımcıları yetiştirmesi. Bu yıl 4 Kasım’a dek süren 4. İstanbul Tasarım Bienali’nin küratörü Jan Boelen de buradaki sosyal tasarım bölümünün başında yer alıyor. Boelen’in küratörlüğü vesilesiyle bu yıl Dutch Design Week, 4. İstanbul Tasarım Bienali’yle de iş birliği içinde. Örneğin, Camilo Olivera’nın bienal kapsamında Akbank Sanat’taki Bozum Okulu’nda sergilenen ‘An I: Dijital Benliğimle Konuşmak’ isimli çalışması burada da sergileniyor.

Hollanda’da tasarım zamanı

Dutch Design Week’in en öne çıkan etkinliklerinden biri de bu eserin de yer aldığı Design Academy Eindhoven (DAE) mezuniyet sergisi. Tarihi bir süt fabrikasında yer alan sergi, tasarımın ve okulun rolü üzerine değişmekte olan kamusal algıyı inceliyor. Sergide 185 mezunun 208 projesi yer alıyor. Bunlar arasında ‘Sam Sam’ adlı proje gibi mülteciler ve huzurevi sakinlerinin sosyalleşmesini sağlayarak sosyal tasarıma önemli bir örnek veriyor. Proje için detaylı bilgiye www.samsam.org adresinden ulaşılabiliyor. Elieen Rainer’ın ‘Next Door Narratives’ adlı projesi ise komşular arasındaki iletişimi sağlamak üzerine onlar arasında bir podcast hazırlıyor. Mirl van Hoek’in ‘+2 Degrees’ adlı projesi ise ceplerine su doldurulan sonra bu suları minik musluklardan akıtan bir ‘oyun yağmurluğu’ sunuyor. Çoğunlukla yağmurlu olan Hollanda’da yağmurdan bunalmak yerine onunla oynamak üzerine geliştirilmiş proje aslında ülkenin doğayla olan ilişkisi üzerine oldukça düşündürücü bir rol oynuyor. Dutch Design Week, tüm dünyaya yayılabilecek fikirler ve ilham verici projelerle geleceğe ve düşünceye dair tohumlar saçıyor.