Siyaset Hollanda’dan skandal karar

Hollanda’dan skandal karar

23.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Hollanda Parlamentosu, 1915 olayları ile ilgilli Ermeni iddialarını “soykırım” olarak tanıdı. Hollanda Parlamentosu’nda, 1915 olaylarının tartışıldığı oturum  sonrası koalisyon hükümetinde bulunan Hristiyan Birlik Partisi (CU) Milletvekili  Joel Voordewind, iddiaların “Ermeni soykırımı” olarak tanınması için önerge sundu.

Hollanda’dan skandal karar

Parlamento’da 3’e karşı 142 oyla kabul edilen önergeye sadece Türklerin kurduğu Denk Partisi karşı oy kullandı. 1915 olayları ile ilgili Ermenilerin iddialarının tanınması dışında, 24 Nisan’da Ermenistan’ın başkenti Erivan’da yapılan anma törenlerinde Hollanda’nın bakan düzeyinde temsil edilmesi de büyük çoğunlukla kabul edildi. Hollanda’da hükümet, BMGK’nın Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ne göre hareket ediyor. Bu nedenle kararın hükümet açısından bir bağlayıcılığı bulunmuyor.

Karara sert tepki

Dışişleri Bakanlığı, Hollanda Parlamentosu’nun, 1915 olayları ile ilgilli Ermeni iddialarını “soykırım” olarak tanımasına ilişkin, “Kararı şiddetle kınıyoruz. Hiç bir hukuki bağlayıcılığı ve geçerliliği yoktur” ifadelerini kullandı.