Siyaset Hollanda Türkiye’den özür dileyecek

Hollanda Türkiye’den özür dileyecek

13.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa’da yaptığı açıklamada ‘Kesinlikle adım atacağız, fazlasıyla atacağız. Daha sonra da Hollanda özür dileyecek Türkiye’den. Hollanda özür dilemediği sürece de biz bu adımları atmaya devam edeceğiz’ dedi

Hollanda Türkiye’den özür dileyecek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa’nın Metz şehrinde yapacağı toplantısı öncesinde basın mensuplarının Hollanda ile yaşanan krize ilişkin sorularını yanıtladı. Bir basın mensubunun krizin nasıl aşılabileceği yönündeki sorusu üzerine Çavuşoğlu, “Bir kere bunun karşılığı olacak. Bunun altında kalmayız. Özür dilemek yetmez. Bunun karşılığını verdik, vermeye başladık. Şu anda Hollanda Büyükelçisi iki gün önce planlanmış, gitmiş. ‘Ülkeye gelmesin.’ dedik. Giremez” dedi. Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kesinlikle adım atacağız, fazlasıyla atacağız. Daha sonra da Hollanda özür dileyecek Türkiye’den. Hollanda özür dilemediği sürece de biz bu adımları atmaya da devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, AB dönem başkanı Malta’nın dışişleri bakanı dahil birçok dışişleri bakanı, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland’ın ekibi ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı Pedro Agramunt ile görüştüğünü kaydetti. Olayın ardından da Avrupalı pek çok muhatabını aradığını vurgulayan Çavuşoğlu, “Herkesin söylediği, ‘Şu ana kadar gördüklerimize, duyduklarımıza inanamıyoruz.’ Ama hadi bir açıklama yapın? O zaman işte Avrupa içinde dayanışma ön plana çıkıyor. Yazık” dedi.

‘AİHM dahil mücadele’

Konunun AİHM’e taşınıp taşınmayacağına ilişkin soru üzerine Bakan Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve ilgililerin gerekli mütalaaları yaptığını söyledi.

Çavuşoğlu, “Ne gerekiyorsa uluslararası hukukta AİHM dahil mücadelemizi sürdüreceğiz ama önce böyle mert bir şekilde, bu Hollanda’nın faşizan uygulamasının yanlış olduğunu Avrupalılardan da duymak istiyoruz. Sadece bizim gibi ülkelere ders vermeye kalkmasınlar, Avrupa’nın göbeğinde bu faşizan uygulamaya eleştiri yapacaklar mı yapmayacaklar mı merakla bekliyorum şimdi” dedi.

Haberin Devamı

‘Bir başbakan bu kadar küçülür mü?’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Metz şehri Kongre Merkezi’nde Türk vatandaşları ile buluştu. Çavuşoğlu, “Viyana Sözleşmesine göre büyükelçilikler ve başkonsolosluklar o ülkenin kendi toprağıdır. Benin bakanımın, benim toprağıma girmesini engelliyorsun. Hem de diplomatik plakalı bir araçta. Biz bunun altında kalır mıyız? Biz bunun hesabını soracağız. Özür dilesen de dilemesen de biz bunun hesabını soracağız” ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, Hollanda yönetimi için “Bir başbakan bu kadar küçülür mü? Bu kadar acziyet içinde olur mu? Wilders’in elinden biraz oy alacağım diye bu kadar aciz duruma düşer mi? “Irkçılık artıyor, İslamofobi artıyor. Bugün Avrupa’da tarih sayfaları açılırsa kimse kimsenin yüzüne bakamaz” dedi.