Ekonomi Hong Konglu girişimci otel telefonuyla geldi

Hong Konglu girişimci otel telefonuyla geldi

16.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye pazarına giriş yapan yeni start up’lardan biri olan Tink Labs, ‘Handy’ adlı otellere özel cep telefonunu getirdi. Firma önemli bir turizm destinasyonu olan Türkiye’ye uzun vadeli baktığını belirtiyor

Hong Konglu girişimci otel telefonuyla geldi

Hong Konglu start up Tink Labs, Türkiye’ye ‘Handy’ adlı otellere özel cep telefonuyla giriş yaptı. 24 yaşındaki genç girişimci Terence Kwok’un kurduğu girişimin yatırımcısı ise iPhone’u da üreten ünlü Çinli firma Foxconn.

Haberin Devamı

Handy, seyahat edenlerin ve otellerde konaklayanların işini kolaylaştırmak amacıyla otel odalarındaki sabit telefonlara alternatif olarak sunuluyor. Otellerde konaklayanlar telefonu şehirde yanlarında götürerek ücretsiz olarak konuşabildikleri gibi şehir rehberi ve çeşitli rezervasyonlar için de kullanabiliyor. Handy’nin geliştirilen ve üretim aşamasında olan yeni modeli ise otel kapısını açacak ve odada televizyon kumandası olarak kullanılabilecek.

Terence Kwok’un, 2012 yılında çıktığı Avrupa seyahati Tink Labs’in kuruluş fikrinin filizlerini attı. Avrupa ülkeleri turu yaparken her gittiği ülkede yüklü miktarda internet ve telefon görüşmesi ücreti ödeyen Kwok, ülkesine döndüğünde TinkLabs’i kurdu. Kuruluşunun ardından uluslararası fonlardan 120 milyon dolarlık yatırım aldı.

Haberin Devamı

Önce havaalanlarında yerel bir sim kartla akıllı telefon kiralayan Kwok, havaalanlarındaki yolcuların hızlıca uçaklarına veya otellerine gitmek istemesi nedeniyle stratejisini değiştirdi. Fikrini otellere doğru yönlendirdi.

Terence Kwok, “İhtiyaçlarımızı iş modeli haline getirebiliriz. Yaşanan koşullara da adapte olduğunuzda müthiş başarılar elde edebilirsiniz.

Uzun vadeli bakıyor

Trajik gibi görünen bir durumdan fazla çalışma ve ilgi çekici bir fikirle başarılı bir hikaye yaratabilirsiniz” dedi.

Tink Labs, Türkiye’de ofisini paylaşımlı çalışma alanı olarak tanımlanan Workinton’da açtı. Şu anda üç kişi istihdam ediyor.

Tink Labs Türkiye Satış Direktörü Ömer Ünlü ise, şu anda Türkiye’de 22 otelle çalıştıklarını ve 4 bin odaya hizmet verdiklerini belirterek, yakında Bodrum ve Antalya pazarlarına da açılacaklarını söyledi. Hong Konglu firmanın potansiyeline güvenerek böyle bir dönemde Türkiye’ye girdiğini kaydeden Ünlü, “Bu olaylara geçici olarak bakılıyor. Türkiye turizm açısından turistlerin vazgeçmediği bir destinasyon. Türk şirketleri böyle dönemlerde vefa ve güvene önem veriyor. Pazara uzun vadeli bakıyoruz” diye konuştu.

Ünlü, Handy’nin misafirlerine konaklamaları boyunca ücretsiz yurt dışı ve yurt içi aramalarını limitsiz bir şekilde sağladığını aktardı.

Haberin Devamı

TV kumandası olabiliyor

Ömer Ünlü, Türk otellerden çok talep geldiğini buna yetişemediklerini de aktararak, ancak şu dönemde Handy’nin yeni modelini beklediklerini ve şubat ayı itibariyle yeni modelle hizmet vermeye başlayacaklarını söyledi. Handy’nin yeni modelinin teknolojik özellikleri daha geliştiriliyor.

Ünlü, cep telefonu Handy’nin kumanda olarak kullanılma ve kapıyı açma gibi özellikleriyle otellerin en büyük gider kalemlerine de çözüm olacağını kaydetti.

Tink Labs, 2.5 yıllık Hong Kong merkezli bir start up. Şu anda pek çok dünya şehrinde hizmet veriyor. 100 otelde 1 milyon insan tarafından kullanılıyor. Singapur ve Hong Kong’da otellerin yarısı tarafından tercih ediliyor. Londra’da kullanım oranı yüzde 15. 2017 yılı sonu itibariyle 120 şehirde 3 milyon odaya hizmet vermeyi hedefliyor.