Teknoloji HP Spectre 13 inceleme

HP Spectre 13 inceleme

31.01.2018 - 13:47 | Son Güncellenme:

HP, yeni Spectre 13’ü yine ultra ince kasada dokunmatik ekran ve sekizinci nesil Intel işlemci ekleyerek yeniden tasarladı. Son derece ince ama sağlam inşa edilen makinenin sunduğu performans ise oldukça iyi. Biz de dünyanın en ince dokunmatik ekranlı dizüstü bilgisayarlarından HP Spectre 13’ü sizler için inceledik.

HP Spectre 13 inceleme

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Windows PC piyasası hızlı şekilde hareket ediyor, bu yüzden bazı ürünler sahip oldukları ünvanlar hızla değişiyor. "Dünyanın en ince dizüstü bilgisayarı" olarak ilan edilen orijinal HP Spectre 13'ün durumu da buna bir örnek. Bu ünvana ilk HP sahip oldu ama işler sonra değişti. Acer, daha da inceltilmiş olan Swift 7'yi piyasaya sürdü.

Şimdi, en yeni HP Spectre 13, önemli ölçüde yeniden tasarlanmış. Biz de "dünyanın ilk en ince dokunmatik ekranlı dizüstü bilgisayarı" olarak lanse edilen yeni Spectre 13’ü sizler için inceledik.

Defter inceliğinde teknolojik mücevher

HP'nin yeniden tasarlanan Spectre 13 modeli dokunmatik ekranına rağmen 10.4 mm kalınlığında (ekran dahil) ve 1.11 kg ağırlığında. Yaklaşık bir telefon inceliğinde ve inanılmaz derecede hafif. Ancak bildiğiniz gibi HP, ürünlerini inceltmeye çalışan tek şirket değil. Piyasada 12 inç Apple MacBook veya Huawei MateBook X gibi küçük boyutlarda satılan pek çok dizüstü bilgisayar var. Spectre 13 bunların her ikisinden daha ince ve dokunmatik ekrana sahip. Acer Swift 7 (8.98 mm) kadar ince değil ama etkileyici.

Haberin Devamı

Spectre 13, aynı zamanda seramik beyaz ve altın renk ikilisiyle geliyor. İsterseniz siyah rengi de mevcut. Benzersiz rengi onu MacBook ve Surface’den ayırıyor. Böyle ince bir dizüstü bilgisayarda beyaz rengin çok dikkat çekici durduğunu söyleyebilirim. Ona şık ve asil bir hava katmış.

Güzel beyaz yüzeyin bozulmadan kalmasını sağlamak için HP, üst kapak ve klavye zeminini, CNC alüminyum ve karbon fiberle kaplamış. Çizilmeye karşı özel bir işlem olan Gelişmiş Elektro Depozit (AED) uygulanmış.

HP Spectre 13 inceleme

Ekranın ön kısımları 5.3 mm'ye (15.03 mm'den) ve üst çerçevesi 9.7 mm'ye (16.04 mm'den aşağıya) indirilmiş. Bu, yan ve üst çerçeveleri 5.2 mm olan Dell XPS 13'e benziyor. Daha temiz bir görünüm elde etmesi için kenarlar elmas gibi açılı kesilmiş. Kapağın etrafındaki kesim aynı zamanda onun kolay açılmasını sağlıyor.Genel olarak bakıldığında cihaz, mücevhergibi görünen muhteşem bir tasarıma sahip.

Tasarım ve yapısıyla ilgili tek şikayetim Spectre 13'ün inceliğiyle doğrudan alakalı. Şasi, kapak kapatıldığında yeterince sağlam hissettirse de alt ya da orta kısma hafif basınç uyguladığınızdabiraz eğilme görülüyor. Klavye üzerinde yaptınız hafif basınçta da bu eğilme görülüyor.

Haberin Devamı

Kapağı açtığınızda menteşenin düzgün hareketini ve ekranı ne kadar iyi tuttuğunu görebilirsiniz. Kapağı tek elle rahatça açabiliyorsunuz. Ekranın arkasındaki metal şerit ise onu istediğiniz kadar geniş açamayacağınızın işareti. 360 derece dönebilen ekran olmadığı sürece istediğiniz açıyı elde edememe, çoğu dizüstü bilgisayarda görülen bir durum.

Genel olarak, Spectre 13, bir dizüstü bilgisayarı olduğu kadar güzel de bir tasarım ürünü.

HP Spectre 13 inceleme

Geleceğe yönelik sınırlı bağlantı

Spectre 13’te USB Type-C üzerinden istediğiniz herhangi bir porta sahip olabilirsiniz. Önceki modelde olduğu gibi, yeni Spectre 13 de 3.5 mm ses jakını yanında üç adet USB Type-C bağlantı noktası sunuyor ve hepsi bu kadar. Bunlardan ikisi Thunderbolt 3'ü destekliyor ve bu gerçek bir artı.

Haberin Devamı

Bunlardan ikisi Thunderbolt 3, saniyede 40 Gigabit'e, güç aktarımına ve DisplayPort 1.2'ye kadar olan veri aktarım hızlarını sunarken, diğeri şarj için ideal olan daha yavaş ve daha az yönlü USB 3.1 Gen 1 portu.

Yine de, eski çevre birimleri bağlamak için adaptörlere güveneceksiniz Bu yüzden satın alacağınız en iyi şey USB Type-C'den USB-A’ya dönüştüren bir adaptör olabilir. MacBook ve MateBook X modellerinde de aynı durum geçerli.

HP Spectre 13 inceleme

Asus Zenbook 3 Deluxe modelinde de 3 adet USB Type-C girişi var ve yine bunlardan 2’si Thunderbolt’u destekliyor. Bu alanda Spectre 13 ile kafa kafaya rekabet edebilir.

Kablosuz bağlantı, giderek daha tipik hale gelen 2 × 2 MU-MIMO Wi-Fi ve Bluetooth 4.2 combo'yu içeriyor. HP, mevcut olan en az sıkışık bağlantıyı seçerek Wi-Fi bağlantılarını hızlı bir şekilde tutmayı amaçlayan Bağlantı Düzeltici teknolojisini de geliştirmiş.

Cihaz ince olduğundan ethernet portu yok. USB Type-C’yi RJ45 ethernet girişine dönüştüren bir adaptör almanız gerecek. Kutunun içinden sadece USB Type-C’yi USB-AS’ya dönüştüren adaptör çıkıyor.

Haberin Devamı

HP Spectre 13 inceleme

Böyle ince bir makine için şaşırtıcı derecede iyi klavye

HP, ZenBook 3 Deluxe veya MacBook Pro gibi dizüstü bilgisayarlarda gördüğüm ve yazı yazarken verimliliğinizi düşürmeyen bir klavyeyi Spectre 13’ün ince gövdesine sıkıştırmayı başarmış. Klavyenin başına ilk geçtiğimde -ki epey işim vardı- kendimi her zamanki yazım hızımla ilerliyor buldum. Performans kaybı yaşamadım. Klavye göze güzel gelen beyaz renk ve arkadan aydınlatmaya sahip. Işığın az olduğu ortamlarda parlaklığı çok daha iyi görebilirsiniz.

Buna ek olarak, HP hoparlörleri, yanlardan alarak ekranın altına taşıdı. Bu, mükemmel aralık sağlamak için klavyenin genişletilmesine izin vermiş. Anahtarlar yani tuşlar ise doğru boyutlarda ve yerde.

Kısaca, Spectre 13, böyle ince ve hafif bir dizüstü bilgisayar üzerinde bulacağınız en iyi klavyelerden birine sahip. Form faktörü açısından MacBook veya ZenBook 3 Deluxe’ün sunduğu klavye deneyiminden daha iyi.

HP Spectre 13 inceleme

Touchpad, klavye kadar hassas değil. Öncelikle, bu bir Microsoft Precision Touchpad değil, Synaptics sürücüleri kullanılıyor.Yine de cam yüzeyi pürüzsüz ve önceki nesle göre en-boy oranı yüzde 15 civarında arttırılmış. MacBook'un daha büyük dokunmatik yüzeyinin yanında Dell XPS 13 gibi diğer modern Windows dizüstü bilgisayarlarda da bulacağınız Microsoft Precision dokunmatik yüzeyler ile daha mutlu olabilirsiniz.

Yeni Spectre 13’ün ekranı çoklu dokunmayı da destekliyor. Kalem desteğiveya tablet formatına dönme yeteneği yok ama dokunmatik ekrana sahip olmak düğmelere basmayı veya ekranı kaydırmayı kolaylaştırıyor. HP'nin bu özelliği yeni cihazına eklediğini görmek güzel.

HP Spectre 13 inceleme

Ekran ortalamanın biraz altında

Spectre 13, bugünün premium dizüstü bilgisayarlarının çoğunda gördüğümüz 13.3 inçlik Full HD ekranla donatıldı. İsterseniz HP, satın alma sırasında daha keskin bir görüntü veren 4K UHD seçeneğini de sizlerin beğenisine sunuyor. Tabii 150 dolar farkla (yurt dışı için).

Spectre 13'ün ekranı benzer premium dizüstü bilgisayarlara kıyasla ortalamanın biraz altında. Kontrast oranı tam parlaklıkta 740:1 ile biraz düşük. Rakipleri Dell XPS 13 ve Asus Zenbook 3 Deluxe modellerinde 910:1.

HP Spectre 13’ün ekranının piksel yoğunluğu veya hassasiyeti 166PPI. Günümüzde 5 inçlik telefonlarımızın ekranlarında bileinç başına düşen piksel sayısı 400, bazen 500’ü aşıyor. Epey pahalı bir dizüstü bilgisayarda 116’yı görmek, pek iç açıcı değil.

Spectre 13'ün paneli sRGB renk gamutunun yüzde 111'ini kapsıyor. Yoga 920yüzde 105, Dell XPS 13 yüzde 112 ve MacBook ise yüzde 117 değerlere sahip. Ekran çözünürlüğünde Apple'ın dizüstü bilgisayarları açık ara daha iyi.

Genel olarak Spectre’ün ekranı 1080p dokunmatik ekranlı rakiplerikadar parlak değil Black Panther'ın son fragmanın izlerken gölgeler çok koyu olduğu için Wakanda'nın manzarasını veya kostümler üzerindeki desenleri görmek biraz zordu. Bunu dışında görüş açıları iyi ve renkler canlı. Ekran hafif yansıtıcı olduğundan bilgisayarla dışarda çalışırken biraz zorlanabilirsiniz.

HP Spectre 13 inceleme

Etkileyici ses

HP, Spectre 13'te hoparlörleri yanlardan alarak ekranına hemen altına taşıdı. Böylece Bang & Olufsen tarafından ayarlanan hoparlörlerin çalışması için daha fazla yer eklendi. Peki sonuç ne derseniz? Böyle ince bir makineden etkileyici ses alacaksınız.

Ses, bir film veya TV şovunu arkadaşlarınızla paylaşacak kadar yüksek.Müziklerde de aynı şekilde. Hatta baslar beklediğimden biraz daha iyiyidi. Orta ve alçak sesler de kulağa hoş geliyor. Her şey birlikte çalışmaya başladığında orta büyüklükteki bir odayı düzgün şekilde sesle doldurabilirsiniz.

Şunu da ekleyeyim. Dell XPS 13'ün aksine, Spectre 13'teki 720p web kamerası ekranın üstünde bulunuyor. Kamera keskin fotoğraflar çekebiliyor. Masamda, çektiğim kare ofisteki zorlu florasan ışıklarına rağmen parlaktı ve tek tek kılları yakalayacak kadar keskindi.

HP Spectre 13 inceleme

İnce ve hafif olmasına rağmen hızlı

Spectre 13, geliştirilmiş performans ve artan verimlilik sözü veren, sekizinci nesil Intel Core i7-8550U ( 5 watt dört çekirdekli işlemci) işlemci, 8GB RAM ve 256GB SSD ile geliyor.

Grafik tarafında Intel HD Graphics 620’yi görüyoruz. Yerleşik bir grafik birimi olsa da, Graphics 620'nin performansı segmenti için yerinde.

Spectre 13 hızını yeni nesilde de koruyor. Geekbench 4 sonuçları da bunu destekliyor. Cihaz, Geekbench 4 benchmark testinde, tek çekirdekte 4916, çok çekirdekte ise 14.301 puan almayı başardı. Diğer Core i7-8550U makinelerle karşılaştırıldığında Spectre 13’ün çok daha iyi sonuçlar aldığını söyleyebilirim. Örneğin Dell XPS 13 tek çekirdekte 4384, çok çekirdekte ise 11.113, Asus ZenBook 3 Deluxe tek çekirdekte 4324, çok çekirdekte ise 13.086 puanlar alındı.

Cihazın içinde 256GB Samsung PM961 SSD yer alıyor. Hem okuma hem de veri yazmada genel olarak mükemmel performansı göz önüne alındığında, bu harika bir seçim.

SSD, CrystalDiskMark testinde saniyede 906 MB/sn okuma ve 964 MB/sn yazma sonuçları aldı. Bu, Lenovo Yoga 720'nin 2060 MB/sn'lik okuma ve 1209 MB/sn'lik yazma hızı ile 1.349 MB/sn okuma ve 1.285 MB/sn'lik yazma skorları alan Asus ZenBook 3 Deluxe ile karşılaştırıldığında biraz daha yavaş. Bu iki cihazda aynı SSD var.

HP Spectre 13 inceleme

Buna rağmen, Spectre 13, okuma ve yazma konusunda çok hızlıve bunu fark etmeniz pek olası değil. Testlerim boyunca veya bu incelemeyi yazarken dizüstü bilgisayar hiçbir zaman yavaşlamadı.Spectre 13, küçük olabilir ama herhangi bir üretkenlik görevi için oldukça hızlı.

Spectre 13’ün Intel UHD 620 GPUile donatıldığını söylemiştim. Bu, olağan verimlilik görevleri için yeterli grafiksel gücü sağlasa da çok güçlü bir oyun performansını vermiyor.

Cihaz, 3DMark Sky Diver’dan 4174,Time Spy’dan 379, Fire Strike’dan ise968 puan aldı. Bu skorlar oyuncular için makinenin mükemmel bir seçim olmayacağının işareti. Zaten cihaz, oyun için tasarlanmadı.

HP Spectre 13 inceleme

Isınma konusuna gelirsek Spectre 13'ün ekstra ısı dağıtması için pek fazla yer yok. YouTube'dan 15 dakikalık HD video oynattıktan sonra dokunmatik yüzey yaklaşık 31, klavyede G ile H tuşları arasındaki sıcaklık ise yaklaşık 30 dereceydi. Dizüstü bilgisayarın alt kısmı ise 43 dereceyi görmüştü.

Spectre 13 böyle ince ve hafif bir makine için etkileyici performans sunuyor. Beklediğim daha hızlı, performans artışıysa kısmen HP'nin soğutma sisteminde yaptığı bazı çalışmalardan kaynaklanıyor olabilir. Şasi çok ısındığında fanları optimize etmek için ölçüm yapan bir kızılötesi sensör var. HP, CPU'nun daha uzun süre tam hızda çalışmasına izin veren bir hibrid soğutma çözümü tasarlamış.

Genel ihtiyaçlarınızın tamamını için Spectre 13, sunduğu performansla onları rahatlıkla karşılayabilir. Sentetik sonuçları bir kenera bırakırsak cihaz gerçek kullanımda, oldukça hızlı ve çoğu şeyin üstesinden gelebilir.Hatta genellikle ince ve hafif dizüstü bilgisayarların takıldığı video editleme gibi görevleri bile yerine getirebilir.

HP Spectre 13 inceleme

Taşınması kolay ama sıkı çalışıyorsanız şarj cihazına bağlı kullanın

HP, Spectre 13 ile "bütün gün" pil ömrü vaat ediyor ve bu orijinal modeldeki pil ömründen çok farklı değil. Spectre 13, yaklaşık 9-10 saatlik pil ömrü sunuyor. Wi-Fi pil testim ortalama 607 dakika, yani yaklaşık 10 saat gibi bir sonuç aldım. Bol miktarda fotoğraf, video düzenleme veya diğer yoğun grafik çalışmaları yaparsanız, Spectre 13’ün pili iki kat hızlı bitebiliyor.

Genel kullanım dahilinde Spectre 13 muhtemelen tam bir iş gününü çıkartabilir. İşlemciyi yoran bir iş yapıyorsanız, şarj cihazınızın yanınızda olduğundan emin olun. Durum böyle olsa da Spectre hafif olduğundan sırtınızda biraz daha fazla kilo taşımaya aldırmayacaksınız.

HP Spectre 13 inceleme

Sonuca bağlıyorum

Piyasada Spectre 13 kadar ince ve hafif olan Windows dizüstü bilgisayar pek bulunmuyor. Karşılaştırabileceğimiz biraz daha geniş, 14 inç ekranlı Asus ZenBook 3 Deluxe var. Aynı zamanda Intel Core i7-8550U CPU ile donatılmış ve benzer performans, pil ömrü sunuyor. 16GB RAM ve 512GB SSD ile yaklaşık 7 bin TL’ye (indirimli fiyatı) bulunsa da HP’dendaha kalın ve ağır.

Biraz daha fazla kalınlık ve ağırlık kabul etmeye hazırsanız, Dell XPS 13 modeli de iyi bir alternatif. Kendisi sekizinci nesil işlemci güncellemesini aldı ve güçlü performans ile pil ömrü sağlıyor. Core i7-8550U, 8GB RAM ve 256GB SSD için yaklaşık 5800 TL fiyatla (indirimli) Spectre 13'ten biraz daha düşük fiyatlı.

Ya da MacOS'a geçiş yapabilir ve en son MacBook'u satın alabilirsiniz. 2304 x 1440 çözünürlükte (226 PPI) ve yüksek kontrastlı 12 inç ekran ile Apple'ın her zaman mükemmel tasarım ve yapı kalitesini elde edebilirsiniz. Ancak Core i5-7200U, 8GB RAM ve 512GB SSD için 7799 TL ödeyeceksiniz.

Spectre 13 iyi inşa edilmiş ve aynı zamanda çok ince. Şasi hafif bir baskı da esneyebildiğinden kullanırken biraz nazik olmaya özen gösterin. İnce ve son derece hafif olsa da bazı açılardan sağlam değil. Cihazda, sekizinci nesil işlemciler, bol miktarda RAM, depolama alanı ve hızlı veri transferi için USB Type-C bağlantı noktaları bulunuyor. Bu tarz bir cihaza göre pil performansı da iyi.

HP Spectre'in yeni sürümü, aynı derecede ince kalırken, dokunmatik ekran ve büyük bir güç artışı eklenerek rekabet kızıştırılmış.

Özellikle ince ve hafif bir dizüstü bilgisayar istiyorsanız HP Spectre 13 aradığınız cihaz olabilir.

Peki fiyatı ne kadar? HP Spectre 13’ün başlangıç fiyatı 7999 TL.

ARTILARI

  • Süper ince
  • Hızlı yeni işlemci
  • Dokunmatik ekran
  • Beyaz-altın rengi tasarım
  • İyi klavye


EKSİLERİ

  • Pil ömrü kısa
  • Dokunmatik yüzey pek iyi değil
  • Menteşeler, ekranın çok arkaya eğilmesine izin vermiyor
  • İnce form için sağlamlığı tehlikede