Gündem HSYK, üç hakimi açığa aldı

HSYK, üç hakimi açığa aldı

28.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

HSYK, paralel yapı soruşturmasıyla ilgili iki hakimi ve Şanlıurfa’da yasa dışı dinlemeyle ilgili tutuklanan 3 polisi serbest bırakan hakimi açığa aldı.

HSYK, üç hakimi açığa aldı

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), “paralel yapı” soruşturmaları kapsamında tutuklanan Hidayet Karaca ve 74 polis hakkında tahliye kararı veren hakimi ve sulh ceza hakimlerinin tamamı hakkında reddi hakim talebini kabul eden hakimi açığa aldı. Hakimlere ilişkin müfettişlerin hazırladığı ön inceleme raporunda ise hakimlerin ‘hükümeti devirmeye teşebbüsle’ suçlanan polislerle “fikir ve eylem birliği içinde hareket ettikleri” suçlamasına yer verildi. HSYK ayrıca Şanlıurfa’daki yasadışı dinleme soruşturmasında tutuklanan 3 polisin tahliyesine karar veren hakimi de yine tedbiren açığa aldı.

Haberin Devamı

Jet hızıyla inceleme
HSYK 2. Dairesi, hafta sonu İstanbul Adliyesi’nde yaşanan tahliye savaşlarının iki önemli aktörü olan İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik ile İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Mustafa Başer hakkında jet hızıyla yapılan müfettiş incelemesi sonucu hazırlanan ön raporu görüşmek üzere dün toplandı. Daire, 10 sulh ceza hakimi hakkındaki reddi hakim talebini kabul eden ve adliyede sulh ceza hakimi kalmadığı gerekçesiyle soruşturmayla ilgili olarak 32. Asliye Ceza Mahkemesi’ni görevlendiren 29. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Özçelik’i açığa aldı. Daire, ayrıca, Çelik’in yaptığı görevlendirmeyi kabul eden ve savcılığın dosyaları gönderme talebini reddetmesine rağmen avukatlardan aldığı belgelerle şüphelilerin tahliyesine karar veren 32. Asliye Ceza Hakimi Başer’i de açığa aldı.
Görevden uzaklaştırma kararı, hakimlerin görev yerlerine UYAP üzerinden gönderildi. Hakimler ve Savcılar Kanunu’na göre “yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceği” gerekçesiyle tedbiren görevden uzaklaştırılmalarına karar verilen iki hakim haklarında açılan soruşturma bitene kadar görev yapamayacak ve maaşlarının da 3’te 2’sini alacak.

Haberin Devamı

2’ye karşı 4 oy
Edinilen bilgiye göre üyeler Mustafa Kemal Özçelik ve Mahmut Şen, açığa alma kararına karşı çıktı. Karar, Başkan Mehmet Yılmaz, üyeler Taci Bayhan, Hayriye Şirin Ünsel, Muharrem Özkaya ve Ramazan Kaya’nın oyları ile alındı.
HSYK 2. Dairesi ayrıca, Şanlıurfa hakimi Habil Kahraman’ı da, usulsüz dinlemelere ilişkin Şanlıurfa merkezli 11 ilde gerçekleştirilen operasyon kapsamında üç polisin tutuklanmasına yapılan itirazların kesinleşmesine rağmen yeni bir delil aramaksızın, dosyayı inceleme gereği bile duymadan polisleri serbest bıraktığı gerekçesiyle yapılan soruşturmada açığa alınmasına karar verdi.

‘Yargı görevlisinin kaos yaratma hakkı yok’

Kararları açıklayan 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, herkesin yaşananların farkında olduğunu belirterek “Türk yargısı hiç yaşamadığı olayları yaşıyor.
Bugüne kadar böyle bir kaos olmadı. Hiç kimsenin suç işleme özgürlüğü yok. Hakimler, anayasada tarif edildiği üzere, anayasa ve hukuka uygun, vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Kanundan kaynaklanmayan yetkiyi kullanan, kanunun emredici hükmüne aykırı karar veren bir hakimin varlığı, kamu düzeni, hukuk güvenliği ve saygınlığı için felaket olacaktır. Hele hele bir yargı görevlisinin, ülkede hukuk kaosu yaratmaya, insanların yargıya güvenini ve inancını sarsmaya hakkı olamaz.”
Yılmaz, “Olay bu kadar basit. Nedir bu ısrarın arkasında gizlenen sebep? Açıkça yasa yetki vermediği halde, ‘sen yetkisizsin’ dediği halde, bu talepleri sulh ceza mahkemesinin değerlendireceği açık olmasına rağmen, hala ısrarla ‘ben yetkiliyim, ben vereceğim’ demelerindeki ısrarın sebebi nedir? Kamuoyunun takdirine bırakıyorum” dedi.
‘Eylem birliği içinde’
Muhalif üyelerden Özçelik’in, “Eğer biraz süre olsaydı, inceleyecek zaman olsaydı veya yer değiştirme cezası uygulansaydı ‘evet’ diyebilirdim” dediğini aktaran Yılmaz, kararın 4 üyenin kabul oyuyla çıktığını kaydetti.
Yılmaz, müfettiş raporunda, ‘hükümeti devirmeye teşebbüsle’ suçlanan polislerle ilgili suçlamaların sıralandığını ve hakimlerin şüphelilerle fikir ve eylem birliği içinde hareket ettikleri gerekçesiyle açığa alınmalarının istendiğini ifade etti.
Dairenin, “bu karmaşa bu şekilde devam edemez” dediğini ve kaos ortamını neticelendirmek için hakimlerle ilgili görevden uzaklaştırma yetkisini kullandığını anlatan Yılmaz, HSYK 3. Dairesinin de yarın (bugün) görevden uzaklaştırılan hakimlerle ilgili toplanarak, bu kişiler hakkında soruşturma açılıp açılmayacağına karar vereceğini bildirdi.