Dünya HTŞ de çekilmeye başladı

HTŞ de çekilmeye başladı

28.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

HTŞ de çekilmeye başladı

Türkiye’nin İdlib’te silahsızlandırılmış güvenli bölge oluşturulmasına yönelik girişimleri sonuç vermeye başladı. Askerden arındırılacak bölgenin yüzde 70’ni kontrol eden Heyet Tahrir Şam (HTŞ) örgütü ile yapılan görüşmelerde, çekilme konusunda anlaşma sağlandı.

Haberin Devamı

Oluşturulacak güvenli bölgelerde faaliyet gösteren örgüt ve grupların ikna edilmesine yönelik bölgede Türkiye tarafından oluşturulan temsil heyetiyle eski adı El Nusra olan HTŞ arasında yapılan görüşmelerde boşaltılacak noktalar tek tek belirlendi. Bu kapsamda ilk çekilme Batı Halep kesiminde yer alan Darat İzza kasabasında gerçekleşti. Bölgedeki kaynakların bildirdiğine göre, HTŞ, dün silahlı güçlerini Darat İzza kasabası ve çevresinden çekmeye başladı.

Alınan bilgilere göre, 15 Ekim’e kadar Türkiye-Rusya kontrolünde 15 ila 20 kilometre genişliğinde “silahtan arındırılmış bölge” kurulmasına yönelik girişim kapsamında bölgedeki 30’u aşkın silahlı örgüt ve grupla görüşme gerçekleştirildi. Silahlı gruplar, Rusya ve rejimin saldırı gerekçesini ortadadan kaldırılmasına yönelik Türkiye’nin girişimlerini boşa çıkarmayacaklarını aktardı. Bu kapsamda HTŞ’nin yanı sıra diğer grupların da önümüzdeki günlerde belirlenen tarihler arasında güvenli bölge dışına çıkacakları taahüdünde bulundu. Boşaltılacak bölgeden muhaliflerin ağır silahları ile çıkması ardından Türk ve Rus askerleri bölgede devriye görevi yapacak.

Haberin Devamı

ATEŞKES İDLİB’E HUZUR GETİRDİ

Türkiye ile Rusya arasında varılan mutabakatla silahsızlandırılmış bölge kurulması hedeflenen Suriye’nin İdlib kentinde ‘ateşkes’ huzuru yaşanıyor. Sivillerin baskısının ardından silahlardan arındırılmış bölge uygulamasına ilk etapta karşı çıkan HTŞ ve diğer gruplar da mutabakata uyma eğilimi göstermeye başladı. İdlib’de Türkiye ile Rusya arasında Soçi’de varılan mutabakata göre 10 Ekim’e kadar ağır silahların teslim edilmesi ve muhalif grupların çıkmasıyla 15 Ekim’de rejim birlikleri ile muhalif gruplar arasında 15-20 kilometre derinliğinde silahlardan arındırılmış bölge oluşturulacak. Ateşkesin devamını hedefleyen bölgede güvenliği Türkiye ve Rusya askerleri birlikte devriye görevi ile sağlayacak. “Gerginliği Azaltma Kontrol Gücü” olarak İdlib’de Türkiye’nin 12, Rusya’nın 10 ve İran’ın 7 gözlem noktası bulunuyor. - HASAN KIRMIZITAŞ Gaziantep DHA