Teknoloji Huawei P9 Lite 2017 incelemesi (Video)

Huawei P9 Lite 2017 incelemesi (Video)

04.04.2017 - 15:36 | Son Güncellenme:

Huawei'nin 5.2 inç Full HD ekran, parmak izi okuyucu ve 8 çekirdekli işlemciye sahip P9 Lite 2017 modelini sizler için inceledik. İşte P9 Lite 2017 ile ilgili görüşlerimiz.

Huawei P9 Lite 2017 incelemesi (Video)

Firmanın oldukça makul bir fiyata sahip P9 Lite 2017 modeliyle farklı bir strateji uyguladığını da belirtelim. Şöyle ki... Huawei P9 Lite 2017, geçtiğimiz ocak ayında P8 Lite 2017 adıyla Avrupa'daki bazı ülkelerde boy gösterdi. Daha sonra ise Japonya'da Huawei Nova Lite olarak çıktı. Telefon, ilerleyen günlerde farklı isimlerle farklı pazarlarda da boy gösterebilir.

Haberin Devamı

Bir üst model işlemci ve kamera alanında ufak değişimler dışında bir önceki modele göre teknik özellik açısından çok fazla yenilik getirmeyen P9 Lite 2017'nin detaylı incelemesine bir göz atalım.

TASARIM

Huawei, son zamanlarda kaliteli bir akıllı telefonun nasıl görünmesi gerektiğini bize P9 Lite 2017'de de gösteriyor. iPhone gibi görünen ve hissettiren telefon, kavisli kenarları ve parlak siyah kasasıyla Jet Black renkteki iPhone'a oldukça benziyor.

Düşük bütçeli bir akıllı telefona göre iyi bir tasarıma sahip olan telefon 5.2 inç ekranıyla iPhone 7'den daha büyük. Tek elle kullanımı da oldukça rahat olan telefon 7.6 mm kalınlığında ve 147 gram ağırlığında. Yine iPhone 7'ye göre biraz daha kalın ve ağır. P9 Lite ile aynı ölçülerde.

Haberin Devamı

2.5D cam teknolojisine yer verilen cihazın ön kısmında 8 MP kamera ve Huawei logosu dikkat çekiyor. Bununla birlikte ön yüzeyde kapasitif düğmeler yok. Huawei bunun yerine ekran gezinti tuşlarını tercih etmiş.

Cihazın arka kısmına baktığımızda tek LED flaşlı 12 MP kamera ve parmak izi okuyucuyu görüyoruz. P9 Lite'ta kare olan parmak izi okuyucu 2017 modelde daire biçiminde.

Telefonun üst kısmında 3,5 mm kulaklık girişi, sağ tarafında ses açma kapama ve güç düğmesi, solda ise SIM kart yuvası bulunuyor. Alt kısmında ise micro-USB şarj portu ve hoparlör yer alıyor. Şarj girişi olarak micro-USB yerine USB Type-C gibi kullanılabilirdi. Çünkü bataryayı micro-USB ile doldurmak uzun sürebilir. Bu konuya daha sonra değineceğim.

Cam ve metal malzemelerden oluşan P9 Lite 2017'nin temiz tutmak oldukça zor. Öte yandan arka kısım çok çabuk ve kolayca çizilebiliyor. Ancak kutu içerisinden çıkan kılıf telefonun korunmasında yardımcı olabilir. Tavsiyem ön kısmı da bir ekran koruyucuyla kaplatmanız.

EKRAN

P9 Lite 2017'nin Full HD çözünürlükteki 5.2 inç IPS LCD ekranı göze oldukça hoş geliyor. Özellikle hareket halindeyken, otobüste, metroda dizi veya film izleyen biriyseniz P9 Lite 2017'nin ekranı işinize oldukça yarayabilir. Renkler makul derecede keskin, parlaklık düzeyinin en üst seviyesi de oldukça yeterli. PPI oranı ise 424. Parlaklığın en üst seviyede olmasının pil ömrünü olumsuz etkilediğini belirtelim.

Haberin Devamı

Ekranın kontrast oranı iyi, siyahlar derin ve beyazlar ise oldukça parlak. Tabii bunlar video izlerken oldukça katkı sağlıyor. Görüş açılarında da herhangi bir sorun yaşamadım. Ekran ve çerçevenin birleştiği noktadaki çıkıntıları engelleyen 2.5D cam teknolojisi hem göze hoş geliyor hem de elde güzel bir tutuş hissi uyandırıyor.

Telefonda mavi ışığı süzerek görsel yoğunluğu azaltan "göz konforu" modu da bulunuyor. Bu mod en güzel geceleri kullanılıyor, çünkü aktifleştirdiğinizde ekran sarımsı bir renge sahip oluyor ve bu sayede karanlık ortamda gözleriniz daha az yoruluyor. Göz konforunun belirli bir saatte otomatik olarak açılmasını da sağlayabilirsiniz.

ARAYÜZ

Huawei, P9 Lite 2017'de kendi arayüzü olan Emotion UI'ın 5. sürümünü kullanıyor. Bir önceki modelde bu arayüzün 4.1 sürümü kullanılıyordu. Emotion UI 5, Samsung'un TouchWiz'i gibi iyi görünmüyor, ancak eski Emotion arayüzlerinden çok daha iyi. Kullanımı oldukça kolay ve telefonun performansından çok götürmüyor.

Haberin Devamı

Her zamanki gibi özelleştirme seçenekleri de mevcut. Simgeler, ekran kilitleme şekli gibi alanları "Temalar" bölümünden özelleştirebilirsiniz.

Bütün programları bir arada görebileceğiniz uygulama çekmecesini "Ayarlar" ardından da "Başlangıç ekranı"na girerek açabilirsiniz.

Cihazın kendi içinde yer alan Telefon Yöneticisi de oldukça işe yarıyor. Buradan bellek temizleme işlemelerini yapabilir, kalan pilin size ne kadar yeteceğini öğrenebilir, engellenen mesaj veya aramalara göz atabilirsiniz.

PERFORMANS

P9 Lite 2017 gücünü, şirketin kendi üretimi olan 16 nm sürecinde üretilen 8 çekirdekli Kirin 655 işlemci, 3 GB RAM, Mali-T830MP2 grafik birimi, 256 GB'a kadar microSD kart destekli 16 GB dahili depolama alanından alıyor. Performans açısından bir önceki modelle (P9 Lite) arasında tek fark işlemci. O da hissedebilen bir türden değil. Şöyle ki P9 lite 2017'nin işlemcisinden bir dörtlü 2.1 GHz arasında çalışan ARM-Cortex-A53 mimarisini kullanıyor. Bir önceki model ise bu dörtlü 2.0 GHz arasında çalışan ARM-Cortex-A53. Yani 0.1'lik fark var.

Haberin Devamı

Bir önceki modelle arasındaki diğer fark ise işletim sistemi. Bu modelde Android 6.0'dan Android 7.0 Nougat'a geçiş yapılmış.

Teknik özellikleri bir kenara bırakacak olursak cihazla geçirdiğim süre boyunca herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Oyun oynarken, film izlerken veya müzik dinlerken donma, kapanma gibi sorunlar yaşamadan telefonu rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Telefon, Real Racing 3, Dead Trigger gibi amiral gemilerinde bile zaman zaman sıkıntılar yaşatan oyunların altından da rahatlıkla kalkabildi. P9 Lite 2017'nin test sonuçlarına bakacak olursak, Geekbench 4 uygulamasının tek çekirdek performansından 787, çok çekirdek performansından 3239, AnTuTu uygulamasında gerçekleştirdiğim testten ise 53.993 puan aldı. Basemark OS II’den ortalama 1258, sistemden 2661, grafikten ise 837 puan aldı. 3DMark'ın Sling Shot testinde ise 614, Slingshot Extreme'den 410, Ice Storm Unlimited'dan 11500, Ice Storm Extreme'den ise 8004 puan aldı.Aldığı puanlar amiral gemilerine göre düşük kalsa da kendi fiyat ve segmentine göre iyi.

BATARYA

P9 Lite 2017, 3000 mAh bataryasıyla yeterli düzeyde performans sunuyor. Cihazın tam dolu pili aktif kullanım dahilinde bir günün rahatlıkla tamamlayabiliyor. Fakat, daha önce de belirttiğim gibi 3000 mAH'lık bir batarya için micro USB şarj yetersiz kalıyor. Şarj süresi uzadıkça uzuyor. USB Type-C kullanılsa daha iyi olabilirmiş.

KAMERA

P9 Lite 2017, Honor 6X veya Mate 9 gibi çift lensli arka kamera taşımasa da sahip olduğu 12 MP kamerayı oldukça beğendim. Çoğu durumda keskin fotoğraflar çekebilen kamera değerli aile fotoğrafları için de yeterince iyi. Öne tarafta yer alan 8 MP kamerayla da en mutlu anlarınızı veya selfielerinizi ölümsüzleştirebilirsiniz.

Odaklama sıkıntısı haricinde video kalitesinin de iyi olduğunu söyleyebilirim. Telefon maksimum 1080p, minimum 144p ve 480p'de 120 FPS ağır çekim video kaydı yapabiliyor.

SONUÇ

Huawei P9 Lite 2017'yi sınırlı bir bütçesi olup da gün içerisinde telefonun donup kalmasını istemeyen, istediği zaman takılmadan oyun oynayıp istediği zaman da kamerasıyla iyi kalitede fotoğraflar çekmek isteyenler kullanıcılar tercih edebilir. Orta sınıf bir akıllı telefon olan Huawei P9 Lite 2017'ye 1399 TL fiyat etiketiyle sahip olabilirsiniz.

ARTILARI

Ekran parlaklığı

Genişletilebilir depolama alanı

Android 7.0 işletim sistemi

EKSİLERİ

Arka cam panel

USB Type-C olmaması