Antalya Hububat Hasadı Öncesi Sektörel Analiz Toplantısı

Hububat Hasadı Öncesi Sektörel Analiz Toplantısı

23.05.2017 - 14:58 | Son Güncellenme:

ATB'de düzenlenen toplantıda, hububat hasadı öncesinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri değerlendirildi

Hububat Hasadı Öncesi Sektörel Analiz Toplantısı

ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret Borsası'nda (ATB) "Hububat Hasadı Öncesi Sektörel Analiz Toplantısı" düzenledi.

Haberin Devamı

ATB Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan başkanlığında gerçekleşti·rilen toplantıda, hububat hasadı öncesinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri değerlendirildi.

Kayan, yaptığı konuşmada, sektörün sorunlarını paylaşıp, tarafların katılımıyla ortak çözümü ortaya koymayı amaçladıklarının altını çizdi.

Kayan, "Bu yıl gerçekleştireceğimiz hububat hasadının üretici, tüccar ve sanayicimize, ülke ekonomisine hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum." dedi.

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Akar da Antalya'nın tarım kenti olduğunu belirterek, üniversitenin yaptığı çalışmaların sektörle paylaşılması gerektiğini kaydetti.

Bunun için çalıştıklarını anlatan Akar, buğdayda verim ve kalitenin elde edilmesinin tercih edilen tohum çeşidine de bağlı olduğuna dikkati çekti. Akar, "Sanayicinin istediği buğdayı nasıl üretiriz?' Buna cevap bulamazsak buğday üretimi biter." diye konuştu.

Haberin Devamı

Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp ise girdi maliyetlerinin yüksek, ekim alanlarının da az olduğunu söyledi.

- "Sahilde verim arttı"

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden ziraat mühendisi Hidayet Güç, çiftçi hangi tohumu bulursa onu ekme yolunu seçtiğini anlattı.

Artık bölgeye uygun tohum çeşidinin tercih edilmesi gerektiğine değinen Güç, "Sahilde buğday verimi ve kalitesi arttı. Ancak yayla bölgesindeki buğdayın bu dönem yağış görmemesi halinde kuraklık nedeniyle yüzde 35-40 verim kaybına uğrayacağını düşünüyoruz. Yaylada kritik aşamadayız." diye konuştu.

Nar Un Fabrikası yetkilisi Cem Oğuz Kırtız da çiftçi başına düşen arazi miktarının Türkiye'de 60 dönüm iken, buğday yetiştiren ülkelerde 500 dönümün üzerinde olduğuna işaret etti.

Türkiye'nin buğday ithal eden bir ülke olduğunu ancak 2007'den bu yana dünyada un ihracatında birinci sırada yer aldığını ifade eden Kırtız, geçen yıl 77 milyar dolarlık un ihracatı yapıldığına dikkati çekti.

Kırtız, "Şimdiki ithalatın tamamı un ihracatı için yapılıyor. Dünya sıralamasında Türkiye bir numaradır." diye konuştu.

Batı Akdeniz Biçer Döverciler Kooperatifi Başkanı Kadir Sarıcalar ise bu yıl buğday biçiminde sıkıntı çekmeyeceklerini, hasadın 5 Haziran'da başlayacağını kaydetti.