Gündem Hudut Kartalları kuş uçurtmuyor

Hudut Kartalları kuş uçurtmuyor

11.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kaçak geçişleri önlemek amacıyla Edirne’de sınırda görev yapan 54’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’na bağlı Hudut Kartalları, kaçaklara göz açtırmıyor

Hudut Kartalları  kuş uçurtmuyor

Edirne’de görev yapan ve kaçak geçişlere karşı sınırda kuş uçurtmayan Hudut Kartalları 2017 yılında toplam 20 bin 14 kaçak yakaladı. Yaya ve araçlı devriyenin yanı sıra 24 saat termal kamera önünde sınırı gözetleyen hudut kartalları, gelişmeleri telsiz aracılığıyla devriyelere bildirerek kaçakları yasa dışı kaçışlarını engelliyor.
Savaş ya da ekonomik nedenlerle ülkelerinden kaçarak Avrupa ülkelerine gitmek isteyen kaçakların geçiş güzergahı olan Edirne’de sınırda görev yapan 54’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’na bağlı Hudut Kartalları, yaya ve araçlı devriyelerin yanı sıra son teknoloji termal kameralarla sınırlarda denetimlerini sürdürüyor.
Avrupa umuduyla insan kaçakçılarının kılavuzluğunda Yunanistan ve Bulgaristan sınırına kadar gelen kaçaklar, askeri devriyeler tarafından yakalanarak gözaltına alınıyor.
24 saat kamera
54’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’nın 2017 verilerine göre yapılan denetimler sayesinde Afganistan, Suriye, Irak ve Pakistanlı kadın, çocuk ile yaşlılarında bulunduğu 20 bin 14 kaçak sınırı geçemeden ‘Hudut Kartalları’ tarafından yakalandı.
Avrupa’ya gitmek isteyen kaçakların yoğun olarak kullandığı Edirne’nin Yunanistan sınırındaki Meriç ilçesinde Şehit Uzman Çavuş Burhan Tuna Hudut Karakolu yasa dışı geçişlere adeta göz açtırmıyor. Sorumluluk sahası yaya devriye, termal kamera ve kuleden gözetleme ile tespit edilen kaçaklar, telsiz aracılığı ile Hudut Kartallarına bildiriliyor. Ardından kaçaklar askeri devriyeler tarafından yakalanarak üst araması yapıldıktan sonra karakola götürülüyor.
Sınırda yakalanan kaçak ya da sığınmacılar kontrollerinin ardından hudut karakolunda kimlik tespiti, sağlık durumu, üst araması gibi işlemlerden geçiriliyor. Burada kendilerine Arapça tercümanlar sayesinde bilgi verilerek Türk makamları tarafından gözaltına alındıkları ifade ediliyor.
117 bin kaçak
Yasal işlemleri tamamlanan kaçak ya da sığınmacılar, Hudut Kartalları tarafından kalacakları yerlere battaniye, yaşam ve temizlik malzemesi verilerek yerleştiriyor.
Kimliklerinin tespit edilmesinin ardından sınır dışı işlemleri için kaçaklar, jandarma ekiplerine daha sonra Edirne Göç İdaresi’ne teslim ediliyor. 54’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı verilerine göre 6 yılda 116 bin 936 kaçak yurt dışına çıkmadan yakalanarak gözaltına alındı.

Haberin Devamı