Gündem Hukuk komisyonu çalışmaya başladı

Hukuk komisyonu çalışmaya başladı

15.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanlığı cumartesi akşamı Rotterdam’da yaşanan gelişmelerle ilgili olarak Hollanda’ya karşı uluslararası örgütler nezdinde kapsamlı bir hukuki mücadeleye yönelik çalışmaları dün başlattı

Hukuk komisyonu  çalışmaya başladı

Dışişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliği, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile Türk diplomatlarının maruz kaldığı ve Viyana Sözleşmesi’ni ihlal niteliği taşıyan muamelelerin tek tek sıralandığı bir şikâyet dosyası hazırlamaya başladı. Çalışmanın tamamlanmasının ardından BM, Avrupa Konseyi ve AGİT nezdinde hukuki girişimde bulunulacak. Dosyada, hangi eylemin hangi uluslararası sözleşmenin hangi maddesini ihlal ettiği ayrıntılarıyla yer alacak. AİHM’ye başvuru için de hazırlıklar başladı. Hollanda aleyhine, Bakan Kaya ve danışman kadrosu ile Hollanda polisinin şiddetle dağıtmaya çalıştığı Hollanda’daki Türklerin başvuru yapabileceği belirtiliyor.
Kaya’nın, cumartesi gecesi Türkiye’nin Rotterdam Başkonsolosluğu’na gitmesine izin verilmemiş ve aracı durdurulmuştu. Bakanın aracı çekici ile çekilmeye çalışılmış ve Kaya bir polis aracı ile Almanya sınırına götürülmüştü. Kaya’nın, danışmanları ile korumaları da gözaltına alınmıştı. Kaya ayrıca bir karakolda 1.5 saat bekletilmişti. Türkiye’nin Lahey Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Alper Yüksel de, diplomatik dokunulmazlığına rağmen gözaltına alınmıştı. Rotterdam Başkonsolosu Sadin Ayyıldız’ın ise konsolosluktan çıkışı engellenmişti.
Dışişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliği, bu olayların tek tek ele alındığı kapsamlı bir dosya hazırlığı içine girdi. Cumartesi akşamı, Kaya’nın Hollanda’ya girişinden itibaren yaşananlar, aracının durdurulması, polis engeliyle konsolosluğa gitmesine izin verilmemesi, konsolosun diplomatik dokunulmazlığına rağmen araca yanaştırılmaması, konsolosun “yemek yemeye gidiyorum” sözlerine rağmen engellenmesi, vatandaşlara yönelik şiddet uygulamaları, bakanın danışmanlarının ve korumalarının gözaltına alınması, sınır dışına zorla götürülmesi dakika dakika incelenerek Viyana Sözleşmesi ile AİHS’ye olan aykırılıklar belirleniyor. Sözleşmelerin hangi maddelerinin hangi eylemle ihlal edildiği dosyada yer alacak. Adalet Bakanlığı’ndan uzmanların da desteklediği çalışma kapsamında ayrı ayrı dosyalar oluşturulması gündemde.
‘İhlal ediliyor’
Yapılan inceleme ile 1961 tarihli Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi ile 1963 tarihli Konsolosluk İlişkileri Hakkında Viyana Sözleşmesi’nin açık ihlalinin meydana geldiği tespit edildi.
Çalışmanın tamamlanmasının ardından Türkiye; BM, Avrupa Konseyi ve AGİT nezdinde Hollanda hakkında hukuki şikayette bulunacak. Dışişleri yetkilileri, şikâyet takviminin henüz netleşmediğini, ihtiyatlı biçimde hukuki ve diplomatik incelikler gözetilerek girişimde bulunulacağını dile getirdi.
Bireysel başvuru
AİHM’ye başvuru için ayrı bir inceleme süreci yürütülüyor. Kaya’nın, danışman ve korumalarının ayrı başvuru yapmaları da gündemde. Hollanda’da polis şiddetine maruz kalan vatandaşların da başvuru yapabilecekleri kaydediliyor.

‘Açıklamalar basiretsiz’

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye ve bazı AB üyesi ülkeler arasında yaşanan gelişmelere ilişkin AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu Komiser Johannes Hahn tarafından yapılan açıklamaların yanlış değerlendirmeler içerdiği belirtildi. Açıklamada, “AB’nin basiretsiz açıklaması ülkemiz için değer taşımamakta” l ANKARA Milliyet

Büyükelçi ataması beklemede

Türkiye’nin Hollanda Büyükelçisi Sadık Aslan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanlığına getirildiği için yerine yapılacak atama, bu ülke ile yaşanan kriz nedeniyle beklemeye alındı. Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi Cornelis Van Rij’in bir müddet Ankara’ya dönmemesini istenmediği için Türkiye ile Hollanda arasındaki ilişkiler, fiilen maslahatgüzar seviyesine çekildi. Hollanda’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Daan Feddo Huisinga, cumartesi günü 15.30’da Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı. Huisinga’ya izinli olan Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi’nin bir müddet Ankara’ya dönmesinin istenmediği de iletildi. Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi olarak 15 Aralık 2013’te Sadık Aslan atandı. Türkiye’nin Lahey Büyükelçiliği’nin internet sitesinde büyükelçi olarak hâlâ Aslan görünüyor. Ancak Aslan, geçen yıl kasım ayında Ankara’ya çekildi ve Erdoğan’ın başdanışmanlığı görevine getirildi. Dışişleri kaynaklarından alınan bilgilere göre, Lahey Büyükelçiği’ne yapılacak atama için kararname hazırlanıyordu. Ancak Hollanda ile ortaya çıkan kriz üzerine kararname beklemeye alındı.
Lahey’de Türkiye’yi Büyükelçilik Maslahatgüzarı Alper Yüksel temsil ediyor.