Gündem Hükümlüleri iş sahibi yapan proje

Hükümlüleri iş sahibi yapan proje

21.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Adalet Bakanlığı İstanbul Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ve Türkiye Triko Sanayicileri Derneği’nin iş birliğiyle kurulan trikotaj atölyesinde, hakkında denetimli serbestlik tedbiri uygulanan 50 hükümlü iş sahibi oldu.

Hükümlüleri iş sahibi yapan proje

Türkiye Triko Sanayicileri Derneği (TRİSAD) dünyada ilk kez uygulanan, diğer sektörlere de örnek gösterilebilecek bir eğitim projesi yürütüyor. TRİSAD, denetimli serbestlikten faydalanan hükümlülere, triko sektöründe iş garantisi olan mesleki eğitim veriyor. İstanbul Fatih’teki denetimli serbestlik müdürlüğünde sabahtan öğlene kadar 25 hükümlü, öğlenden akşama kadar da 25 hükümlü 2 - 2.5 ay kurs görüyor ve eğitimden sonra eleman ihtiyacı olan atölyelerde işe başlıyorlar. Kursiyerlerin eğitimleri sırasında yaptığı ürünler de ihtiyaç sahiplerine gidiyor. Hükümlüler, bir işe yerleşip sigortalı oldukları andan itibaren de dört saatlik kamu cezası şartından düşüp tam serbest oluyor. Milliyet gazetesi olarak hükümlüleri Fatih’teki kurs atölyesinde ziyaret ettik.

Hükümlüleri iş sahibi yapan proje

Necmi Sultani, arkadaşımız Çiğdem Yılmaz’a konuştu.

Haberin Devamı

‘Büyük bir fırsat’

Atölyede kurs görüp işe yerleşen B.A. (43) vergi borcu nedeniyle iki yıl denetimli serbestlik almış ve sekiz ay kamu hizmeti cezası bulunuyor. Proje sayesinde aldığı eğitimle bir atölyede işe başlayan B.A.’nın hem sigortası ödeniyor hem de düzenli maaşı var. 2 bin liranın üzerinde kazandığını söyleyen B.A., “Bu kurs sayesinde hem kamu cezamı ödüyorum hem de para kazanıyorum” dedi. İşe yerleşenlerden, 52 saatlik kamu hizmeti bulunan N.Y. (50) de bir atölyede makinecilik yapıyor. “Bu eğitimler olmasaydı bu yaşta bana kimse iş vermezdi” diyen N.Y., “Emekli olana kadar çalışacağım” diyor. Atölyede kursiyer olan üç çocuk annesi N.D. ise uyuşturucudan cezaevine girmiş. İki yıl cezaevinde kaldıktan sonra denetimli serbestlikle tahliye olan N.D., sabıkası olduğu için kimsenin kendisine iş vermediğini söylüyor. Kurstaki eğitiminden sonra işe başlamak istiyor.

Haberin Devamı

Hükümlüleri iş sahibi yapan proje

Ürünler ihtiyaç sahiplerine

TRİSAD Başkanı Mustafa Balkuv şunları söyledi: “Türkiye’de 600 bin civarında denetimli serbestlik mahkumu var. Denetimli serbestlik ile cezaevinden çıkınca günde 4 saat kamu hizmeti yapmak kaydıyla cezalarına devam ediyorlar. Derneğimizin 500 bin liralık yatırımıyla atölyemizi Fatih’teki denetimli serbestlik binasında açtık. Şimdiye kadar 50 mahkumu maaşlı, sigortalı işe yerleştirdik. Ürünleri huzurevleri, sevgi evleri ve okullara yolluyoruz. LÖSEV Vakfı’na da yolladık.”

İstihdam garantili

İstanbul Denetimli Serbestlik Müdürü Necmi Sultani, “Proje sayesinde hükümlülerimiz cezasını çekerken meslek sahibi oluyor, ürettikleri de ihtiyaç sahiplerine gönderiliyor. Hükümlüler, topluma verdikleri zararı topluma yarar sağlayarak telafi ediyor. Bu, istihdam garantisi olan bir proje.”