YAZARIN
  EN SON YAZILARI  
Merhaba,
 
Bugün de soframızda Osmanlı Mutfağının ağır toplarından hünkar beğendi var.
Adından da anlaşıldığı gibi saray aşçılarının emekleri sonucu belkide binbir uğraşısından sonra padişaha sunup beğendirdikleri bir lezzet. Hünkar beğendiye  iki sevilen çeşidin, et sote ile közlenmiş patlıcanın aşkı da diyebiliriz.
Benimki de çok leziz ve şık bir yemek oldu. Yiyenlerin övgüleri oldukça cömertti. Belki de içlerinden koskoca hünkar beğenmiş, biz beğenmemezlik etmeyelim, paşa paşa yiyelim mi dediler, bilmiyorum.:)
 
MALZEMELER:
 
5OO gr.dana eti ya da kuzu eti
 
1 adet kuru soğan
 
2 irice domates
 
Biraz sıvı yağ
 
Salça
 
Biber (istenirse)
 
Tuz
 
BEĞENDİ İÇİN:
 
5 adet patlıcan
 
2 çay bardağı süt
 
Un
 
Tereyağ
 
Kaşar peyniri
 
Karabiber
 
Tuz
 
YAPILIŞI:
 
Önce et soteyi yapmak için düdüklü tencerede soğanı yemeklik doğrayıp,  1/2 çay bardağı sıvı yağ ile kavuruyoruz.
Ardından minik doğranmış domatesleri, bir kaşık da salça ekleyip tahta kaşıkla özleşmesini sağlıyoruz.
Sonra da kuşbaşı kesilmiş  etimizi ilave edip, 1 tatlı kaşığı kadar tuz ile üstünü 1 parmak aşan suyunu koyup kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
Yaklaşık yarım saat veya 45 dakika sonra suyunu çekip  etleri yumuşacık pişmiş sotemiz hazır oluyor. Antrikot tercih ederseniz daha da iyi sonuç alırsınız.
 
Beğendi yapımı ise:
 
 
Patlıcanlar kabuğu soyulmadan yıkanır ve ocağın üstünde közleme aparatında çevrilerek közlenir.
Soğuyunca kabukları soyulur ve doğrama tahtasında ufak ufak doğranır.
Ayrı ufak bir tencerede 1 yemek kaşığı  tereyağ ve 2 yemek kaşığı  un pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine ayıklanan patlıcanlar eklenir.
Karıştırırken sütü ve istenildiği kadar tuzu ve karabiberi ilave edilir.
En son yarım su bardağı kaşar rendesi konur.
Artık beğendimiz hazır. Şimdi sıra sunumda. Düz ve büyükçe bir tabağa beğendiyi koyup ortasını havuz gibi açıyoruz ve bu çukura  etimizi yerleştiriyoruz. Bir dal nane ya da maydanozla küçük bir dokunuş yapıp, sabırsızca bekleyen konuklarınıza sıcak sıcak  servis ediyoruz.:)
 
Afiyet olsun.