Gündem Hür Ordu’nun geçmesinde sıkıntı yok

Hür Ordu’nun geçmesinde sıkıntı yok

25.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kobani’ye geçeceği açıklanan 200 peşmergenin sayısının 150’ye düştüğünü, ÖSO’dan ise bin 300 kişinin kente gideceğini söyledi ve ‘Hür Suriye Ordusu’nun, tarafımızdan geçmesinde bir sıkıntımız yok’ dedi

Hür Ordu’nun  geçmesinde  sıkıntı yok

Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves ile Tallinn’de Kobani ve terörle mücadele konusunu görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kobani’ye geçecek peşmerge sayısının 200’den 150’ye düştüğünü, Özgür Suriye Ordusu’ndan (ÖSO) ise bin 300 kişinin Kobani’ye geçeceğini belirterek “Bizim Hür Suriye Ordusunun bizim tarafımızdan ilgili bölgeye geçmesi noktasında zaten bir sıkıntımız yok. Buna olumlu yaklaştığımızı daha önce de söylemiştik” dedi. Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) ülkelerini kapsayan 3 günlük gezisinin ikinci gününde dün Estonya’daydı. Erdoğan, dün Estonya Cumhurbaşkanı Ilves tarafından askeri törenle karşılandı. Cumhurbaşkanlığı sarayının ikinci katına çıkarken Ilves ve eşi, Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a sarayın arka bahçesinde bulunan tarihi müze binasını göstererek bina hakkında kısa bir bilgi verdi. Estonya Cumhurbaşkanı’nın kravat yerine papyon takması dikkati çekti. İkili, görüşmelerin ardından düzenledikleri basın toplantısında ise Suriye, Irak ve Kobani konularını masaya yatırdıklarını dile getirdi. Erdoğan, peşmergenin Kobani’ye geçişiyle ilgili bir soru üzerine şunları söyledi:

150 peşmerge geçecek
“Daha önce de ifade ettiğim gibi biz Sayın Obama’ya, ‘Özellikle burada tercih edilmesi gereken Hür Suriye Ordusu olabilir birinci derecede, ikinci derecede de peşmergeler olabilir demiştik. Daha sonraki gelişmelerde tabii birkaç gün geçtikten sonra peşmergelerden PYD bir grubun gelmesini ki 200 kişi kadar kabul etti. Az önce aldığım bilgiye göre bu sayı şimdi 150’ye indirilmiş. Hür Suriye Ordusu’ndan ise bin 300 kişiyi şu anda PYD kabul ettiğini ifade etmiş ve konuyla ilgili olarak da şu anda ilgili birimlerimiz bu geçiş güzergâhının nasıl olması gerekir bunu müzakere ediyor. Bizim Hür Suriye Ordusu’nun bizim tarafımızdan ilgili bölgeye geçmesi noktasında zaten bir sıkıntımız yok. Buna olumlu yaklaştığımızı daha önce de söylemiştik.”

‘Adımını tanımıyoruz’
Erdoğan, bir soru üzerine Kırım Tatarlarına yönelik Rusya’nın attığı adımı tanımadıklarını başından beri söylediklerini ve bunu şu anda da tanımadıklarını söyledi. Görüşmelerde bölgesel konularla başta Ukrayna, Irak ve Suriye konularını ele aldıklarını, terör örgütlerine karşı alınması gereken tedbirlerin neler olabileceği konularını görüştüklerini anlatan Erdoğan, “İki NATO üyesi ülke olarak Afganistan’dan tutunuz diğer sorumluluk alanlarımızı görüştük. Tallinn’de bulunan NATO Siber Savunma Mükemmeliyet Merkezine olumlu bakışımız devam ediyor ve kısa sürede bunu değerlendireceğiz” dedi.

Haberin Devamı

IŞİD Avrupa’yı tehdit ediyor

Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves, Türkiye ve Estonya tarafından terör örgütü kabul edilen IŞİD’in faaliyetlerinden iki ülkenin derin endişe duyduğunu ifade ederek “Kobani’de cereyan eden olaylar hem Avrupa hem de NATO üye devletleri için büyük ve eşi benzeri olmayan bir tehdide işaret ediyor” diye konuştu.

Genelkurmay’dan yalanlama

Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Kobani’ye gidecek peşmergelerin Habur üzerinden geçeceği, bordo berelilerin peşmerge listesini denetlediği ve Ankara’nın peşmergenin havayoluyla nakledilmesini önerdiği içerikli haberlerin gerçek dışı olduğu bildirildi. Genelkurmay Başkanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, “24 Ekim 2014 tarihli günlük bazı gazetelerde; ‘Genelkurmay’dan Havadan Nakil Önerisi’, ‘Habur Üzerinden Kobani’ye’, ‘Bordo Bereliler ve MİT, Peşmerge Listesini Denetliyor’ başlıklı ve peşmergelerin sınırımızdan nereden ve nasıl geçeceğinin belirlendiğine yönelik haberler yer almıştır. Bu ve benzeri kapsamda yapılan haberler bütünüyle gerçek dışıdır” ifadeleri yer aldı.
ANKARA Milliyet

Haberin Devamı

Kobani Günü ilan edildi

Aralarında Nobel Barış Ödülü sahipleri, filozoflar, yazar, sanatçı, akademisyen, tarihçi, insan hakları aktivistlerinin de bulunduğu binlerce kişinin çağrısıyla 1 Kasım günü “Dünya Kobani Günü” ilan edildi. Avrupa Birliği Türkiye Yurttaş Komisyonu (EUTCC) ve “Peace Camping” öncülüğünde yapılan “IŞİD’e karşı, Kobani ve insanlık için küresel seferberlik” çağrısına aralarında ABD’li ünlü profesör Noam Chomsky, Arjantinli Nobel Barış Ödülü sahibi Adolfo Perez Esquivel, Güney Afrikalı Nobel Barış Ödülü sahibi Başpiskopos Desmond Tutu, Dünya Doktorlar Örgütü Başkanı Michel Rolan’ın da olduğu dünyanın dört bir yanından binlerce aydın destek verdi.

IŞİD gazeteci kaçıracak iddiası

Sınır kesiminde Kobani’deki çatışmaları izleyen yabancı gazetecilere elektronik posta ile uyarı geldi. Yazıda FBI’ın aldığı istihbarata göre, ses getirmek amacıyla IŞİD’in sınır kesiminde çatışma ve savaşı izleyen gazeteci kaçıracağı, bu nedenle muhabirlerden sınırın riskli bölgelerinde gezmemelerin grup halinde hareket etmeleri
istendi.