Huzur içinde uyu cinsiyet rolleri

İstanbul Fashion Week'in üçüncü gününe rengarenk DB Berdan defilesi damga vurdu. Renkler sadece kumaşlarla değil; kareografi, müzik ve modellerle de podyumdaydı.

Anne-kız tasarımcılar Deniz ve Begüm Berdan ikilisi için renkler sadece bir metafordu. "Tek mücadele, yapışalım birbirimize!", "Ayaklanın, sessiz kalmayın!", "Huzur içinde uyu cinsiyet rolleri", "Ben tuhaf değilim, sınırlı sayıdayım" gibi sloganlarla cinsel ayrımcılığa başkaldıran ikili, ironik şovlarında renkleri ve cinsiyetleri bir araya getirdi.

Haberin Devamı

Keyifli sürprizlerle dolu defilede açılışı Gonca Vuslateri koşarak yaparken kapanışı Rüzgar Erkoçlar yaptı. Geçtiğimiz günlerde Athena'nın "Ses Etme" klibinde izlediğimiz eşcinsel dansçı Onur Gökhan Gökçek de podyumda yürüyenler arasındaydı. Bütün bunlar arasında en çok dikkatimi çeken Gökçek'in boynundaki choker kolye oldu. Bir tasmayı andıran kolye, toplumun bakış açısının bir temsili gibiydi.

Gökçek belki modeller arasında en renklisiydi ancak tek renk değildi. Siyahi, sarışın, kızıl, kumral modeller birbiri ardına yürüdü. Aslına bakarsanız yürümekle kalmayıp her biri dans figürlerini sergiledi. Defilenin sonunda mini elbise ve yüksek topuklu çizmelerle muhteşem performansını sergileyen Nuri Harun Ateş, izleyicilerden büyük bir alkış aldı.

Gelelim koleksiyona. Ne yazık ki DB Berdan İlkbahar-Yaz 2017 koleksiyonu büyük şovun gölgesinde kaldı. Tasarımcılar bu durumdan hoşnut mudur bilmiyorum ancak modaya bir sanat dalı olarak yaklaşan ve "Sanat, sanat içindir." felsefesini benimseyen benim için üzücü.

90'lar etkisinin hüküm sürdüğü İlkbahar-Yaz 2017 modası sloganlar, androjen 'look'lar ve desenler için oldukça elverişli. Deniz ve Begüm Berdan ikilisi, modadaki geri dönüşü çok iyi değerlendirmiş; verdikleri mesajı sezonun trendleriyle çok iyi harmanlamış.

Çizgili bodyler, sezonun yükseleni gömlekler, alaycı ve ironik desenler, fırfırlar, yırtmaçlar, file çoraplar, askılı kısa pantolonlar, tepeden yarım toplanmış saçlar... Hepsi renkli, hepsi cinsiyetsiz, hepsi bas bas bağırıyor: Biz burdayız, biriz, beraberiz.

Haberin Devamı