Geri Dön
Hygge ne demek?

Hygge ne demek?

Hygge, son birkaç yıldır oldukça moda haline geldi. Peki anlamını biliyor muyuz? Hygge ne demek? İşte dünyayı sallayan hygge hakkında bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Hygge ne demek?

'Hüge' diye okunan 'Hygge' aslında Danca bir kelime. 'Mutluluk', 'sıcaklık' ve 'huzur' anlamlarına gelen, tüm bu anlamları karşılayan ortak kelime olan 'Hygge', Danimarkalıların gündelik hayatında önemli bir yer tutuyor. Bu kelimeyi, Danimarkalıların 'ev sıcaklığında' diye tarif ettiği sıcaklık hissi olarak tanımlayabiliriz.

Hygge bir yaşam felsefesi mi?

Hygge, sadece Danimarkalıların değil aynı zamanda İskandinavya ülkelerinde yaşayanların da gündelik hayatında sıklıkla kullandığı bir kelime. Kimilerince hayat felsefesi olarak görülen hygge, günümüzde çoğunlukla kişisel gelişim başlığı altında ele alınıyor, birçokları 'hygge' kavramına göre hayatını şekillendiriyor.

Hygge derken kastedilen ne?

Hygge, tek bir anlam içermiyor. Örnekler üzerinden anlatmamız gerekir. Örneğin, yanan bir mum, pencereden dışarı bakıp yağmuru izlemek, sıcak tutan yün çoraplar, şömine ateşi ve odunların çıkardığı ses, battaniye altında içilen bir kahve gibi tanımlar 'hygge'yi karşılıyor. Hygge için, "rutin koşturma içinde hayatı durdurup bize huzur veren şeylerin tadını çıkartma sanatı" da diyebiliriz.

Hygge ve teknoloji

Hygge'de doğallık, sadelik, minimallik ön planda. Çok eşya yerine az ve gerekli eşya 'hygge'dir. Teknolojik aletler ise 'hygge değil' olarak adlandırılır. Çoğunlukla dünyanın en mutlu ülkeleri arasında gösterilen İskandinav ülkelerinde yaşayanların ev dekorasyonunda minimal tercihlerde bulunma sebebi de 'hygge' ile açıklanabilir.

Hygge modası

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte birçok kişi daha sade bir yaşamı benimsemeyi tercih etmeye başladı. Sosyal medya bağımlılığının artık daha yüksek perdeden konuşulur hale geldiği bu dönemde huzur arayanlar, Danimarkalıların mutluluk formülü 'hygge'yi günlük hayatında uygulamaya başladı. ABD'de hygge üzerine yazılan kitaplar 'çok satanlar' arasına girdi. Bu kitaplar arasında yer alan Meik Wiking'in 'Hygge: Danimarkalıların Mutluluk Sırrı' kitabı Türkçeye de çevrildi. İngiltere'de de üniversitelerde 'hygge dersleri' verilmeye başlandı.

Benzer İçerikler