Gündem Ramazan ayında yapılması gereken ibadetler

Ramazan ayında yapılması gereken ibadetler

22.05.2018 - 13:35 | Son Güncellenme:

On bir ayın sultanı Ramazan geldi ve yavaş yavaş geçiyor hatta. Ramazan ayı ile birlikte yaptığımız ibadetler, tuttuğumuz oruçlar, verdiğimiz iftarlar, cemaatle kıldığımız namazlar, evlerde ya da camilerde okuduğumuz mukabeleler ile birlik, beraberlik duygularımız kabarmaktadır. İbadet, insanın yaratıcısı ile arasındadır. Ama bu ibadetler insan ilişkilerimize yansıdığında güzellikler yayılır.

Ramazan ayında yapılması gereken ibadetler

Teravih namazı

Haberin Devamı

Sadece Ramazan ayında kılınan Teravih namazı bu mübarek ayın ilk gününden son gününe kadar her akşam yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan ve vacip olan bir namaz ibadeti çeşididir. Teravih yirmi rekattan oluşur. Tercihe göre onar onar, dörder dörder, ikişer ikişer kılınabilir. Cemaatle birlikte imam eşliğinde kılınabildiği gibi evde tek başına da kılınabilir. İslam dininde cemaatle birlikte kılınan namazların çok daha sevap olduğu bilinir. Teravih namazından önce çeşitli konularda dini vaazlar verilerek cemaat bilgilendirilir.

Mukabele ve Kur’an-ı Kerim okumak

Ramazan ayı Kur’an ayıdır. Bu ayda yapılan hatimler, dualar, meal hatimleri kişiye büyük sevaplar kazandırır. Herkes bu ayda sadece oruç tutmakla kalmayıp Kur’an’ı anlayıp, okuyup, hayatına geçirmelidir. Mukabele de dini kitabımızı evlerde, camilerde toplanıp okunup diğer kişiler tarafından dinlenmesi ile yapılır. Bu kültür ile de hem sevgi bağları kuvvetlenirken Ramazan ayının önemi sohbet havasında çok daha iyi anlaşılır hale gelir.

Haberin Devamı

Ramazan ayında tutulan oruç

İslamın şartlarından birisi olan bu ayda tutulan oruçlar dinimizde çok büyük bir öneme sahiptir. Geçerli sebeplerden ötürü oruç tutamayacak halde olanlar üstünden bu farz kaldırılmış olup bunun telafisi orucu daha sonra tutarak ya da başkasını doyuracak kadar para (zekat) vererek yapabilir. Böylelikle hem beden hem de mal ile yapılan ibadetler yerine getirmiş olabilirsiniz. Oruçlunun orucunu açacağı andaki dualar da geri döndürülmez, oruçlu iken bol bol dua ve tevbe etmeliyiz.

Ayrıca;

İftar öncesi:

"Allâhümme yâ vâsial-mağfiratiğfirlî"

İftar vakti:

“Allâhümme leke sumtü ve bike âmentü ve ‘aleyke tevekkeltü ve ‘alâ rızkıke eftârtü ve li-savmi ğadin neveytü fa’ğfirlî mâ- kaddemtü vemâ- ahhartü.” duaları edilir.