Kayseri İÇ HASTALIKLARI UZMANI UZM. DR. MESUT POLAT:

İÇ HASTALIKLARI UZMANI UZM. DR. MESUT POLAT:

31.10.2014 - 09:08 | Son Güncellenme:

.

İÇ HASTALIKLARI UZMANI UZM. DR. MESUT POLAT:

Özel Dünyam Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı, Uzm. Dr. Mesut Polat “ Grip aşısından korkmayalım ve en çok Ekim ayında grip aşımızı yaptıralım” dedi.
Özel Dünyam Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mesut Polat “ Son bahar mevsimine girdiğimiz şu günlerde sağlığımız bir takım risklerle karşı karşıyadır. Sonbahar hastalıkları dediğimiz bir kısım hastalıklar sağlığımızı tehdit etmektedir. Sonbahar hastalıkları arasında gribal enfeksiyonlar sinüzit, larenjit bademcik iltihabı, bronşit ve bronşoyötler ve zatürre sağlığımızı tehdit eden hastalıklar arasında yer alabilir” dedi.
Polat “ Sonbaharda ne için sağlığımız risk altına giriyor ondan bahsedecek olursak güneş ışığandan daha az istifade edebiliyoruz. Yazın günler uzun olduğu için mesaiden sonra kişilerin dinlenme imkanları olabiliyor. Açık havada gezme imkanları olabiliyor, güneşten istifade etme imkanları olabiliyor. Kışla birlikte güneş ışınlarını vücudumuzda daha az vücudumuza gelmesi kapalı ortamlarda uzun süre kalmamız ve hasta kişilerle daha sık temasta olmamız dolayısıyla hastalıklara daha sık yakalanma riskimiz artmaktadır” diye konuştu.
“Soğuk algınlığı ve nezle, grip birbirine çok benzeyen hastalıklardır ancak gripte diğerlerinden farklı olarak kas ağrıları, baş ağrıları, yüksek ateş iştahsızlık, vücut kırgınlığı gibi belirtilerle grip başlamakta ve toplum olarak birbirine sıkışık yaşamak zorunda olduğumuz için sonbahar günlerinde hastalık insanlar arasında sıklıkla görülebilmektedir. Grip hastalığından korunma söyleyeceğimiz en önemli şeycilerden biri gripten korunmak için yapılacak şeyler arasında düzenli ve iyi beslenme, egzersiz, spor ve yürüyüş dengeli beslenme olarak C vitamininden bol sebze ve meyvelerle sayılabilir” diyen Polat “ Hasta kişilerle mümkün olduğu kadar yakın temastan kaçınmak kalabalık yerlere girmekten kaçınmak ve düzenli bir Uyku gripten korunmada sayılabilir. Tabi bunlar arasında önemli bir yer tutan grip aşısıdır. Grip aşısı kimlere yapılmalı 65 yaş üstündeki bütün vatandaşlarımıza öneriyoruz ayrıca kronik hastalığı olan kronik akciğer hastalığı, kronik böbrek, karaciğer ve kalp yetmezliği olanlara grip aşısını öneriyoruz. Birde risk altındaki kişilere öneriyoruz; bunlar arasında öğretmenler, itfaiyeciler, sağlık çalışanları, sağlık personelleri laborantları sayılabilir. Grip aşısını koruyuculuğu nedir diyecek olursanız grip aşısını koruyuculuğu hakkında çeşitli spekülasyonlar var ama şöyle söyleyelim gribi yapan bir virüstür virüsün çeşitli suçları var, çeşitleri var dünya sağlık örgütü umumiyetle ocak şubat ayalarındaki suçlardan faydalanarak grip aşısını hazırlamaktadır” dedi.
Uzm. Dr. Polat “ Grip aşısı öldürülmüş, zayıflatılmış grip virüslerinden hazırlandığı için grip aşısını grip yapma gibi bir durumu gibi bir şey söz konusu değildir. Grip aşısından korkmayalım grip aşısı en çok eylül ekim aylarında yapılması tavsiye ediliyor. Koruculuğu hakkında birkaç söz söylemek gerekirse koruyuculuk yüzde 40 ile yüzde 90 arasında değişmektedir. Bu değişkenliğin sebebi de her yıl değişen suçlar dolayısıyla yani grip virüsünün çeşitleri her kış değişmekte bu bakımdan aşının etkinliği de bu aralıklarda görülmektedir. Her şeye rağmen faydalı olabileceği düşüncesindeyim ve bütün vatandaşlarımıza grip aşısını öneriyorum” diye konuştu.