Siyaset İç tüzük değişikliği bayramdan sonra

İç tüzük değişikliği bayramdan sonra

16.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, anayasa değişikliğine uyum kanunları ve seçim kanunu değişikliğinin süratle hayata geçirilebilmesi için TBMM İç Tüzüğü’nün değiştirilmesine yönelik son dönemdeki açıklamalarının ardından, iktidar grubunda “iç tüzük” mesaisi başladı.

İç tüzük değişikliği bayramdan sonra

Başbakan Binali Yıldırım’ın dün kurmaylarıyla iç tüzük mesaisi yaptığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, Erdoğan’ın onay vermesi halinde AK Parti ilk etapta MHP’nin de arzu ettiği dar kapsamlı bir iç tüzük değişikliği yapacak.

Haberin Devamı

Erdoğan’ın peş peşe gelen açıklamalarının ardından Ak Parti ve MHP kurmayları arasında gerçekleşen temaslarda, MHP, ilk seçimde yürürlüğe girecek yeni sisteme uygun yeni iç tüzük çalışmasının yaz tatili öncesi Meclis’ten geçirilmesine sıcak bakmadığını, bunun yeni yasama yılında hayata geçirilebileceğini, ancak Meclis’i hızlandıracak dar kapsamlı bir değişikliğin yapılmasını mümkün gördükleri mesajı verdi.

Takvim de masada

Erdoğan’a aktarmak üzere MHP kanadının görüşünü alan Ak Parti kurmaylarının dün Başbakan Yıldırım ile konuyu değerlendirdikleri ve içtüzük değişikliğiyle ilgili çalışma yaptıkları bildirildi.

Bu kapsamda iç tüzük değişikliğini gerçekleştirme takviminin de masaya yatırıldığı öğrenildi. Daha önce Meclis’in üretimi destekleme torbası, Adalet Bakanlığı’nca hazırlanan anayasa değişikliğine uyum torbası ve Türk-Japon Üniversitesi kurulmasına ilişkin tasarının yasalaştırılmasının ardından bayram öncesi tatile sokulup, 15 Temmuz’da olağanüstü gündemle toplanması ardından da 19 Eylül’e kadar yeniden tatil kararı alınması planlanıyordu. Erdoğan’ın iç tüzük çıkışı bu planları değiştirdi. Ak Parti kurmaylarının aktardığı bilgiye göre, Erdoğan’ın “kısmi değişikliğe” onay vermesi durumunda, 5-6 maddeden oluşabileceği ifade edilen iç tüzük değişikliği bayram öncesi TBMM’ye sunulacak. Bayram tatilinin ardından Meclis yaz mesaisini temmuzda sürdürecek. Teklifin komisyon ve genel kurul görüşmeleri darbe girişiminin yıldönümü olan 15 Temmuz’daki özel oturuma kadar tamamlanmaya çalışılacak. Bu mümkün olmazsa Meclis 15 Temmuz sonrası da iç tüzük değişikliği geçene kadar çalışmasını sürdürüp, daha sonra tatile çıkacak.

Haberin Devamı