İçinizden Geldiği Gibi; Doya Doya!

Haberin Devamı

Anne olunca anlarsın derdi annem hep... Şimdi çok iyi anlıyorum. Birini karşılık beklemeden, koşulsuz sevmek, kendinden önce onu düşünmek, geleceği için endişelenmek, onun mutluluğu ile dünyanın en mutlu insanı olmak...

Bunlar sadece ufacık bir kısmı hissedilenlerin... Sizi bilmem ama ben anne olduktan sonra epey bir duygusal oldum. Zaten var olan duygusallığa bu da eklenince vay halime...

Gelelim doğumdan itibaren başlayan zorlu ama bir o kadar da mutlu sürece. Yenidoğan bir bebeğiniz varsa ilk etapta konuşulması gereken; anne sütü ve emzirme kuşkusuz. Anne sütünün önemi herkes tarafından biliniyor... Uzmanlar özellikle ilk 6 ay sadece anne sütüne vurgu yapıyor. Emzirmek dünyanın en güzel duygusu. Peki bunun için ne yapmak gerek? Anne sütünü arttırmanın yolları ne?

Öncelikle sütünüz hemen gelmediyse sakın panik yapmayın. Normal doğumda genellikle sütünüz hemen geliyor. Gerçekten mucizevi birşey. Ama gelmediyse sakın vazgeçmeyin. Artık herşeyin çözümü var. Süt arttırıcı çaylar mı dersiniz, vitaminler mi hepsi mevcut. Ben bunları kullanmak istemiyorum derseniz, yiyeceğiniz doğru besinler ve içeceğiniz bol su ile de sütünüz artacaktır.

Peki süt arttırıcı besinler ne?
Araştırdığım ve doktorumdan aldığım tavsiyeler doğrultusunda bulgur, marul, dere otu, protein, tahin süt arttırıcı gıdalar arasında. Hamur işleri, karbonhidratlar ise, size fayda sağlamayacağı gibi kilo vermenizi de zorlaştıracaktır. Doktorum günde 3 litre su içmek gerektiğini söylemişti. Yanımda şişeyle gezmeme rağmen hala 3 litreye ulaşamadım ne yazık ki.

Süt için bir diğer önemli olan şey de uyku. Eğer bir yardımcınız yoksa bu ne yazık ki çok da mümkün olmuyor. Zira 4 aydır aralıksız 4 saat uyuduğumu hatırlamıyorum. İmkanı olanlar bunu iyi değerlendirsin. Bir de göğsü hassas olanlar için koruyucu kapaklar var. Çok işe yaradıklarını söylemem gerek. Artık herşeyin kolayı çıkmış gerçekten.

Bu süreçte herkesin tavsiyeleri oluyor bir de. “Kucağa alıştırma, yatağında uyusun, sütün için bunları yap”... Bence siz içinizden nasıl geliyorsa öyle yapın. Bu sizin hayatınız, sizin bebeğiniz. Kucağınızda mı uyutuyorsunuz, yanınıza mı yatırıyorsunuz varsın öyle olsun. Bir daha geri gelecek mi ki o günler? Sevgi herşeyin ilacı. Anne sütünün bile. Hiç katılmıyorum kucağa alıştırma, yerine koy söylemlerine. Bebeğin anneye, annenin bebeğe ihtiyacı var bu süreçte. Birlikte geçirdiğiniz her saniye sütünüz için yararlı. Şahsen bu tavsiyelere uymayan biri olarak, iyi ki yapmışım diyorum. Sevin, öpün, kucağınıza alın... İçinizden geldiği gibi, doya doya!