Ankara İçişleri Bakanlığı İle Milli Eğitim Bakanlığı Arasında İki Protokol İmzalandı

İçişleri Bakanlığı İle Milli Eğitim Bakanlığı Arasında İki Protokol İmzalandı

31.10.2018 - 16:37 | Son Güncellenme:

.

İçişleri Bakanlığı İle Milli Eğitim Bakanlığı Arasında İki Protokol İmzalandı

İçişleri Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında "Bilgi Paylaşımı Protokolü" ve "Afet ve Acil Durum Eğitimi Hizmetlerine İlişkin İşbirliği Protokolü" imzalandı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, İçişleri Bakanlığında gerçekleşen törenle iki protokole imza attı. İmza töreninde konuşan Bakan Selçuk, e-Devlet’in tüm Türkiye’ye hizmet eden bir sistem olduğunu belirterek, bilgi paylaşımının çok daha stratejik olarak ele alınması, bürokrasiden kurtulup asıl işlerine dönmeleri için zaman, insan kaynağı ve mekansal bir takım tasarrufları garanti altına almalarının e-Devlet ile mümkün olduğunu söyledi. Selçuk, e-Devlet’in çağımızın dijital bilgi paylaşımını kolaylaştırdığını dile getirerek, "Türkiye’nin artık ’eskiden biliyor musunuz kağıtların üzerinde bilgiler paylaşılırdı’ diye bu işi hikayeye döndürecek bir noktaya doğru geldiğini hissediyorum. Bir askerlik tecili veya herhangi nüfus ve vatandaşlık hizmetinin çok daha kolay ele alınma imkanı oluyor. Bilgi paylaşımının yeni teknolojiler ve araçlarla çok daha güvenilir bir ortama doğru yönelmesi de bizi güçlendiren bir başka husus. Çünkü bizim diploma, bilgi, belge ve sertifika güvenliği konusunda giderek ihtiyaçlarımız artıyor. Bu tür iş ve işlemler Milli Eğitim Bakanlığı açısından son derece kolaylaştırıcı bir faktör olarak yer alıyor" diye konuştu.
Afet ve acil durum eğitimi kapsamında imzalanan protokole değinen Selçuk, "aslında felaketler öldürmez, zihniyet öldürür" diyerek şu değerlendirmelerde bulundu:
"Biz, aslında bunu bir ders olarak görmüyoruz. Dersleştirilen her şey aslında bilginin pasifleşmesini de beraberinde getiriyor. Yaşayış, görgü ve davranış temelli bir bilinç alanına ihtiyacımız var. Çocuk, bu hususu sadece maddeleştirilmiş bilgi yığınları olarak aldığında bununla ilgili içselleştirme sürecini çok yaşamıyor. Ama bunu bir çalıştay içerisinde, bir deneyimleme içerisinde, sınıf içerisinde pratik şekilde aldığında o zaman kendisinden ortaya çıkan değer ve duyguları da yaşama imkanı oluyor."
Bakan Soylu ise, kendisini heyecanlandıran iki ayrı protokolü imzalayacaklarını söyledi. Devlet dairelerine gidildiğinde birçok belgenin istenildiğini belirten Soylu, bu protokollerle 21. yüzyıla uygun bir adım attıklarını kaydetti. Dünyayla rekabet ettiklerini söyleyen Soylu, "Attığımız adımlar sadece vatandaşımızın işini ve hizmetini kolaylaştırmıyor, Türkiye’yi daha cazip bir ülke haline getiriyor. Bu adımlar zaman ve para maliyetlerimizi düşürüyor. Günlerce toplantılar yapılıyor, kurumlar, bakanlıklar bir araya geliyor. En nihayetinde bu hizmetlerin yalınlaştırılması ve sadeleştirilmesi için adım atılıyor. Tek bir isteğimiz var, vatandaşımızın bir tek fotoğrafıyla beraber müracaat edebileceğini sağlayabileceğimiz bir sistem" şeklinde konuştu.

Bilgi Paylaşımı Protokolü ve Afet ve Acil Durum Eğitimi Hizmetlerine İlişkin İşbirliği Protokolü
İki bakanlık arasında imzalanan Bilgi Paylaşımı Protokolü ile İçişleri Bakanlığınca sunulan 14 hizmette istenen belgeler elektronik olarak temin edilebilecek. Böylece başvuru sahibinden ıslak imzalı talep edilen belge sayısı azaltılarak zaman ve maliyet tasarrufu sağlanacak. Söz konusu entegrasyonların teknik çalışmaları tamamlandığında başvuru sahibinden talep edilen yıllık 893 bin 200 adet belge elektronik olarak alınmış, böylece 3 milyon 354 bin 700 TL tasarruf sağlanmış olacak.
Afet ve Acil Durum Eğitimi Hizmetlerine İlişkin İşbirliği Protokolü’nde ise afet bilincinin geliştirilmesi ve afet hazırlığında uzun vadede toplum tabanlı risk yönetimi politikalarının kararlı bir şekilde uygulanması, ciddi kaynakların sarf edilmesi ve sürekliliğin sağlanması mümkün olacak.