Ekonomi ‘icra’ Sanal, ‘haciz’ gerçek!

‘icra’ Sanal, ‘haciz’ gerçek!

07.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

‘icra’ Sanal, ‘haciz’ gerçek

TBMM Genel Kurulu iki günlük mesaisi sonucu AK Parti’nin, “Abonelik Sözleşmelerinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Kanun Teklifi”ni yasalaştırdı.

Haberin Devamı

Yasaya göre 1 Haziran 2019’dan itibaren elektrik, su, doğalgaz,internet, telefon gibi abonelik sözleşmesinden ve tüketiciye sunulup bedeli faturaya yansıtılan hizmetlerden kaynaklanan para alacaklarına ilişkin ilamsız icra takipleri Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) bünyesinde oluşturulacak Merkezi Takip Sistemi üzerinden başlatılacak ve haciz aşamasına kadar bu yöntemle yürütülecek. İş davalarının ardından ticari alacak ve tazminat davaları için de “arabulucuya başvurma” zorunlu olacak. Bu şart, düzenlemenin yürürlüğe gireceği 1 Ocak 2019 tarihi itibarıyla ilk derece mahkemeleri ve bölge adliye mahkemeleri ile Yargıtay’da görülen davalar hakkında uygulanmayacak.

Konkordatoya yeni düzen

Haberin Devamı

AK Parti önergesiyle düzenlemeye eklenen hüküm uyarınca, ticari alacak ve tazminat talepleriyle ilgili arabulucu huzurunda yapılacak müzakere süreci 6 hafta içinde sonuçlandırılacak. Bu süre zorunlu hallerde arabulucu tarafından en fazla iki hafta uzatılabilecek. Yasaya göre konkordato başvurusunda finansal analiz raporu yerine “güvence veren denetim raporu” verilecek. Teklifin ilk halinde bu raporun, sadece “Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nca kamu yararını ilgilendiren kuruluşların denetimi için yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşları”nca hazırlanması öngörülüyordu. AK Parti’nin kabul edilen önergesiyle bu sınırlama kaldırıldı. Buna göre söz konusu raporu kurumca yetkilendirilmiş bağımsız denetim kuruluşları hazırlayabilecek.

AK Parti kabul edilen bir başka değişiklik önergesiyle de, konkordato komiserliği için üç komiser görevlendirilmesi halinde bunlardan birinin “sorumlu denetçi” olması şartından vazgeçti.