Ekonomi İçtaş enerjiye 5 yılda 2.5 milyar $ yatıracak

İçtaş enerjiye 5 yılda 2.5 milyar $ yatıracak

25.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

IC İÇTAŞ Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, “Önümüzdeki 5 yılda enerji grubu olarak 2.5 milyar dolarlık yatırım projeksiyonu var.

İçtaş enerjiye 5 yılda  2.5 milyar $ yatıracak

500 milyon doları dağıtım, 2 milyar dolarlık ise yerli kaynaklara yönelik” dedi. Yatırımcıların tüm yeni şartlara uyum sağladığına dikkati çeken Çeçen, “Zorluklar bizi güçlendiriyor. Survivor gibi” diye konuştu. Tüm elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirme ödemelerinin bittiğini anlatan Çeçen, “2011’de devraldığımızda kur 1.80 TL iken bugün 3.50 lira. Gelir TL, borç döviz. Bugüne kadar yediğimizi yedik, bundan sonrasını nasıl tedavi ederiz kafa yoruyoruz” dedi.

Çeçen, Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş.’de (TREDAŞ) gazetelerin enerji muhabirleri ile biraraya geldi. Çeçen, son 15 yılda holding olarak liman, köprü ve havaalanına 12 milyar euro’luk yatırım yaptıklarını belirterek, “Ana hedefimiz 2020, 2025, 2040, günlük koşullara göre hareket etmek istemiyoruz” diye konuştu. Çeçen, yabancı ortaklığın holdinge faydalı olması halinde ancak tercih edilebileceğini kaydetti.

Alım garantisi

Çeçen, “Yerli kömür kaynaklarının etkin kullanımı ve enerji arzının sürekliliği için yeni sahaların yatırıma açılması kadar, mevcut sahaların daha verimli kullanılması da önem taşıyor. Bunun için sektörün alım garantilerinin miktarının artırılması yönünde güçlü bir beklentisi var” dedi.

Kesinti bilgisi

Çeçen, “Operasyon merkezinin amacı arızayı önden keşfedip vatandaşa bildirmek ve hızlı şekilde elektriği sağlamak” diye konuştu.

‘Tedavi aşamasındayız’

Tüm dağıtım bölgerinin ödemelerinin bittiğini aktaran Çeçen, şunları söyledi:

“Hazine’ye olan yükümlülükler yerine getirildi. En son 2016 Aralık ayında dağıtım bölgeleri devlete yükümlülüklerini yerine getirdi. 13 milyar dolara dayanan bir ödeme yapıldı. Bu yatırımcılar faiziyle birlikte bankalara 20 milyar dolar ödeyecek. 2011’de devraldığımızda kur 1.80, bugün 3.50 lira. Gelir TL, borç döviz. Riski yaşadık ve devam ediyor. TL konuşuyorsak TL ile borçlanma platformuna gitmeliyiz. Bugüne kadar yediğimizi yedik bundan sonrasını nasıl tedavi ederiz buna kafa yoruyoruz.”