Siyaset İçtüzük değişikliği komisyondan geçti

İçtüzük değişikliği komisyondan geçti

21.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti ve MHP’nin 18 maddelik Meclis içtüzüğü değişiklik teklifi, Meclis Anayasa Komisyonu’ndan geçti. Teklif için 60 saati aşkın mesai harcandı

İçtüzük değişikliği komisyondan geçti

Meclis Anayasa Komsiyonu, Ak Parti ve MHP’nin 18 maddelik Meclis içtüzüğü değişiklik teklifini toplamda 60 saati aşan ve zaman zaman gerilimli geçen mesaisiyle kabul etti.

Pazartesi gününden itibaren Meclis Genel Kurulu’nda görüşmelerine başlanması beklenen teklif aynen benimsenirse, “Kürdistan’dan geliyorum”, “Kürdistan illeri” gibi Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü esasında Anayasa’da düzenlenen idari yapısına aykırı tanımlamalar kullanan milletvekillerine, Genel Kurul’da başkanın teklifi üzerine yapılacak oylama ile “meclisten geçici (3 birleşim) çıkarma” cezası verilecek. Fiili saldırıda bulunan, Genel Kurul’a ve komisyonlara silahlı giren vekiller de aynı cezayı alacak. Genel Kurul’da döviz-pankart açan vekillere ise bundan böyle “kınama” cezası verilecek.

Otomatikman ceza

Kınama ya da geçici çıkarma cezası alan milletvekillerine otomatikman “para cezası” da uygulanacak. Kınama cezasının milletvekillerine maliyeti 6 bin TL, geçici çıkarma cezasının maliyeti ise 12 bin TL olacak. TBMM Başkan ve Başkanvekillerinin Genel Kurul’u yönetirken frak giyme zorunluluğu kalkacak. Anayasa gibi önemli düzenlemelerin ele alındığı Genel Kurul görüşmelerinde TBMM TV kesintisiz yayında olacak. Muhalefet bugüne kadar engelleme amaçlı kullandığı pek çok imkandan yoksun kalacak.

Örneğin kanun tasarı ve tekliflerinin her maddesi ve maddeler üzerine verilen önergelerin oylamalarında yoklama talep edemeyecek, yaklaşık 40 dakika süren grup önerilerinin görüşmeleri 14 dakikaya, usul tartışmaları da 12 dakikaya düşecek. Komisyonlara havaleye itiraz, önceki birleşimdeki sözünü düzeltme talepleri artık milletvekillerinin kürsüye çıkma yolu olamayacak, bu konular Meclis Başkanlığı’na yazılı olarak iletilecek.

Genel Kurul’un 15.00-19.00 olan mesai saatleri de değişecek. Genel Kurul aksi bir karar alınmadıkan bundan böyle saat 21.00’e kadar çalışacak. HDP’li Leyla Zana örneğinde olduğu gibi seçimlerin ardından Meclis’te yemin etmekten kaçınan milletvekilleri, milletvekili sıfatından kaynaklanan haklardan yararlanamayacak.

Haberin Devamı

12 Temmuz’da başlamıştı

Teklifin komisyon görüşmeleri 12 Temmuz’da başladı. Bu toplantıda düzenleme alt komisyona gönderildi. Alt komisyonda bazı değişiklikler yapılan teklifin tümü üzerindeki görüşmeler 14 Temmuz’da gerçekleştirildi. 13 saatlik müzakerinin ardından 15 Temmuz etkinlikleri nedeniyle komisyon çalışmalarına 2 gün ara verildi. 17 Temmuz’dan itibaren komisyon teklif üzerine mesaisine aralıksız devam etti. 17 Temmuz toplantısında 17 saat mesai yapan komisyon, 18 Temmuz’da 12 saat, 19 Temmuz’da 10 saat, dün de 8,5 saat çalıştı. Böylece komisyonun teklife ilişkin toplam mesaisi 62,5 saati buldu.