Siyaset İçtüzük değişikliği Meclis’ten geçti

İçtüzük değişikliği Meclis’ten geçti

28.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM Genel Kurulu’nda, Meclis İçtüzük değişikliği düzenlemesi tartışmalı görüşmelerin ardından kabul edildi. Düzenleme özetle şu hükümleri içeriyor:

İçtüzük değişikliği Meclis’ten geçti

Milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarının TRT’den ilan edilmesi yöntemi kaldırılacak. Genel Kurul kesin sonuçların ilanından sonra 5 gün çağrısız toplanma süresi 3’e indirilecek.
Leyla Zana gibi geçerli mazereti olmaksızın and içmekten imtina eden milletvekilleri, milletvekili sıfatından kaynaklanan haklardan yararlanamayacak.
Grup önerilerinde 10 dakika olan süre, önergeyi veren grup için 5 dakika, diğer gruplar için 3’er dakika olacak. Danışma Kurulu önerileri görüşmesiz oylanacak.
Doğrudan gündeme alma talepleri her hafta salı günü, her bir siyasi parti grubundan bir vekil tarafından kullanılacak.
Genel Kurul çalışma saatleri salı gün için 15:00-19:00’dan 15:00-21:00 ve diğer günler için 14:00-21:00 olarak değiştirilecek.
Oturumu yöneten Başkanın frak giyme zorunluluğu kaldırılacak.
Yoklama talebi her işaretle oylama öncesinde değil, tezkerelerin oylanması, kanunların maddelerine geçilmesi ve tümünün oylamasındaki işaretle oylama öncesinde yapılacak.
Oturumu yöneten başkan ve divan üyeleri toplantı yeter sayısına dahil olacak.
Bir milletvekili veya bakanın önceki birleşimdeki beyanını düzeltme talebi kaldırılacak.
Usul hakkında konuşma süreleri 10 dakikadan 3 dakikaya indirilecek.
Bir tasarı ve teklifin havalesine itiraz etmek isteyen milletvekili itirazını Başkanlığa yazılı olarak yapacak.
Anayasa değişiklikleri hariç, kanun tasarı ve tekliflerinin tümü açık oylamaya tabi işlerden değilse en az 20 milletvekilinin talebi halinde açık oyla, aksi taktirde işaret oyuyla oylanacak.
Önergeler bir defa okunacak.
Genel görüşme ve meclis araştırması önergelerinin Genel Kurulda okunması işlemi kaldırılacak.
İstem üzerine açık oylama yapılması için öngörülen milletvekili sayısı 15’ten 20’ye çıkarılacak.
TBMM binalarına ve arazisine silahlı olarak girenlere ve Genel Kurul’un çalışma düzenini ve huzurunu bozucu döviz, pankart vb. materyali getirenlere kınama cezası verilecek.
Türk miletinin ortak tarihi ve ortak geçmişine yönelik hakaret ve ithamlar ile anayasanın ilk dört maddesine aykırı beyanlarda bulunanlara, anayasa ve kanunlarda düzenlenen idari yapı ve yerleşim birimlerine ilişkin aykırı isim ve sıfat kullananlara Meclis’ten geçici çıkarma cezası verilecek.
Genel Kurul salonuna, komisyonlara silahlı girenlere ve fiili saldırıda bulunanlara Meclis’ten geçici çıkarma cezası verilecek.
Geçici olarak Meclis’ten çıkarma cezası alan bir milletvekili kürsüden açıkça af dilerse izleyen birleşimden itibaren Meclis’e tekrar girme hakkı kazanacak.

Pankarta 6 bin TL yumruğa 12 bin TL

Kaba ve yaralayıcı sözler sarf eden, Genel Kurul’da döviz, pankart açan milletvekillerine 6 bin TL, Cumhurbaşkanına, TBMM’ye, Türkiye Cumhuriyeti ve anayasal düzenine hakaret eden, devletin soykırım ya da katliam yaptığını savunan, üniter yapıya aykırı ‘Kürdistan’ gibi ifadeler kullananlar ile tekme yumrukla fiili saldırıda bulunup, Genel Kurul’a silahla girenlere ise 12 bin TL para cezası yaptırımı uygulanacak.