Gündem ‘İdlib bizim son evimiz’

‘İdlib bizim son evimiz’

12.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

‘İdlib bizim son evimiz’

Esad güçleri ile Rus askerlerinin, İdlib’in çevresine askeri yığınağı sürüyor. Güney ve batı İdlib’e yönelik hava saldırıları da devam ediyor. Beklenen ‘büyük İdlib harekatı’ öncesi İdlib kent merkezinde yaşayan halk ise günlük hayatlarına devam ediyor. Kent merkezine girdiğimiz andan itibaren çarşıdaki kalabalık dikkatimizi çekiyor. Hemen 40-50 kilometre ilerisinin rejim ve Rus uçakları tarafından vurulmasına aldırış etmeyen halk, yedi yılı aşkın süredir devam eden iç savaş nedeniyle bu ortamda yaşamaya alışmış görünüyor.

Haberin Devamı

‘İdlib bizim son evimiz’

‘Halktan başkası yok’

Mağazalardan lokantalara, berber dükkânlarından seyyar satıcılara kadar her şeyin bulunabildiği İdlib çarşısında günlük hayatın telaşı içinde koşturan insanlarla konuşuyoruz. İdlibliler, “Rejim, Rusya ve İran hep bir ağızdan burada terör grupları olduğunu söylüyor. Hani nerede terör grupları. Gördüğünüz gibi kadınlar, çocuklar yaşlılar ve erkekler var. Sivil halktan başkası yok. Ama onlar terör bahanesi ile bizlere bomba yağdırıyor” diyor. Soğukkanlılığını koruyanların yanı sıra hava saldırılarından tedirgin olanlar ise savaşla yaşamaktan bıktıklarını belirterek şunları söylüyor: “Esad’ı ve rejimini istemiyoruz. Burada rejimden ve onların baskısından uzakta yeni bir hayat kurmak istiyoruz ama buna müsaade etmiyorlar. Her an bomba düşecek korkusu içinde olmak kötü. Ama ne olursa olsun İdlib’de kalacağız, burası bizim son evimiz.” Bombaların yıktığı binaların önünden geçerken savaşın yarattığı yıkım bizleri tedirgin ediyor. İdlibli çocuklar ise yanımızdan gülerek geçiyor. Savaşın içinde büyüyen bu çocuklar için yaşananlar, hayatın bir gerçeği haline gelmiş durumda.

Haberin Devamı

‘İdlib bizim son evimiz’

Saldırılar artarsa büyük göç başlar

Suriye Genel Konferansı Kurucu Heyeti Başkanı Dr. Bassam Sahyuni Milliyet’e yaptığı açıklamada, İdlib şehir merkezinde kayıtlı 1 buçuk milyon sivilin yaşadığını, bu rakamın İdlib genelinde 4 buçuk milyona ulaştığını, 600 bin kişinin kayıt altına halen alınamadığını aktardı. İdlib’in yönetiminin, Esad rejimi, Rusya ve İran’ın söylediği gibi terör gruplarında değil, İdlib Kurtuluş Hükümeti’nde olduğunu belirten Sahyuni, “Ancak rejim ve Rusya bunu bahane ederek sivillerin bulunduğu bölgeleri vurmaya devam ediyor” dedi. Güney ve batı İdlib’den yoğun bir göçün gelmediğinin altını çizen Sahyuni, “Rejim büyük bir saldırıya başlarsa göç edenlerin sayısı hızla artacaktır. Şu ana kadar 10 ile 20 bin arasında bir rakam yer değiştirdi” ifadesini kullandı. Türkiye’ye İdlib konusunda göstermiş olduğu tutumdan dolayı teşekkür eden Sahyuni, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Tahran’daki cesur tavrı bizlere umut verdi” diye konuştu. Öte yandan İdlib Kurtuluş Hükümeti’nin, bugün, Tahran’da gerçekleşen üçlü zirvede alınan kararlara karşı hazırladıkları bildiriyi açıklaması bekleniyor.