Genel Sağlık İdrar kaçırmaya son çare

İdrar kaçırmaya son çare

01.11.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kadınların yaşam kalitesini ileri derecede bozan idrar kaçırma, hem sosyal hayatı hem de cinsel yaşamı çekilmez hale getiriyor.

İdrar kaçırmaya son çare
Ayşegül Aydoğan Atakan
 
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Jinekoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. İsmail Mete İtil, Türkiye’de 100 kadının 17’sinde görülen idrar kaçırma sorunun birçok kronik hastalıktan daha sık görüldüğünü ancak kadınların bunu dile getirmediğini söyledi.

Antalya’da 25 - 29 Ekim tarihleri arasında düzenlenen Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Ulusal Eğitim Sempozyumu’nda kadınlarda idrar kaçırma ve rahim sarkması konusundaki yeniliklerin tartışıldığını söyleyen Prof. Dr. İtil, ''Belki yaşamı tehdit edecek bir hastalık değil ama kadınlarda idrar kaçırma çok önemli bir sorundur'' dedi.

İdrar kaçırmanın tedavisinde uygulanan ve ''devrim niteliği taşıyor'' diye anlattığı yama ameliyatlarının rahimin alınmasına gerek bırakmadığını belirten Prof. Dr. İsmail Mete İtil, sorularımızı yanıtladı.

İdrar kaçırma sorunun görülme sıklığı nedir?
Kadınlarda idrar kaçırma ve rahim sarkması problemi beş kadından birinde görülüyor. Yine orta yaş üzerindeki kadınların yüzde 40’ında az ya da çok mesane ya da rahim sarkmasıyla ilgili problemler görülmekte. Ancak idrar kaçırma problemi olan kadınlar, bu sıkıntılarını dile getirmekten çekiniyor.

Haberin Devamı
İdrar kaçırma sorunu nasıl ortaya çıkıyor?
İki türlü idrar kaçırma sorunu var: Birincisi öksürmek, aksırmak, ağır kaldırmak gibi durumlarda ortaya çıkan idrar kaçırma. Bunda ameliyat yapılıyor. İkinci türde ise idrar tutamama, tuvalete yetişememe tarzında görülüyor. Bu tipte ise yeni çıkan ilaçlar kullanılıyor.

Ne tür sorunlara yol açıyor?
Özellikle menopozdan sonra görülme sıklığı daha da artıyor ve birçok kronik hastalığın önüne geçiyor. Diyabet gibi bir hastalığın oranı bile idrar kaçırmanın gerisinde kalıyor. Kadınlar bunu söylemekten çekiniyor ama bu sorun, kadının bir toplantıda beş kez tuvalete gitmesine, uzun yola gidememesine, sosyal aktivitelere katılamamasına ve eşiyle cinsel sorunlar yaşamasına yol açıyor.

Bu sorunların tedavisi var mı?
İdrar kaçırma sorunlarının tamamına yakınının tedavisi mümkün. Artık idrar kaçırma ameliyatları günübirlik yapılır hale geldi. Yine sık sık idrara çıkma, tuvalete yetişememe tarzda sorun yaşayan kadınlar için de yeni ilaç tedavileri kullanılmaya başlandı.

İdrar kaçırmanın tedavisinde yeni bir yöntem kullanılıyor mu?
Hem idrar kaçırma hem de rahim sarkması rahatsızlıkları için yeni teknikler geliştirildi .Bunlardan biri olan ''prolen'' yamalar operasyon süresini ve kanama miktarını azaltmakta, fonksiyonlarda da uzun süren ve etkin bir düzelme sağlamakta.
Kadınlar idrar kaçırma sorunun tedavi edilebilir olduğunu düşünürlerse ve bu konuda bilgilendirilirlerse, tedavide yüz güldürücü sonuçlar elde edilebilir.

Haberin Devamı
İdrar kaçırmanın ameliyatla tedavisi nasıl yapılır?
Cerrahide en önemli yenilik, askı ameliyatlarının geliştirilmesidir. Bu askılar vajinal yoldan uygulanmakta. Eğer sorun sadece idrar kaçırmaysa küçük askılar kullanılmakta ama aynı zamanda rahim sarkmasıyla birlikteyse tüm pelvis tabanını kaplayan prolen yamalar yerleştirilmekte. Bunlar takıldığı andan itibaren hastaların sıkıntıları sona ermektedir.

Bu yamaların özelliği nedir?
Bunlar vücudun reddetmediği sentetik bir materyalden yapılır ve aÇ şeklindedir. Vücutla uyumlu oldukları için son derece etkindirler. Yine tüm pelvisi kaplayan yamalar birden fazla kollu ''ahtapot'' gibi 15 - 25 santimetreyi bulan büyüklüktedir.

Peki getirdikleri en büyük avantaj nedir?
Bu sayede ameliyat süresi kısaldı. Eskiden üç saatte yapılan ameliyatları artık bir saatte bitiriyoruz. İdrar kaçırma askılarını sadece 15 dakika gibi kısa bir sürede uygulanıyor. Ayrıca kanama miktarı da azalıyor.

En önemlisi bu ameliyatlar üro-jinekolojide bir devrim niteliği taşıyor. Çünkü eskiden rahim sarkmalarında rahim alınıyordu. Şimdi bu durum ortadan kalkmış oldu.

Bu ameliyatlar Türkiye’de kaç merkezde yapılıyor?
İstanbul, İzmir, Ankara ve Adana gibi illerde üniversite ve eğitim hastanelerinde yapılabiliyor.

Ameliyat ve ilaç tedavilerinin dışında hastalara neler öneriyorsunuz?
Eğer ilaç tedavisi yetersiz kalırsa egzersiz ve elektrik stimülasyon tedavilerini yan tedaviler olarak veriyoruz.

İdrar kaçırmanın yarattığı sosyal sorunlar

  • Eşiyle cinsel sorunlar yaşamak
  • Alışveriş merkezine gidildiğinde tuvalet arayışına girmek veya bilinen bir yerse tuvalet haritalaması yapmak
  • Seyahate çıkamamak
  • Sürekli ped taşımak zorunda kalmak
  • Sinemaya gidildiğinde kapıya yakın oturmak
Yazarlar