Sağlık İdrarınızı tutmakta zorluk yaşıyorsanız dikkat

İdrarınızı tutmakta zorluk yaşıyorsanız dikkat

19.01.2018 - 15:20 | Son Güncellenme:

İdrar kaçırma hangi hastalıkların belirtisidir? İdrar kaçırma, psikolojik sorunlara neden olsa da aslında daha büyük rahatsızlıkların da habercisi olabilir. İdrar kaçırmanın kişi tarafından gizlenmesi hastalıklarında erken teşhisini geciktirebilir.

İdrarınızı tutmakta zorluk yaşıyorsanız dikkat

İdrar kaçırma nedir?

Haberin Devamı

İdrar kaçırma, kişinin iradesi dışında idrar torbasından idrarının dışarı çıkmasıdır. Toplumda görülme sıklığı tahmin edilenden daha fazladır. Hastalığın dışarıya aksettirilmesi toplumsal ve kültürel baskıdan dolayı azdır.

İdrar kaçırma kimlerde daha sık görülür?

İdrar kaçırma, daha çok çocuk ve bebeklerde görüldüğü tahmin edilir. Oysaki idrar kaçırma her türlü yaş ve cinsiyette görülebilme sıklığı vardır. Kadınlarda daha sık görüldüğü düşünülse de bu oran erkeklerde görülme sıklığıyla yakındır.

İdrar kaçırma başka sorunların belirtisi olabilir

İdrar kaçırma, kişi tarafından sadece bir idrar kaçırma problemi olarak algılanabilir. İdrar kaçırma başka bir sorunların habercisi olabilir.

Kadınlarda ilerleyen yaşla, aşırı doğum yapmakla ve aşırı kilo almakla birlikte idrar kaçırma sıklığı artabilse de bu durum başka sorunlarında belirtisi olabilir.Kadınlarda idrar kaçırmanın altında şeker hastalığı ve sinir sistemi rahatsızlıkları da yatabilir.

Haberin Devamı


Erkeklerin kas yapılarının güçlü olmasından ve doğum gibi kas yapısını bozacak bir durum olmadığından idrar kaçırma sıklığı daha düşüktür. Ancak erkeklerde görüldüğü zamanlarda yaşam kalitesini daha fazla etkiliyebilir. Erkeklerde prostat hastalığı ve prostatın tedavi süreci idrar kaçırma sıklığını arttırır.

Erkekler ve kadınlarda yaşlılığa bağlı olarak sistemik ve nörolojik rahatsızlıklarda idrar kaçırmanın sıklığını arttırabilir. Bunun dışında şeker hastalığı, Parkinson ve inme gibi rahatsızlıkların belirtisi olarak idrar kaçırma en önemli göstergelerden biridir.

Çocuklarda idrar kaçırma büyük sorunların habercisi olabilir

İdrar kaçırma çocuğun psikolojisini olumsuz etkiler. İdrar kaçırma çocuklarda daha büyük sorunların habercisi olabilir. Çocuklarda böbrek reflüsü denilen idrarın mesaneden tekrar böbreğe kaçması sorununun belirtisi olabilir. İdrar kaçırma zamanla böbrek reflüsünün ağırlaşmasına sebep olabilir. İdrar kaçırma zamanla çocuklarda idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. İdrar yolu enfeksiyonları da zamanla böbreğin hasar almasına sebep olabilir. Böbrek yetmezliğine davetiye çıkarabilir.

Yazarlar