Gündem İETT’nin VIP otobüs ihalesi Albayrak’ın damadına verildi

İETT’nin VIP otobüs ihalesi Albayrak’ın damadına verildi

17.10.2008 - 00:51 | Son Güncellenme:

İETT, Boğaz hattında çalıştıracağı 25 VIP otobüsü, davet usulüyle yapılan ihalede Nuri Albayrak’ın damadı Adem Altunsoy’un şirketinden kiraladı

İETT’nin VIP otobüs ihalesi Albayrak’ın damadına verildi

İstanbul'daki toplu taşıma sisteminin belkemiğini oluşturan İETT ilk kez, Boğaz geçişli hatlarda çalıştırılmak üzere 25 VIP otobüs kiraladı. İETT İdare Encümeni 2 Eylül 2008'de, "Ekspres Otobüs Kiralama Hizmeti" adı altında, Boğaz geçişli hatlarda çalıştırılmak üzere otobüs kiralama kararı aldı.
"Acil ihtiyaç" gerekçesiyle de kiralama işini ilan etmeden, davet usulüyle ihale etti. İhaleye altı firma davet edildi. İhaleye Efe Tur, Platform Turizm ve SGS Turizm firmaları teklif verdi. En iyi teklifi veren Platform Turizm Taşımacılık Gıda İnşaat Temizlik Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile 25 Eylül 2008 tarihinde sözleşme imzalandı.

Günlük 499 YTL?ödenecek
"Acil ihtiyaç" nedeniyle ihalenin davet usulüne göre yapıldığını belirten yetkililer, otobüslerin yakıt giderlerinin İETT tarafından karşılanacağını, otobüslerin sürücüleriyle birlikte kiralandığını açıkladı.
Yetkililerin verdiği bilgiye göre her bir otobüs için firmaya günlük 499 YTL ödenecek ve otobüsler yolcu yoğunluğunun fazla olduğu saatlerde çalıştırılacak.
İETT'nin otobüs kiralayacağı duyumunu alan, İstanbul'daki özel halk otobüsü işletmecileri, 12 Eylül 2008'de İETT'ye yazılı başvuruda bulundu. Özel halk otobüsçüleri, ihalenin hangi tarihte yapılacağını sorarak, kendilerine de ihale şartnamesi verilmesini istediler ancak yanıt alamadılar.
Özel halk otobüsü yetkilileri, yazılı başvuruları olmasına karşın bir yanıt almadan ihalenin sonuçlandırıldığını öğrendiklerini söyledi. Yetkililer, ihaleyi avukata incelettirdiklerini, avukatın yapacağı değerlendirmeden sonra gerekirse dava açabileceklerini söyledi.
Otobüs kiralayan firmaların internet sitelerinde yer alan fiyat listelerinde, 46 kişilik otobüslerin yakıt dahil günlük kira ücreti 320 ile 530 YTL arasında değişiyor. Ancak İETT'nin yaptığı bu kiralamada otobüslerin yakıt giderleri İETT tarafından karşılanacak. Ayrıca kiralanan otobüsler 38 kişilik.
Özel halk otobüsü işletenler fiyatla ilgili olarak şu yorumu yaptı: "Otobüslerin kaç saat çalışacağı ve kaç kilometre yapacağı önemli. Bu kriterlere göre yapılacak hesapta günlük 499 YTL çok yüksek veya normal kabul edilebilir. Asıl önemlisi, eğer ihale açık yapılsaydı rekabet ortamında fiyat çok daha aşağıya düşebilir, İETT daha kârlı sözleşme imzalayabilirdi."

Haberin Devamı

İETT’nin VIP otobüs ihalesi Albayrak’ın damadına verildi

Albayrakların damadı
Platform Turizm şirketi 2002 yılında kuruldu. Şirketin yüzde 96 hissesine Adem Altunsoy, (sağda) sahip. Altunsoy 2002 yılında Nuri Albayrak'ın (üstte) kızı Elif Albayrak’la evlendi.

İETT’nin VIP otobüs ihalesi Albayrak’ın damadına verildi

İnternet olacak
Asya ve Avrupa yakaları arasında, metrobüs hatlarıyla entegre edilecek ekspres otobüslerde çay, kahve, gazete ve dergi servisinin yanı sıra internet bağlantısı olacak. Otobüsler, 1 yolcuyu 5 tam bilet karşılığı bedelle taşıyacak.