Gündem İfadelerdeki beş çelişki

İfadelerdeki beş çelişki

21.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Darbe sürecinde Genelkurmay Karargahı ve Akıncılar Üssü’nde yaşananlar ise darbe sürecinin tüm detayları anlaşılması açısından kilit konumda.

İfadelerdeki beş çelişki

Bu iki noktada neler yaşandığını anlatan şimdiye kadar üç ifade ortaya çıktı. İlki Orgeneral Akın Öztürk’ün ifadesi. Diğer ikisi ise Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın emir subayı Yarbay Levent Türkkan ve Tümgeneral Mehmet Dişli’nin ifadeleri. Bu üç ifadenin de hem birbiriyle hem de kendi içinde çelişen yönleri var.

Haberin Devamı

1-Orgeneral Akar nasıl rehin alındı?

Tümgeneral Dişli: Özel harekâtçı giyimli kişiler odaya girerek, Akar’a plastik kelepçe taktılar. Komutan direndi. Yere düştü. Kaldırıp ‘O bizim komutanımız’ diye tepki gösterdim. Genelkurmay Başkanlığı’na mesai saatlerinde silah ve telefonlar bırakılarak girilir, o yüzden yanımda silahım yoktu.

Yarbay Levent Türkkan: 20 kadar techizatlı asker karargaha geldi. Tümgeneral Dişli komutanın kapısını çalıp içeri girdi. İçeride 5 dakika kaldı. Sonra odaya girdik, Dişli Paşa da oradaydı. Akar Paşa, Dişli Paşa ve bizlere hitaben “Yanlış yapıyorsunuz, böyle olmaz” dedi. Benim elimde tabanca vardı. (...) Namazını kıldı. Özel Harekattan görevliler koluna girip götürdüler.

Haberin Devamı

2- Karargah planını kim yaptı?

Tümgeneral Dişli: Hulusi Akar’ın emir subayı Türkkan tarafından 19.30 sıralarında karargaha çağrıldım. Benden Akar’ı darbeye katılmaya ikna etmem istendi.

Yarbay Türkkan: 15 Temmuz’da Orhan Yıkılkan ile birlikte Tümgeneral Mehmet Dişli’nin odasına gittik. O da cemaatçidir. Darbe başladığında Hulusi Akar’ın odasına önce kendisinin giderek darbeyi tebliğ edeceğini söyledi.

3- Akıncılar Üssü’nde neler yaşandı?

Tümgeneral Dişli: Akar bana dışardakilerle görüşülmesi ve ne istediklerini öğrenme emrini verdi. Ben de Kubilay isimli Paşa ile görüştüm.

Akın Öztürk: Ben üsse vardım. Bir odada Hulusi Akar, Tümgeneral Kubilay Selçuk ve Tuğgeneral Mehmet Dişli ile çay içiyordu. Bana “Bunlar (Çelik ve Dişli) bu işi yaptılar, konuş ikna et” dedi. Ben onlarla konuştum.

4- Akın Öztürk üsse nasıl geldi?

Tümgeneral Dişli: Akar’ın isteği üzerine Akın Öztürk’ü aradım. Öztürk, üzerinde sivil kıyafetlerle üste geldi.

Orgeneral Öztürk: Hava Kuvvetleri Komutanı aradı ve uçakların Ankara’da alçak geçiş yaptığını belirterek, “bu duruma müdahale et” dedi. Ben de bunun üzerine üs komutanlığına telefon ettim. Görüştüğüm kişi üs komutanı ve misafir olarak orada bulunan Kubilay Selçuk’tu. Genelkurmay Başkanı’nın da üste olduğunu söyledi. Ben de hemen yanına gittim.

5- Darbeciler Öztürk’ü neden gözaltına almadı?

Haberin Devamı

Öztürk darbecilerin 10 generali, bazılarının da ellerini ve gözlerini bağlayarak, Akıncılar üssüne kapattığını anlatıyor. Ancak, üssün içerisinde olmasına rağmen kendisine neden bir müdahale yapılmadığına dair bir beyanı yok.