Gündem İftar ve sahur yemekleri sağlığınızı bozmasın

İftar ve sahur yemekleri sağlığınızı bozmasın

22.05.2018 - 12:47 | Son Güncellenme:

Oruç, beden ile yapılan bir ibadettir. Öyle ki bu ibadet kişinin uzun süre yemek, içmek gibi temel ihtiyaçlardan kendisini mahrum etmesini gerektirir. Oruç ibadeti herhangi bir zamanda da yapılabildiği gibi bazı farz olduğu zamanlar vardır. Bunlardan bir tanesi de Ramazan ayında tutulan yirmi dokuz – otuz günlük oruçlardır. Her sene yaklaşık on gün geriye giden bu süreç bu sene de yaz aylarının uzun ve sıcak günlerine denk geldi.

İftar ve sahur yemekleri sağlığınızı bozmasın

Vücut besin, su ve minerallerden uzak kalıyor

Haberin Devamı

Gün içerisinde evde, işte, okulda, dışarıda yoğun bir tempoda yaşıyoruz. Sürekli bir amaç uğruna koşturup duruyoruz. Haliyle özellikle bu yaz günlerinde bu kadar saat ayakta kalmayla vücut daha fazla enerji harcamaktadır. Vücudun günlük kalori miktarının altına inilmesi kişiyi zayıf ve savunmasız hale getiriyor. Gün boyu düzenli aralıklarla aldığımız besin öğeleri, su, vitamin ve mineraller oruç tutarken uzun süre vücuda giremiyor.

Orucunuzu açtığınız iftar vaktinden sahur vaktine kadar günlük eksik kalan takviyeyi yerine getirmeniz gerekmektedir. Ne yazık ki bu beslenme sırasında bazı hatalar sağlığımızı olumsuz yönde etkilemeye devem ediyor.

Sık sık ve az az yemelisiniz

Orucunuzu açtığınız iftar vaktinde hem karnınız hem de gözünüz aç olduğu için yemeklere bir anda yüklenmemelisiniz. İftar menüsünü ağır ve gösterişli hazırlamak sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. İftarda mümkün olduğunca sağlıklı besinler yemeniz çok önemlidir. Örneğin; sebze, salata, yemekten biraz sonra meyve, kuruyemiş, tüketmek sağlığımız için tavsiye edilir. Hazım için de birebir olan maden suyu ve bitki çayları tüketmek de sizin için çok yararlı olabilir.

Haberin Devamı

Sağlıksız yiyeceklerden kaçınmalısınız

Sahur vakti kızartma, şerbetli tatlılar, hamur işlerini fazlaca tüketmek yapılan en büyük beslenme hatalarından birkaçıdır. Sahur yapmadan oruç tutmak da kişi için oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Tuzlu ve yağlı olmayan, tok tutan besinlere sahur sofralarında öncelik vermelisiniz. İftardan sonra yemeğin adırdan yapılan çay, sigara tüketimi de en çok yapılan hatalar arasında olup bunun yerine öğünler arasında hafif egzersizler yapmanız gerekmektedir.