Gündem İftar ve sahurda neler yenmeli? İşte sağlıklı beslenme önerileri

İftar ve sahurda neler yenmeli? İşte sağlıklı beslenme önerileri

29.05.2017 - 13:15 | Son Güncellenme:

Ramazan ayı bu yıl Mayıs ve Haziran aylarına denk geldi. Baharın gelmesiyle birlikte havalar ısınıyor. Havaların ısınması da oruç tutanları olumsuz etkileyebilir. Halsizlik ve tansiyon gibi sorunlar yaşamamak için yediklerimize dikkat etmek gerek! Peki bu durumda Ramazan'da iftar ve sahurda neler yenmeli?

İftar ve sahurda neler yenmeli İşte sağlıklı beslenme önerileri

2017 Ramazan ayına 27 Mayıs itibariyle kavuşmuş bulunuyoruz. Bu aylarda sıcaklar ve aşırı nemin yanı sıra oruç süresinin uzaması, oruç tutanları bir hayli zorlayacak. Peki oruçlu bir kimse sahur ve iftarda nasıl beslenmeli? Konu ile ilgili uzmanlardan yapılan açıklamaları sizler için bu haberimizde derledik...

Haberin Devamı

SAHURDA YUMURTA TOK TUTAR
"Ağır yemeklerden kaçının ve bol bol sıvı tüketin" uyarısı yapan uzmanlar, tok tutucu özelliğinden dolayı yumurtanın tüketilmesini öneriyor. Öte yandan kepekli makarna, bulgur ve esmer priniçten yapılan yiyecekler, beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek, bol bol sebze ve salata yemek gerekiyor.

İFTAR MENÜSÜNDE NELER OLMALI?
Bütün besin gruplarından, kararınca almak gerekiyor. İftarda da hafif yemeli ve tatlı tercihini de güllaç gibi sütlü ve hafif tatlılardan yapmalı...

Örneğin; salata; sebze; yoğurt, ayran ya da cacık; et yine tavuk ya da balık ve tam tahıllı karbonhidratların olduğu bir menü iftar için oldukça sağlıklı.

Uzmanlar, sahur sonrası uyku saatleri için de önemli bir uyarıda bulunuyor. Sahurdan sonraki iki saat uyku, ritmi koruyor ve günlük hayatın uykuyla geçmesini engelliyor.

Haberin Devamı

''ORUÇ TUTMAK ZAYIFLAMA YÖNTEMİ DEĞİL''
Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ali Tüzün, oruç tutmanın alternatif bir zayıflama diyeti olarak görülmemesi gerektiğini söylüyor.

Metobolizmanın yavaşlamaması ve kabızlık gelişmemesi için oruçlu kişinin gün içinde yürüyüş yapması gerektiğini vurgulayan Tüzün, Ramazan'da doğru beslenmeyle ilgili şu önerilerde bulunuyor:

- Oruç açıldıktan sonraki beslenme, üç ya da tercihen dört öğüne dağıtılmalı. Hafif bir iftar açılışı, iftar, gece ara öğün ve sahur şeklinde planlı olarak sıvı ve gıda alınmalı. Yemek sırasında kesinlikle acele edilmemeli, gıdalar iyice çiğnenmeli.

- Günde üç kere alınacak ilaçlar iftar, gece ve sahur şeklinde alınmalı. Ana öğün yatmadan yaklaşık 2 saat önce yenmeli.

- Ramazan ayında yağlı yiyecek tüketimi reflü, hazımsızlık, kabızlık şikayetlerini artırır. Lifli gıdalar özellikle gece ve sahurda tüketililmeli.

- Uyku bölünecek endişesiyle sahur atlamamalı ya da sadece su içip yatılmamalı. Bu durum enerji yetersizliği, konsantrasyon kaybı, uyuklama, verim düşmesi hatta kazalara neden olabilir.

- Tatlı olarak kan şekerini fazla yükselten ve daha sonra hipoglisemiye yol açan ağır tatlılar yerine sütlü ya da meyveli hafif tatlılar tercih edilmeli.

Haberin Devamı

- İftarda yeterli sıvı tüketilmeli. Gün boyu yaşanan magnezyum ve potasyum eksikliği için çay içilebilir.

- Reflü sorunu olanlar, özellikle yağlı hamur işi gıdalardan ve mideyi fazla doldurmaktan kaçınmalı.

- İftarda hazmı kolay gıdalar tercih edilmeli. Kabızlık sorunu olanlar çorbalarına kepek unu ilave edebilir. Kabızlığı önlemek için ara vakitte günde üç, dört adet kuru kayısı, incir ya da erik yenmeli ya da komposto şeklinde alınmalı.

- Yağlı, karbonhidratlı gıdalar yerine et, peynir, yumurta gibi proteinli gıdalara ağırlık verilmeli.

- Gün içinde susuzluğa, sıvı kaybına neden olmamak için fazla tuzlu ya da ağır tatlı gıdalar kesinlikle alınmamalı.

- Reflü ve gaz sıkıntısına yol açmamak için sahurdan sonra yarım saatten önce yatmamalı.