Ekonomi İhracat doludizgin

İhracat doludizgin

02.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

İhracat kasım ayında yüzde 14.2 artışla 13.63 milyar dolar oldu. Otomotiv sektörünün öncülüğünde tarihin en iyi üçüncü kasım ayı ihracat rakamı yakalandı

İhracat doludizgin

İhracat, otomotiv sektörünün öncülüğünde kasım ayında yüzde 14.2 artışla 13.63 milyar dolar, 2017’nin 11 ayında ise yüzde 10.7 artışla 142.66 milyar dolar oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) kasım ayına ilişkin ihracat rakamları, Tokat Organize Sanayi Bölgesi’ndeki CRS Denim Üretim Tesisleri’nde düzenlenen toplantıda açıklandı.

Haberin Devamı

Toplantıya katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bu yılı ‘İhracat Seferberliği Yılı’ ilan ettiklerini hatırlatarak, 2017 için 153.3 milyar dolarlık ihracat ve yüzde 4.4’lük büyüme hedeflediklerini anımsattı. Zeybekci, “2017 yılının 11 ayında, 2016’nın ihracatını geçtik bile. 153.3 milyar dolarlık ihracat hedefi iddialı bir rakamdı, aştık. Yüzde 4.4’lük büyüme iddialı bir rakamdı, bunu da çok fazlasıyla şimdiden aştık” dedi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, 2016 yılındaki ihracata bu yılın sadece 11 ayında ulaşıldığına dikkat çekerek “Aralık ayında da en az bu ayki seviyeye ulaşarak OVP (Orta Vadeli Program) hedefimizi aşacağız” dedi.

OVP’de 2017 yılı ihracat hedefi 156.5 milyar dolar, ihracatta tarihi zirve ise 157.6 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

Haberin Devamı

Eximbank desteği

Toplantıda ihracatçılara her türlü desteği verdiklerini anlatan Bakan Zeybekci, 2017 bütçesinde ihracata verdikleri destekleri geçen yıla göre üç katına çıkardıklarını ve bu destekleri artırmaya devam edeceklerini vurguladı.

Eximbank’ın dünyada ikinci sıraya geldiğini bildiren Zeybekci, Eximbank’ın Türkiye’de yapılan her 100 liralık ihracatın 26 lirasını kredilendirdiği bilgisini verdi.

TİM Başkanı Büyükekşi ise, tarihin en iyi üçüncü kasım ayı ihracat rakamlarının elde edildiğine dikkati çekti. Büyükekşi, aralıkta da en az kasım ayı ihracat rakamlarının elde edilerek OVP hedefini aşacaklarını aktararak, “Kasım 2016’dan bu yana ihracatta artış açıklıyoruz. Bu artışların yedisi yüzde 10’un üzerinde. Bu başarının mimarları olan tüm ihracatçılarımızı yürekten tebrik ediyorum” diye konuştu.

İhracat doludizgin

Otomotivden 2.65 milyar $

İhracat doludizgin


Sektörel bazda bakıldığında kasımda en fazla ihracatı 2.65 milyar dolarla otomotiv sektörü gerçekleştirdi. Yılın 11 aylık döneminde ise otomotiv ihracatı 26.05 milyar dolar ile en fazla ihracat gerçekleştiren sektör olmayı sürdürdü. Sektörün ihracatı kasım ayında yüzde 17.4, 11 ayda ise yüzde 20.9 artış gösterdi.

Kasım ayında otomotivi 1.44 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ve 1.39 milyar dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti.

Haberin Devamı

Kurda tercih 3.60

Paritedeki değişimlerin ihracat rakamlarına yansımasına da değinen Büyükekşi, şunları kaydetti:

“Kasım ayı ihracatında parite etkisi pozitif yönlü olarak 469 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Bunda özellikle euro/dolar paritesinin geçen seneye göre daha yüksek olması etkili. Yıl başından bu yana ise parite ihracatımızda 1.1 milyar dolarlık negatif bir etki yarattı. Geçen ay Eximbank ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kur riskine yönelik yeni uygulamalar ortaya koydu. Sadece ihracatçılarımızı değil, reel sektörün tamamı için çok önemli adımlar atılıyor.”

Kur artışının genel kanının aksine ihracatçıları memnun etmediğini belirten ve kurun daha öngörülebilir olmasının önemine dikkat çeken Büyükekşi rekabetçi kur düzeyinin 3.50 - 3.60 seviyeleri olduğunu belirtti.