Ekonomi ihracat hedefi 800 milyon dolar

ihracat hedefi 800 milyon dolar

31.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Satışlarının % 60’nın ihracat olduğunu belirten Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Ahmet Kırman, ihracat hedeflerinin 800 milyon dolar olduğunu söyledi

ihracat hedefi 800 milyon dolar

Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Ahmet Kırman, şirketin Türkiye’den yaptığı ihracatın yılda ortalama 800 milyon dolar olduğunu söyledi. Bu yılda bu rakama yakın veya üzerinde bir tutarı yakalayacaklarını kaydeden Kırman, “Topluluğumuzda ihracat dahil uluslararası satışlarımızın payı % 60” dedi. Kırman, “Bu anlamda Türk ekonomisinin ve faaliyette bulunduğumuz diğer ülke ekonomilerinin yaratacağı devinimler, geçici iniş çıkışlar bizi minimum etkileyecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dünyada yaşanan ekonomik sorunlardan çok sayıda ülkede faaliyet gösteren ve satış noktaları bulunan uluslararası bir şirket olmaları nedeniyle çok fazla etkilenmediklerini ifade eden Kırman, şunları söyledi:

“Yurt dışı pazarlarda farklı yerlerde olmamız, bunu sağlayan en önemli etken. Büyüme mantığı içinde aslında bu var. Katma değerli ürün ürütme açısından Türkiye yatırımlarımızda da ülkemizi gözeten bir davranış içerisinde olduğumuzu söyleyebilirim. Balıkesir’de 400 milyon TL’lik cam elyaf yatırımı yapıyoruz. Çok modern bir fabrika olacak. Fabrikalarımızın hepsi endüstri 4.0 tabanına uygun oluşturuluyor. 4.0’a hazırız.”

Endüstri 4.0’de bakışınız nedir?

Endüstri 4.0 üretimin en başlangıç noktasından tüketiciye kadar giden tüm süreçlerden birbirine elektronik ortamda bağlantı içeren ve robotik teknolojisi yükseltişmiş bir çalışma anlayışını ifade ediyor. Endüstri 4.0 için komite kurduk. Bu üretim alanlarının tek başına yapabildiği bir iş değil. Hem ülkenin alt yapısı iyi olmalı, hem de bunlar her alanda geliştirilmeli.

Haberin Devamı

Bugün kuracağımız cam ambalaj ve cam elyaf yatırımımız öyle. Ancak bu benim tek başına endüstri 4.0’a geçtiğim anlamına gelmez. Endüstri 4.0 tek fabrikayla tanımlanacak bir süreç olmadığı için diğer bağlantıların da ülkedeki programlar çerçevesinde hayata geçmesi gerekiyor.

Kaç ülkede varsınız?

13 ülkede 42 tesis ile faaliyet gösteriyoruz. Faaliyet alanların tümünde dünyanın en büyük üreticileri arasında yer alıyoruz. Dünyada toplam çalışan sayımız 22 bin. Topluluk satışının % 58’inin uluslararası pazarlarda yani yurt dışı kaynaklı olduğunu dikkate aldığınız zaman, çok geniş bir coğrafyada satış ve üretimde varız. Şişecam bugün, camın tüm temel alanlarında faaliyet gösteren tek global şirket. Üretim kapasitesi açısından cam ev eşyasında dünyada üçüncü Avrupa’da ikinci büyük üreticiyiz. Cam ambalajda dünyada ve Avrupa’da beşinciyiz. Düzcamda Avrupa lideri, dünya 5’incisiyiz. Soda üretiminde Avrupa’da 4’üncü dünyada 10’uncuyuz. Sodyum bikromat ve bazik krom sülfatta dünya lideriyiz.

Haberin Devamı

Camda geri dönüşüme destek veriyor...

Cam geri dönüşümü çalışmalarınız ne aşamada?

Bu konuda çok iddialıyız. 2011’de başladığımız “Cam Yeniden Cam” adlı çok başarılı bir projemiz var. Dünyada hiç yapılmamış bir projeyi EBRD ile hayata geçirdik. Geri dönüşüm tesisleri bu destekle yüksek kalitede cam kırığı üretme yeteneğine sahip olacak. Cam geri dönüşümünün toplama, temizleme, renklere göre ayrıştırma ve fırına hazır kırık cam haline getirilmesi gibi süreçleri var. Bu alanwda faaliyet gösteren şirketleri destekliyoruz. Ülkemizde böyle bir sürdürülebilir cam geri dönüşüm sisteminin inşa edilmesinde başarılı olursak karbon salımı azalacak, sağlanacak enerji tasarrufuyla da ülke ekonomisine yapılan katkı katlanarak artacak.

‘Perakende iyi değil’

Dünya ekonomisine ilişkin beklentiniz...

Orta vade konuşmak şu an çok kolay değil. Ama kısmen de olsa stabil hale gelen bir dünya var. IMF’in açıklamasında da belirttiği gibi ‘tam anlamıyla ayar tutmadı ama bir düzelme var.’ Türkiye açısından da endüstri ve sanayi anlamındaki performansta biz şu anda cam alanında bir sorun görmüyoruz. İnşaat sektörünün durumu bizim üretimimizi destekliyor. Tüketici tercihlerinin cama kaymasıyla birlikte cam ambalaj için de şartlar olumlu yönde gelişiyor. Şu anda beklenti altında giden tek alan perakende sektörü. Bu konu bizi cam ev eşyası alanıyla ilgili olarak ilgilendiriyor. Ama o da toparlayacaktır. Bugün cam ev eşyası sektörü tüm dünyada daralma içinde. Türkiye’de de aynı şekilde. Cam ev eşyasında bu daralmanın yarattığı etkiler olsa da bunun bir süre sonra toplayacağını düşünüyoruz.