Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bugün ağustos ayı ihracat rakamlarını açıklayacak. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) dün, Ocak - Temmuz dönemi dış ticaret rakamlarını açıkladı.

Yılın başından bu yana aylık ihracat gelirlerimizde genel olarak gerileme var. 2015 yılının ilk 7 ayında 84.5 milyar dolar olan ihracat gelirimiz, bu yıl yüzde 3.8 azaldı, 81.4 milyar dolara geriledi.

İthalat harcamalarındaki azalma yüzde 8.8. İlk 7 ayda 114.2 milyar dolarlık ithalat harcaması yaptık. İlk 7 ayda ticaret açığı 32.7 milyar dolar oldu.

Haberin Devamı

Önemli olan ihracat gelirlerinin artırılması ama, ihraç edilen ürünlerin değerine satılması da önemli.

Kilo fiyatımız düşük

Bizim ihraç ürünlerimizin kilogram fiyatı çok düşük. Bu yetmiyormuş gibi bu yıl aynı ürünleri geçen yıldan ucuza satıyoruz.

TİM’in açıklamasına göre, yılın ilk yarısında geçen yıl yapılan ihracatta kg. başı ihracat geliri 1.44 dolarken, bu yıl 1.39 dolara geriledi. Aynı miktar ihracatı yüzde 3.5 daha ucuza gerçekleştirebildik.

TİM’in açıkladığı, ihraç ürünlerimizin kg. başı ihraç fiyatı rakamları, ihracatımızın ağırlığının ucuz mallar olduğunu gösteriyor.

Büyük ölçüde enerji tüketerek ürettiğimiz demir çeliğin kilosunu 0.53 dolara, büyük ölçüde enerji kullanarak ürettiğimiz çimento, cam ve seramik ürünlerimizin kilosunu 0.13 dolara ihraç ediyoruz.

Yaş meyve ve sebze ihracatı ekonomimiz için önemli ama, yaş meyve ve sebzede kg. başı ihraç fiyatı 0.58 dolar.

Otomotiv sanayi bizim ihracatımızın lokomotifi. Fakat kg. başı ihracat geliri 6.42 dolar. Buna karşı otomotiv sanayi ile ihracatta yarışan hazır giyim sanayi ürünlerinin kilosu 16.13 dolardan ihraç ediliyor.

Katma değer farkı

Hazır giyime girdi veren tekstil ve tekstil hammaddelerinin kg. fiyatı sadece 4.3 dolar. Bu iki rakam arasındaki fark, giyim sanayinin katma değer yaratmadaki önemini ortaya koyuyor.

Makine ve aksamı sanayi ürünlerinde kg. başı ihraç fiyatının 5.74, elektrik ve elektronik sanayinde kg. başına ihraç fiyatının 4.82 dolar olması, teknoloji yoğun yerine, ağırlık yoğun ürün ihracatı yaptığımızı gösteriyor.

Haberin Devamı

Unutmayalım 1 kg. bilgisayarı 600 dolardan, akıllı telefonların kilosunu 2 bin dolardan ithal ediyoruz.

Bizim ürettiğimiz ve ihraç ettiğimiz elektrik ve elektronik eşyadan 1 ton ihraç edebilirsek ancak 1 bilgisayar veya 1 akıllı telefonun ithal giderini karşılayabiliyoruz.

İşte bu nedenle sadece, ihracat gelirimizin toplamına bakarak ihracatı değerlendirmek yetmiyor.

Hangi ürünü üretirsek dünya pazarında talebi olur satabiliriz? Hangi ürünün kg. fiyatı daha çok döviz getirir? gibi konulara da ilgi duymamız gerekiyor.