Gündem İkametgah adresi değişikliği nasıl yapılır?

İkametgah adresi değişikliği nasıl yapılır?

20.04.2018 - 15:12 | Son Güncellenme:

İkametgah adresinizi belirli bir süre içerisinde değiştirmeniz yasal kapsam içerisinde yer almaktadır. Adresinizi değiştirmeseniz ceza ile karşılaşma olanağınız bulunmaktadır. Bunun için evinizi taşıdıktan sonra mutlaka adresinizi değiştirmek için başvuru yapmanız gerekiyor.

İkametgah adresi değişikliği nasıl yapılır

Adres değişikliği e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir

İkametgah adresinizi değiştirmeniz için önceden muhtara başvuru yapmanız gerekiyordu. Muhtara giderek ben ve ailem bu adrese yeni taşındık adresimizi değiştirmemiz gerekiyor diyerek başvuru yapmanız gerekiyordu. Yeni yönetmelik ve yasalar ile artık adresinizi değiştirmek istediğinizde muhtarlıklar yerine nüfus müdürlüklerine başvuru yapmanız ya da e-Devlet sistemi üzerinden adres değişikliğinizi bildirmeniz gerekmektedir.

Adresinizi değiştirmek istediğinizde ilk olarak e-Devlet sistemi üzerinden TC kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapmanız gerekmektedir. Daha sonra Nüfus Müdürlüğü kısmına giriş yapıp adres bilgisi güncelleme alanından ilgili değişiklikleri yapabilirsiniz. Tüm aileniz için bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer şifreniz yok ise ilgili PTT kurumlarından e-Devlet şifresini belirli bir ücret ödeyerek alabilirsiniz. Eğer zamanında adres değişikliği yapmazsanız 480 TL gibi bir ceza ile karşılaşabilirsiniz. Bu tutarı ödememek için zamanında bildirim yapmanız yararınıza olacaktır.

Nüfus müdürlüklerine başvuru yapabilirsiniz

E-Devleti kullanmak istemiyorsanız alternatif olarak bağlı bulunduğunuz nüfus müdürlüğüne başvuru yapmanız yeterli olacaktır. Eğer başvuru yaptığınız süre içerisinde adresinizde başkası kayıtlı görünüyor ise o adrese taşındığınızı belirli bir fatura veya adınıza kayıtlı bir belge ile ispatlamanız istenecektir. Adres değişikliği yaptıktan sonra ikametgah belgenizi nüfus müdürlüğünden alabilirsiniz. Bunun için herhangi bir ücret ödemenize de gerek yoktur.

Zamanında yapılmayan bildirimlere ceza gelmektedir

Adresinizi değiştirdikten sonra zamanında yapılmayan bildirimlere belirli bir ceza verilmektedir. Bu ceza tutar 480 TL den başlayarak 963 TL kadar çıkabilmektedir. Bu tarz durumlarla karşılaşmamak için evinizi taşıdıktan sonra ister e-Devlet sisteminden, isterseniz de bağlı bulunduğunuz nüfus müdürlüklerine başvuru yaparak ilgili değişiklik talebinizi iletebilirsiniz. Değişiklik tüm aile fertleriniz için de yapabilirsiniz. İlgili işlemi online olarak yapmanız size zamandan tasarruf etmenize de yardımcı olacaktır. Bunun için e-Devlet sistemini kullanmanız hızlı işlem yapmanızı sağlayacaktır.