Ankara İkçü'ye "En İyi Akılcı İlaç Kullanımı"Ödülü

İkçü'ye "En İyi Akılcı İlaç Kullanımı"Ödülü

03.12.2017 - 14:52 | Son Güncellenme:

.

İkçüye En İyi Akılcı İlaç KullanımıÖdülü

İZMİR (AA) - Sağlık Bakanlığı, Tıbbi İlaç ve Cihaz Kurumu tarafından düzenlenen "Akılcı İlaç Kullanımı Proje Yarışması"nda İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) yardımcı sağlık personellerine yönelik "En İyi Akılcı İlaç Kullanımı" projesi birinci oldu.

Haberin Devamı

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, İKÇÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı'nda yüksek lisansını tamamlayan Uzman Hemşire Sibel Yöntem'in yardımcı sağlık personellerine yönelik "En İyi Akılcı İlaç Kullanımı" (AİK) Projesi birincilik ödülüne layık görüldü.

Yöntem, İKÇÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Cem Kaplan danışmanlığında yürüttüğü proje kapsamında Tire Devlet Hastanesi'nde oluşturulan ekibin çalışmalarıyla hemşirelerin hizmet kalitesini artıracak kartlar geliştirildi.

Akılcı ilaç kartları sayesinde hemşireler, tedavi esnasında kullanılan ilaçlar hakkında kolay ve etkili bilgiye ulaşıyor.

Hastalar ise taburcu olduktan sonra verilen ilaçları en doğru şekilde kullanarak tedavi süresine katkıda bulunuyor.

Haberin Devamı

Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Kaplan, pilot hastane olarak, Tire Devlet Hastanesi’nde akılcı kartları uygulamaya geçirdiklerini kaydetti.

Hayati bir organ olan kalp üzerine etkili ilaçları ele aldıklarını belirten Kaplan, "Kardiyoloji Kliniği ve Koroner Yoğun Bakım Ünitesi, etkili ilaçların sıklıkla uygulanması ve bu ilaçların büyük bir çoğunluğunun taburculuk sonrasında da kullanımının gerekmesi nedeniyle pilot klinik olarak belirlendi. Klinikte en çok kullanılan ilaçlar listelendi. İlaçların; etkileri, yan etkileri, hemşirelerin ilaç uygulamalarında ve hasta eğitimlerinde göz önünde bulundurması gereken noktalar literatür taramasının ardından kartlara basıldı. Akılcı ilaç kartları klinikte görevli 30 hemşireye dağıtıldı." ifadelerini kullandı.

Yaptıkları klinik ziyaretlerinde, hemşirelerin ilaçlar konusunda bilgi ihtiyaçlarının olduğu ancak kaynak olmadığı için zaman zaman internetten araştırarak veya hekime sorarak bilgi edinmeye çalıştıklarına işaret eden Kaplan,

"Hemşirelerimiz, çalışma ortamındaki iş yoğunluğu nedeniyle her zaman erişebilecekleri bir kaynağa ihtiyaç duyduklarını ve böyle bir çalışmasının başlatılmasından dolayı memnuniyetlerini dile getirdi. İlaç bilgilendirme kartları kullanımı öncesi ve sonrasında uygulanan testte hemşirelerin bilinç yüzdesinin yüzde 44’ten yüzde 79’a yükseldiğini gözlemledik." bilgisini paylaştı.

Haberin Devamı

Projenin amaçlarının hemşirelerin farmakolojik bilgi düzeyini arttırmak, sıklıkla kullandıkları ilaçlar hakında bilgi edinebilecekleri pratik, sürekli erişilebilir kaynak oluşturmak olduğunu anlatan Uzman Hemşire Sibel Yöntem şunları kaydetti:

"İlaç hataları ile ilgili hemşirelere yönelik yapılan çalışmaların sonuçlarında, ilaç hatalarına neden olan faktörler arasında farmakoloji bilgi eksikliği ilk sıralarda yer almaktadır. Hemşirelerin uyguladıkları ilaçlar hakkında yeterli farmakolojik bilgiye sahip olmamaları, güvenli ilaç uygulamaları için risk oluşturmaktadır. Hemşirelerimizdeki bilinç düzeyini arttıracak bu kartların tüm kliniklerde ve tüm hastanelerimiz için de yaygınlaştırılması planlanmaktadır."