Dünya İki bakandan Trump’a Kore dersi

İki bakandan Trump’a Kore dersi

04.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin iki eski kadın dışişleri bakanı olan Albright ve Clinton, Trump’ın “Şartlar elverdiğinde Kore lideri ile tanışmaktan onur duyarım” sözlerine sert eleştiri getirdi. Çin ise, taraflara “sakinleşme” çağrısını yineledi

İki bakandan Trump’a  Kore dersi

ABD Başkanı Donald Trump’ın, “Şartlar elverişli olduğunda, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile tanışmaktan onur duyarım!” sözlerine yankılar sürüyor. Nitekim bu kez ülkenin iki eski kadın dışişleri bakanı, Başkan Trump’a bu konuda sert eleştiriler yöneltti. Amerika’nın ilk kadın Dışişleri Bakanı olan ve 1997-2001 yılları arasında bu görevi yürüten Madeleine Albright, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kim Jong-un ile görüşmemesi gerektiğini söyledi. CNN International’a değerlendirmelerde bulunan Albright, “Bir başkan, bir ülkeye herhangi bir hazırlık yapmadan gitmez. Halkını açlık ve kontrol altında tutan biri tartışma konusu olduğunda, ‘Onur duyarım’ ifadesini kullanmak da yanlış” ifadelerini kullandı. Trump’ı “kullanacağı kelimelerin siyasi ağırlığının ve etkilerinin farkında olmamakla” eleştiren Albright, Trump’ın dünya liderleriyle kişisel ilişki kurmakta “fazla istekli olduğu” yorumunda bulundu.

Albright, “Görünen o ki, Başkan Trump bire bir ilişkiler kurabileceğini düşünüyor. Bu iş dünyasında mümkün olabilir, fakat ABD Başkanı olarak yapabilmesi mümkün bir şey değil!” diye konuştu. Albright, bakanlığı sırasında 2000 yılında, Kim Jong-un’un babası ve “Büyük Lider” olarak nitelenen Kim Jong-il ile görüşmüş, “İlişkileri normalleştirmek için acele etmiyoruz. Düşünerek hareket ediyoruz” demişti.

‘Twitter’la olmaz’

ABD’de başkanlık seçimine Demokrat Partinin adayı olarak katılan ve kaybeden Hillary Clinton da, New York’taki “Kadınlar için Kadınlar” etkinliğinde CNN televizyonundan Christiane Amanpour’a değerlendirmelerde bulundu.

Eşi Bill Clinton’ın, Kim Jong-il ile plütonyum programı konusunda defalarca görüşmelerde bulunduğunu hatırlatan Hillary Clinton, şu an içinde bulunulan durumdan, eski başkan George W. Bush’u sorumlu tutarken, “Müzakere etmek önemli ancak bu, geniş bir stratejinin parçası olmalı. Bir sabah kalkıp, ‘Hey, haydi bir araya gelelim ve ne yapabiliriz bakalım. Belki bir anlaşmaya varabiliriz’ demekle olmaz” ifadelerini kullandı.

Clinton, Dışişleri Bakanlığı ve Uluslararası Geliştirme Ajansı ödeneklerinde kesinti yapılamayacağını, diplomasinin önemini anlatan ve buna karşı çıkan tek kişinin Savunma Bakanı Jim Mattis olduğunu ifade etti. Mattis, Ulusal Güvenlik Danışma Konseyi toplantısında “Şayet Dışişleri Bakanlığı’nı daha iyi fonlamazsanız, daha fazla mühimmat almak zorunda kalacağım” demişti.

Clinton, bu tip krizleri çözmede savaşın, yapılması gereken üç şeyin “en sonuncusu” olduğuna da dikkat çekerek, “ilk”inin de diplomasi olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Çin’den itidal çağrısı

Çin, Kore konusunda taraflara itidal çağrısı yaparak, “Taraflar birbirini kışkırtmaktan kaçınmalı” dedi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, savaş uçaklarının uçuşları ve Kuzey Kore’nin verdiği tepkilerin, olayı içinden çıkılamaz hale getireceği uyarısında bulundu.