Erken çocukluk döneminden itibaren öncelikle ailemiz, sonra çevremizde yer alan pek çok kişi olumlu benlik saygısı geliştirebilmemiz için bize referans olur. Çevremizde yer alan tüm insanların olumlu ya da olumsuz değerlendirmeleri, kıyaslamaları ve bizim bunlarla baş edebilme mekanizmamız benlik saygımızın nasıl geliştiğini etkiler. Temelde kendimiz hakkında olumlu düşünceler geliştirebilmemiz için yani olumlu bir benlik saygısına sahip olabilmek için; neden her insanın eşsiz olduğunu anlamamız, kendimizin eşsiz yönlerini bulmamız, kendimizi tanımamız; sevdiğimiz, sevmediğimiz, yeterli ya da yetersiz bulduğumuz yönlerimizi ayırt etmemiz ve geliştirebilmemiz ve kim olduğumuza ilişkin bilgileri başkaları ile tarafsız şekilde paylaşabilmeyi gerektirir.’ Diyor Barbara Sher’in Benlik Saygısı Oyunları kitabının çeviri editörü Prof.Dr.Gülden UYANIK.

Haberin Devamı

İster ilk okul öğrencisi, ister ergenlik dönemi genci, ister bir şirketin yöneticisi olun, kendi değerini bilmek kolay değildir. Önceki yazılarımdan benlik saygısı geliştirmeyle ilgili bir kaç ipucu edinebilirsiniz.

Her gün kendinize yalnızca 2 dakika ayırarak başlayabilirsiniz. Her yeni güne uyandığınızda 1, her günü geride bırakırken uyumadan önce 1 dakikanız var mı? Üstelik etkisi garantili. Bal reklamı tadında girişimden sonra nasıl yapılması gerektiğine geçelim artık.

Uyandınız ve yeni güne hazırsınız şimdi kendinizle baş başa geçireceğiniz 1 dakika ayırın kendinize; belki biraz müzik, belki bir kahve, belki manzaranın tadını çıkarırken, belki gözleriniz kapalıyken, belki trafikte, belki yoga sonrası tamamen sizin gibi size özel 1 dakika. Bir dakikalık zaman dilimi enteresandır. Ne uzundur ne kısa. İşte bu 1 dakika boyunca kendinle ilgili olumlu yönlerine teşekkür edebilirsin, bugünün getirecekleri için şans dileyebilirsin, kendine bir motivasyon konuşması yapabilirsin, içindeki güce inanmayı dene, kendine teşekkür et, sev kendini. Bir dakika boyunca sanki sen şefkate ve ilgiye ihtiyacı olan bir çocuk gibi davran kendine. Güne kendini severek başla.

Haberin Devamı

Artık gün bitti, uyumak üzeresin kendinle geçireceğin 1 dakika ayır kendine ve bugün üstesinden gelebildiğin her şey için teşekkür et, şükret. Düşünsene neleri başardın, duyduğun güzel sözleri hatırla, teşekkürleri, lütfenleri... Olumsuzlar da vardır belki ama sen olumlulara tutun, sıkıca sarıl gün içindeki olumlu duygu ve anlarına. Günü kendine teşekkür ederek sevgiyle ve gururla kapat.

Ne dersin denemeye değer değil mi?

Ve lütfen eğer bunu deniyorsan bana ulaş ve deneyimini paylaş lütfen.

Sevgiyle…

Psk. Dan. Gizem KOLÇAK

www.gizemkolcak.com

@pskdangizemkolcak

pskdangizemkolcak@gmail.com