İkigai/ Japonların Uzun ve Mutlu Yaşama Sanatı

Haberin Devamı

Uzun ve sağlıklı bir hayatı kim istemez ki? Bunun sırrı Güney Japonya’da Okinawa adasında, yüz yaşının üzerinde insan yoğunluğunun en fazla olduğu yerde bulunmuş olabilir.
Ada sakinlerinin uzun yaşam sırrı bir kelimeyle özetlenebilir: İkigai.
İkigai kelimesi Türkçe’ye “Yaşam amacı” olarak çevrilebilir. Ayrıca aşağıda listelenen dört elementin kesişim noktası olarak da tanımlanabilir.
1-Tutkunuz.
2-Yetenekleriniz.
3-Hayatınızı nasıl kazanacağınız.
4-Dünyanın neye ihtiyacı olduğu.
Japonlar herkesin bir yaşam amacı ya da kaderi olduğuna ve bunu gerçekleştirmek için dünyaya geldiklerine inanırlar. Kimileri bu amacı çabucak bulurken kimileri uzun zaman arayabilirler. Eğer siz de ikinci kategoride olduğunuzu düşünüyorsanız önemli olan vazgeçmemek çünkü yaşam amacınız nihayetinde sabah yataktan kalkma güdünüz olacak.
Peki nelere dikkat etmeliyiz?
1-Aktif bir zihin ve düşük stres uzun yaşamın sırrı
Herhangi bir doktor size sağlıklı bir zihin ve bedenin doğru yaşlanmak için zorunlu olduğunu söyleyecektir ama pratikte bunu görmezden geliyoruz. Zihin sağlığının fiziksel sağlık kadar önemsenmemesi üzücü.Düşük zihinsel aktivite sinir bağlarını zayıflatır bu nedenle beyni farklı yollarla çalıştırmak önemlidir. Nörolog Shlomo Breznitz yaşlıların yeni aktiviteleri denemeyi reddedip sabit düşünce modelleri ve rutinlerinde takılı kaldıklarından dolayı beyin esneklerini kaybettikleri söyler.
Peki beynimizi nasıl çalıştırabiliriz? Aslında çok da zor değil. Satranç, kart oyunları gibi zihin oyunları oldukça işe yarar. Biraz daha ileri gitmek isterseniz evden çıkıp insanlarla buluşmak, sosyal etkileşimleri deneyimlemek yapabileceğimiz en basit ama etkili beyin çalışmalarından.
Uzun yaşamın diğer bir sırrı stresten kaçınmak.Stres artık o kadar alıştığımız bir kelime oldu ki maalesef ne kadar tehlikeli olduğunu unutuyoruz. Bir çok bilimsel çalışma gösteriyor ki stres altındaki insanlar beden ve zihinlerinde gereksiz yıpranmalar oluşturuyorlar ve bu da erken yaşlanmaya yol açıyor.
Stres seviyemizi nasıl düşürebiliriz? Farkındalık çalışmaları, yoga, meditasyon ya da yürüyüş gibi basit,keyifli ve etkili aktiviteleri hayatımıza katabiliriz. Üstelik bunlar için çok uzun zaman ayırmamız da gerekmiyor.
“Bizi sonsuz bir döngüye yönlendiren otomatik pilotu nasıl kapatacağımızı öğrenmemiz gerekiyor.”
2-Japonların stresi yenme yöntemi: Morita Terapi
Bu teknik psikiyatrist Shoma Morita tarafından kronik anksiyete ve obsesyon ile mücadele için geliştirilmiş ama stres ile başa çıkma için de çok etkili bir yöntem. Batı yöntemlerinde pozitif düşünce ile düşünceye odaklanarak duyguların ve eylemlerin etkilenmesi sağlanırken Morita terapide tam tersi bir yaklaşım uygulanıyor.
Morita terapide hastalardan duygularını değiştirmeye çalışmadan kabul etmeleri isteniyor. Kabullenmeden sonra yeni duygu yaratımları ve bu sayede eski duyguların yerine yenilerini koyma yaklaşımı uygulanıyor. Terapinin eksiksiz bir rahatlama ile başlayan dört aşaması var.İlk aşamada hasta bir hafta boyunca bir yatakta bütün dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak bir şekilde yatıyor.Bu süre zarfında hastanın ziyaretçi görmesine,medya tüketimine ya da konuşmak dahil herhangi bir iletişimde bulunmasına izin verilmiyor. Bu sayede hastanın yapabildiği tek şey duygu değişimlerini gözlemlemek olabiliyor.
İkinci aşamada hasta günlük yazmak, yürüyüş yapmak ve nefes egzersizleri gibi tekrarlanan aktiviteleri hayatına katmaya başlıyor. Üçüncü aşamada ise bu aktiviteler ahşap işleme,resim yapma gibi daha fiziksel ve yaratıcı hale dönüşüyor. Bu aktiviteler hastanın yeni duyguları yaratmasına yardımcı olarak hastanın keyif, sükunet ve bağlanmak gibi duyguları deneyimlemesini sağlıyor.
Bu üç aşamayı tamamladıktan sonra hasta son aşama için hazır oluyor: yeniden keşfedilmiş bir dinginlik ile dünyaya niyetini bilerek tekrar katılmak.
3-Eyleme odaklanmak sizi genç tutar
Akış kelimesi psikolog Mihaly Csikszentmihalyi tarafından 70 lerde icat edilen teknik bir terim. Zamanın kendisi dahil bütün diğer kaygıları durduran derin bir zevk ve konsantrasyon halini tarif eder.Bu hali yaşayabileceğiniz bir eylem bulmak hayattan zevk almanızı sağlar. Tenis oynarken,yemek yaparken, koşarken bu hali deneyimleyebilirsiniz. Önemli olan deneyerek hangi aktivitenin bizi bu ruh haline soktuğunu bulabilmektir.Aslında ikigai yi (yaşam amacımızı) bulursak sürekli olarak yaşayacağımız durum budur ama o zamana kadar hobilerimiz de bize aynı şekilde yardımcı olur. Neredeyseniz oradan başlayın. Yeni bir dil öğrenmek istiyorsanız sizi az da olsa zorlayacak bir başlangıç seviyesi ile başlayın.Eğer çok kolay bir seviye seçerseniz sıkılırsınız ve dikkatiniz dağılır.Eğer zor bir seviye seçerseniz ise strese girer ve vazgeçersiniz,dengeyi bulun.
4-Hayatınıza katacağınız basit alışkanlıklar büyük değişimler yaratır
Uzun yaşayan ada sakinlerinin bize birkaç basit tavsiyesi var. Kalpten gelen bir gülümseme ile yabancılar dahil herkese selam vermek ve mümkün olduğunca az endişelenmek. Değiştiremeyeceğimiz şeyler hakkında endişe duymanın stresi arttırmaktan ve hayat enerjimizi boşa harcamaktan başka bir getirisi var mı? Güzel haber ise daha az endişelenmeyi öğrenebiliriz,tek gereken biraz çaba. Ömür boyu süren dostluklar diğer önemli tavsiyelerden.Örneğin ada sakinleri hergün komşuları ile sohbet etmek için zaman ayırdıklarını söylüyor.
5-Ne yediğimiz kadar nasıl yediğimiz de önemli
Okinawa sakinlerinin beslenme düzeni çok fazla baharat ve bitki içeriyor.Her gün beş porsiyon farklı meyve ve sebze tüketiyorlar.Çeşitlilik çok önemli bu nedenle tabaklarındaki türleri gökkuşağı renklerine tamamlamaya çalışıyorlar:) Şeker ve tuz tüketimleri çok az, tahıl diyetlerinde ön planda. Çeşitlilik kadar porsiyon da çok önemli.Yemekten tam doymadan mide %80 doluyken kalkmak altın kural.Bunun için küçük tabaklar kullanıyorlar ve mutlaka önden çorba içiliyor.İçgüdüsel olarak bildikleri “Az yemek iyidir.” artık modern bilim tarafından da teyid ediliyor.Antioksidan oranı yüksek yeşil çay,brokoli,çilek,kayısı ve somon gibi besinler her zaman menülerinde.
6-Hareket,hareket,hareket
Hayatınızdaki yaşına rağmen hala enerji dolu olan insanları gözünüzün önüne getirin.Hepsinin bir şekilde hala fiziksel olarak aktif olduğunu göreceksiniz.Aklınıza hemen spor ve fitness gelmesin,esas olan günlük hayata katılan rutin fiziksel aktiviteler. Örneğin ada sakinleri her gün yürüyor ve bahçelerinde çalışıyor.Japonya’da halen sabahları televizyonlarda ve radyolarda egzersiz programları var ve bütün ülke bu eski geleneği uygulamaya devam ediyor.Bu egzersizler zorlayıcı hareketler değil,aksine eklemleri ve kasları ısıtmak için esneme hareketleri,bu kadar basit.
Özetleyecek olursak uzun,mutlu ve sağlıklı bir hayatın sırrı iyi beslenme ve hareket kadar hayat enerjimizi yönlendirebileceğimiz amacı bulabilmek. Mükemmeli aramaktan vazgeçip kusurlardaki güzelliği kabul ederek ihtiyacımız olan enerjiyi bulamaz mıyız?
Sevgiler.
Pınar Ögel-YogAnda.