Gündem İKRAMLARI GERİ ÇEVİRMEYİ BİLİN!

İKRAMLARI GERİ ÇEVİRMEYİ BİLİN!

28.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Beslenme uzmanı Hande Seven oruç sonrası kurulacak bayram sofrasında tüketilen yiyeceklere dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulunuyor: “Tatlı ve çikolata gibi besinleri fazla tüketmek tansiyon ve kan şekerinde ani değişimlere neden olabilir.”

İKRAMLARI GERİ ÇEVİRMEYİ BİLİN


Uzmanlar, bayram sofrası ve ziyaretlerdeki tatlı ikramlarının pek çok hastalığa davetiye çıkardığını söylüyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Seven, bayram ve sonrasında düzensiz beslenmenin bir çok sağlık problemine yol açtığını belirterek, “Oruç dönemi sonrası en sık yapılan hataların başında yetersiz sıvı tüketimi, şeker, tatlı ve çikolata gibi besinleri fazla tüketmek geliyor. Tansiyon ve kan şekerinde ani değişimler, sindirim sisteminde gaz, reflü, kabızlık gibi problemler, yetersiz sıvı alımına bağlı konsantrasyon bozukluğu gibi sağlık problemleri görülebiliyor” dedi.

3 saatte bir besin tüketin
Seven, Ramazan döneminde yavaşlayan metabolizma hızının yeniden canlandırılması için 2.5 - 3 saatlik aralıklarda besin tüketiminin çok büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor. Ramazan bitimiyle vatandaşların özellikle de Bayram süresince ana öğün sayılarını 3, ara öğün sayılarını ise 2’de tutmalarında fayda olduğunu keydeden Seven’in sağlıklı beslenme önerisi ise şöyle;
“Haftada 2-3 kereden fazla tatlı tüketmemek, şerbetli tatlılardan uzak durmak en doğrusu. Örneğin bir orta boy lokum 60 kalori, 2 adet baklava 435 kalori, 2 top kaymaklı dondurma 110 kaloriye denk geliyor. Düzenli egzersiz hatta kaliteli uyku da son derece önemli. Eğer kaliteli uyuyamıyor veya uykuya dalmakta zorluk çekiyorsanız akşam yatmadan 2 saat önce yoğurt, badem, muz, papatya ve melissa çayı gibi besinlerden oluşan bir ara öğün ile vücutta melatonin hormonu seviyesini artırıp, uykuya dalabilirsiniz”