İlişkide sonuç odaklı mı süreç odaklı mı olmalı ?

İlişkide sonuç odaklı mı süreç odaklı mı olmalı ?

Sonucunu düşündüğünüz bir ilişkide, keyif almak yerine o ilişkinin sonucu ile ilgili kaygılarla boğuşuruz. “Ya olursa? Ya olmazsa?” Belirsizliğin üzerine gidiyor, karamsarlıkla, hep olası olumsuz sonuçları seçerek çıkarımlarda bulunuyoruz. İlişkinizde de sonuca odaklanırsanız güzelliklerin, iyi şeylerin tadını alamazsınız. Bu durum ise hep plan yapan, hep kaygı yaratan bir sevgili haline dönüştürür sizi.

Sonuç odaklı düşünen kişilerin özellikleri ve düşünce yapıları :

Haberin Devamı

· Kaygılı kişiler

· Partnerini gözünden aşırı büyütüp kaybetme kaygısı yaşayanlar

· Dürtüseller

· Kendini yetersiz ve sevilmeye uygun olmadığını düşünenler

· Bir kusuru veya eksiğini gizleyenler

· Bağımlı özellikler

· Aile baskısına maruz kalanlar

· Duygusal yoksunluk şemaları

· Takıntılar

Kişi, doğru bir süreci yönetebilmek için önce özgürce düşünmeli ve baskı altında olmamalıdır. Kaybetme korkusu, sosyal baskı, duygularını yöneteme, yoğun duygusal açlık, kişiyi hemen davranış göstermesine ya da karar almasına neden olmaktadır.

Bu sorunu olanlar genelde ilişkiyi hızlandırırken tanıma ve anlama süreçlerini es geçtikleri için saman alevi gibi büyüyen ilişki, aniden bitme veya aniden mutsuzlaşmaya neden olmaktadır. Çok hızlı başlayan ilişkilerde ya taraflardan birinde ya da her ikisinde yukarıdaki özelliklerden olması muhtemeldir.

Toplumumuza uyarlarsak sonuç odaklı düşünenler:

· Kız arkadaşının sürekli "her an beni kaybedebilirsin, bana karışamazsın " yansıtması ile güvende hissetmek için hemen ( nişan veya evlilik) sonuca gitmek isteyenler,

· Evlilik yaşının geçtiğini düşünüp ilişkide hemen sonuca odaklananlar,

· Kendine güveni düşük olduğu için, flörtte terk edilmemek adına acele edenler,

· Sürekli ilgi ve paylaşım isteyip ve sevgilisine yapışık yaşayanların,engelleri (mesafe, sosyal baskı, ahlaki öğretiler, vs) kaldırmak için acele edenler,

· Flört yürütmeyi bilmeyenler,

Haberin Devamı

· Belirsizliğe tahammül edemeyen kontrolcü ve kaygılı kişiler

· Menfaat elde etmek ( miras, evlilik etiketi,çocuk sahibi olma,kendini güvene alma) acele edenler,

· Bir kusuru veya daha sonra ortaya çıktığında terk edilme ihtimali yaratacak bir duruma sahip olanların kendini ve ilişkiyi garantiye almak için acele edenler olarak tanımlayabiliriz.

Bu ve buna benzer nedenler, ilişkinin doğal akışını bozmakta, sırasına göre gidilmesi gereken adımları atlatılmasına,sağlıksız ve sağlam olmayan bir ilişki üzerine karar alınmasına neden olmaktadır. İlişki, ne kadar "emin olma" ve "uyumlu olma" üzerine kurulursa o kadar güven ve mutluluk verirken, acele edilen her aşamanın sorunu evliliğe yansımakta, çözülmeyen sorunlar da evliliğe dezavantajlı başlamaya neden olmaktadır.

İkili ilişkiler haricinde de süreç değil sonuç odaklı olmak bizde keyifsiz ve kaygılı bir ruh haline neden olur. Örneğin sınav kaygısının tek nedeni sonuca odaklanmaktır. “Ya kazanamazsam, ya sınav günü bir şey olursa” gibi. Yine “Ya kötü bir şey olursa?” derseniz evden çıkmamamız ya da kimseyle iletişim kurmamanız gerekir. Sonuca odaklanmak, sürecin kötü yaşanmasına neden olur. Partnerinizle yaşadığınız ilişkinizde> Oysa evlilik kararı plana göre değil, ilişkinin gidişatına göre verilir.

Haberin Devamı

İnsanlar, ilişkiden aldıkları güç ile evliliğe karar verebilirler. Flört, insanlara güven vermelidir. İki taraf da yaşanan kopya dönemden cesaret almalıdır. Böyle olunca zaten süreç iki tarafın koruması altında olur. İlişki beraber büyütülür. O halde kaygılarımız, korkularımız, geçmiş olumsuz yaşantılarımızdan hareket etmeden, ilişkiyi yaşamaya odaklanmalı, bir yandan da tanımaya çalışmalıyız. Evlenecek kişi mi eğlenecek kişi mi diye keskin ayırım yapmaya da gerek yok. Çünkü ikisi de aynı kişi olmalıdır. Kim bilir? Belki zamanla evlenmekten vazgeçen siz olacaksınız.

Iyi bir sonuca ; doğru yönetilmiş ve yaşanmış bir süreçten gidilir.

Serhat YABANCI

Aile-İlişki-Evlilik Terapisti

www.

www.instagram.com/serhatyabanci

http://www.facebook.com/serhatyabanci

0216 371 33 83

0505 540 09 77