İlişkiden Sonra Yatakta Dönüp Uyumayın

Haberin Devamı

İngilizce’de “foreplay” olarak geçen önsevişme ya da ön hazırlık safhası cinselliğin en önemli aşamalarından biri. Çünkü bu süreç zihni ve bedeni cinselliğe hazırlıyor. Peki siz hiç “afterplay” ya da “sevişme-ertesi”ni duydunuz mu?

Afterplay Nedir?
Cinsellik denilince önsevişme bile unutulurken sevişme-ertesi’nden bahsetmek oldukça güç. Yine de after play cinselliğin önemli aşamalarından biri. Çünkü Önsevişme o anki ilişkinin, After- play ise bir sonraki ilişkinin hazırlığı demek!

Önsevişme ve beraberlik yaşandıktan sonra ne oluyor? Orgazmik hislerin verdiği hormonsal değişim uyku hali, gevşeme yaratabiliyor. İlişki sırasında kadınlardaki bağlılık hormonu oksitosin’in artışı sarılma- sohbet etme arzusunu tetikliyor. Erkeklerdeki testosteron artışı uyku hali veya televizyon izleme gibi bireysel aktiviteler yönelme isteği doğuruyor. Çoğu zaman ise partnerler yaşadıkları beraberlik sonrasında duygusal ve fiziksel paylaşımları devam ettirmiyor.

Oysa “Afterplay”in gözden kaçan önemli bir özelliği var: Geri Bildirim. Bu birkaç dakikalık veya 5-10 dakikalık süreç çiftin birbirine cinsellikte beğendikleri, hoşnut oldukları, sevdikleri noktaları, partnerin hangi davranışının mutluluk getirdiğini ifade edecekleri bir fırsat. Bu fırsat iyi değerlendirildiğinde çiftin bir sonraki ilişkisi için mutlaka akılda kalan bir yol haritası oluyor. Afterplay bir nevi biraz önce yaşanan ilişkinin bir muhakemesi. Üstelik cinsel motivasyonu arttırıyor. Biraz önce yaşanan fiziksel ve duygusal bağın bir anda bitmemesini, partnerler arasında tensel iletişimin devamını da sağlıyor.

İşte bu yüzden afterplay’i cinselliğin bir parçası olarak görmek gerek. Cinsel sorun yaşayan çiftler de afterplay’in olumsuz olması nedeniyle bir sonraki ilişkiden kaçınma çok sık görülüyor. İlişkide yaşanan herhangi bir tatsızlık afterplay’de surat asma, eleştiri, kırıcı sözlerle pekiştiğinde cinsel motivasyon iyice düşüyor. Partnerler arasında afterplay’de tercih edilen davranışlar farklıysa bu durum çiftin arasında gerginliklere, kırgınlıklara da yol açabiliyor. Siz keyifli bir beraberlik yaşamış ve eşinizle yakınlaşmış olsanız da cinsellik sonrasındaki davranışlar nedeniyle partnerinizden uzaklaşabiliyor ve sıkkın-sinirli-kırgın-içerlemiş bir ruh haline bürünebiliyorsunuz. Ve sonuçta cinsellikten aklınızda kalan bu son hisler oluyor. Bu his olumsuzsa bir sonraki ilişki için olumsuz bir beklenti oluşurken, Afterplayde aklınızda kalan hisler olumluysa cinsellik için olumlu bir beklenti gelişiyor. Bu nedenle iletişimi devam ettirmek ve aklınıza partneriniz ve cinsellik geldiğinde sizi mutlu edecek bir finali yaratmak önemli.


www.hattatklinik.com
www.drecehattat.com