İlişkilerde Zarafetin Önemi

Günümüzde telaş içinde koştururken, neredeyse bedenimiz ruhumuzdan önde giderken çevremize davranışlarımıza dikkat etmiyoruz. Zarif bir tavrın önemini gözden kaçırmamıza neden olan bu telaşlı davranışlar bizim iç güzelliğimizi de gölgeliyor çoğunlukla…


Konfüçyüs, insaniyeti tanımlarken “Kendine hâkim olmak ve nazik olmak.” der. Bu bir bakıma zarafetin de tanımıdır. İlişkilerde birbirimizi birey olarak kabul etmiyoruz. O benim demek en büyük hata. Boşanmış, çok güçlü görünen bir kadının boşanma konusunda bir workshop’ unu izledim. Ben hiç eşimi benden ayrı düşünmedim diyor. Hatta bir astrologdan seans aldıklarında kendisi biz ne olacağız derken, eşi ben ne olacağım demiş ve kadın çok üzülmüş. Karşınızdakini birey olarak kabul ederseniz, onun dünyasını, onu olduğu gibi kabul edersiniz. Zarafet burada başlar. Onun alanına girmezsiniz, saygı gösterirsiniz. Onun da isteklerinin olduğunu bilirsiniz.

Haberin Devamı

Beni hiç anlamıyor dediğimizde biz anlıyor muyuz diye düşünmek gerek belki de. Anlamaya çalışmak yerine saygı ile tüm zarafetimizle iletişim kurmayı tercih etsek, kim bilir mutluluğumuz belki de çok farklı olurdu.

Erkekler kendilerini işe yarar hissetmek ister, kitaplar bile konserve kutusunu açmak için eşinizden yardım isteyin bilgisini verir. Oysa biz güçlü kadın olmayı seçerek her şeyi yapan olmaktan mutluluk duyarız. Yaptığımızın erkekte bir eksiklik yarattığını düşünmeyiz bile… Zarafetle kendisinden yardım istediğimizde eşimizin kendisini iyi hissetmesini sağlamak ilişkiye pozitif değer katar.


İletişimde dinleme en önemli konudur. Bir iş adamı eşi ile iletişim problemi yaşıyor, aslında sorunun eşinin kendisini dinlememesi ile ilgili olduğunu aldığı seanslar sonunda fark ediyor. İşinde yaşadığı stresi eşiyle paylaşmak istediğinde eşinin kendisini dinlemek yerine tavsiyelerde bulunması kendisini çileden çıkarıyor. Eşler birbiri ile konuşmuyor, ne istediğini, ne hissettiğini söylemiyor, En büyük problem belki de bu. Herkes her şeyin anlaşılmasını istiyor. Morali bozuk olan kadına televizyonda film izlerken, film seni etkiledi galiba diyen eşe sinirlenen, öfkeden köpüren kadın haklı mı?

Haberin Devamı


Zarafet sözcüklerde de gizlenmiştir. Eşinizle iletişimde sözcükleriniz bile farklı olmalı. O her gün gördüğünüz, göreceğiniz kişi bir gün gidebilir. Her şey, ama her şey, eşiniz bile emanet.
Mevlâna “Güzellik dilin altında gizlidir. Sükût, incelik, edep ve zarafet insanı her gittiği yerde sultan yapar” sözünü unutmadan zarafetle iletişim mutluluk için en önemli adımdır.