Cadde İlk Altın Portakallar sahiplerini buldu!

İlk Altın Portakallar sahiplerini buldu!

08.09.2016 - 14:11 | Son Güncellenme:

Bu yıl 53’üncüsü düzenlenecek Uluslararası Antalya Film Festivali’nde Onur Ödülleri yönetmen Feyzi Tuna ve oyuncu Yılmaz Gruda’ya, Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise sanatçı Emel Sayın’a verilecek.

İlk Altın Portakallar sahiplerini buldu

Uluslararası Antalya Film Festivali, 53’üncü kez kapılarını açmaya hazırlanıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde 16-23 Ekim tarihleri arasında yapılacak festival öncesi, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve festivalin Genel Direktörü Elif Dağdeviren Su Otel’de basın toplantısı düzenledi. Başkan Menderes Türel, 15 Temmuz’un açtığı yaranın acısının tazeliğinin devam ettiğini söyledi. Buna rağmen yapılması gereken çalışmaları yürüttüklerini belirten Türel, sinemada perdenin kapanmaz olduğunu kaydetti. Türel, Antalya Film Festivali’nin 53’üncü yılına daha güçlü, yeniliklerle girdiklerini söyledi.

Haberin Devamı

İKİ YENİ SEÇKİ EKLENDİ
Festival programına iki özel film seçkisi eklendiğini ifade eden Türel, şöyle konuştu:

"Bir seçkinin adı; ’Güneş Tutulması’ olacak ve darbelerle ilgili filmlerin gösterimi olacak. Bu bölümü 15 Temmuz şehitlerimize atfediyoruz. Şehitlerin her biri bir güneşti. İkinci seçki de yine oldukça anlamlı bir temaya sahip ve ’Mülteciler’ konusuna ayrıldı. Türkiye 3 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaparken, dünyanın ibretlik ilgisizliği karşısında bizim bu konuyu gündeme getirmeye hakkımız var. Avrupa’nın önemli şehirlerinde ana caddelerde kaldırımlar üzerinde yatan ve el uzatılmayan mülteciler görülüyor. Savaştan veya açlıktan kaçan göçmenlere ayrılan bölümün başlığı ’Hiçbir Yerin İnsanları’ olacak. Bu büyük insanlık dramına hem filmlerle ilgi çekeceğiz hem de sanatçılar bu konuda duyarlılıklarını ortaya koyacak."

Haberin Devamı

ÖZEL ÖDÜLLER
Başkan Türel, Altın Portakal Emek Ödülleri’nin, her daim gölgede kalmış dublaj sanatçıları Altan Karındaş ile Toron Karacaoğlu’na verileceğini söyledi. Onur Odülü’nün Yeşilçam’ın en önemli isimlerinden yönetmen Feyzi Tuna ile usta oyuncu Yılmaz Gruda’ya takdim edileceğini kaydeden Türel, Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün ise başköşe sanatçısı Emel Sayın’a verileceğini belirtti.

ÖDÜLLER 100 BİN LİRA

Türel, şöyle devam etti:

"Ulusal Uzun Metrajlı Film yarışmamız 100 bin lira ödüllü, bu yıl 60 film için başvuru yapıldı. Uluslararası Uzun Metrajlı Film Yarışması ödülümüz ise 50 bin Euro. Kısa Metrajlı Film Yarışması da çok canlı geçiyormektedir. Kısa Film Yarışmasına da 202 başvuru almış bulunuyoruz. Altın Portakal’da benim iki önemli uzun vadeli büyük hedefim bulunuyor. Birisi Altın Portakalı yerelden veya ulusaldan, uluslararası, hatta küresel boyuta yükseltmek. Yabancı sinemacıların katılımı, uluslararası yarışma bu çerçevede her yıl ağırlık kazanmaktadır. Bu yıl festivale ünlü aktör Gerard Depardieu’nün katılacağını duyurduk. Diğer isimleri de önümüzdeki günlerde birer birer açıklayacağız."

"ANTALYA SİNEMA KENTİ OLACAK"
İkinci büyük hedefinin de Antalya’nın bir sinema endüstrisi şehri olması olduğunu kaydeden Türel, "Bunun için Antalya Film Destek Fonu yarışmasını başlatmıştık. Tamamen veya kısmen Antalya’da çekilen filmler bu yarışmaya giriyor ve kazanana 100 bin TL ödül veriyoruz. Tabii ayrıca filmin Antalya’da çekilecek bölümlerinde de desteğimizi esirgememeye söz veriyoruz. Sözümüzün nakit yerine geçtiği de ortada. Nitekim bu yarışmaya da 40 senaryo başvurmuştur. Yani sinemacılar da sözümüze güveniyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

PROFESYONELLER İÇİN YENİ PLATFORM
Ortak yapım ve proje geliştirme marketi olan Antalya Film Forumu’nu başlattıklarını aktaran Türel, buradaki senaryo veya projelere de 100 bin lira ödül koyduklarını hatırlattı. Türel, bu yıl önemli bir yenilik olarak FILM TMR (Film Talent Marketing Rounds) ismiyle sinema profesyonelleri için networking, iletişim ve pazarlama platformunu başlattıklarını söyledi. Film Destek Fonu gibi yeniliklerle Antalya’ya film endüstrisini çekmenin zaman alacağını vurgulayan Türel, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Bunlar uzun soluklu adımlardır. Ama şu 3 senedeki ilerleme bile bize çok doğru bir yönde doğru insanlarla ve doğru adımlarla yürüdüğümüzü göstermektedir. Geleneksel festival kortejimizi 15 Ekim Cumartesi günü gerçekleştireceğiz. Gelenek devam edecek. Halkımız için önemli bir yeniliğe daha imza atacağız. Artık bir festival merkezi ve Festival Yolu oluşturuyoruz. Cam Piramit bir festival merkezine dönüşecek, Cam Piramit’le Antalya Kültür Merkezi arasındaki Kral Yolu’nu da Festival Yolu’na dönüştürüyoruz. 12.00 ile 24.00 saatleri arasında açık olacak. Burada söyleşiler, yerli ve yabancı yıldızlarla imza saatleri, müzik dinletileri, atölyeler, sergiler, sosyal sorumluluk standları yer alacak. Böylece Antalya halkı, sinemayı film gösterimleri dışında da yaşayabilecek."

FETÖ’NÜN ’F’Sİ FESTİVALDE YER ALMAYACAK
Basın açıklaması ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türel, festivalde FETÖ’nün ’F’sinin bile yer alamayacağını söyledi. Konuya özenle yaklaştıklarını kaydeden Türel, "FETÖ’nün başındaki adam ve örgüt üyeleri fevkalade kendilerini gizlemiş insanlar. Genelkurmay başkanı yaveri ve özel kalemi bile kimliğini gizlemeyi başarmış. Kılı kırk yarıyoruz. Bu konuda atılması gereken adımları tabii ki atıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

EROL KOLÇAK’IN HAYATI BELGESEL OLACAK
15 Temmuz’u anlatan belgesel yapmak istediklerini belirten Türel, geçmişte festivale destek veren ve 15 Temmuz’da hayatını kaybeden reklamcı Erol Kolçak’ın hayatının bir bölümünün anlatıldığı belgesel yapabileceklerini söyledi. Başkan Türel, festival bütçesinin önceki yılla aynı olacağını ekledi.

FİLMLER DETAYLICA İNCELENİYOR
Festival Direktörü Elif Dağdeviren de 15 Temmuz darbe girişiminin Türkiye’nin başına gelen en kötü felaketlerden biri olduğunu söyledi. Film seçimlerinde FETÖ dolayısıyla hassas olmak zorunda olduklarını belirten Dağdeviren, "FETÖ şüphesiyle birkaç sponsoru iptal ettik. 350 film başvurusu vardı, bu filmleri çok detaylı inceliyoruz. Filmlere gizli bir ajanda var mı diye de bakıyoruz. Hassasiyet gösteriyoruz" dedi.