Gündem İlk bakışta herkes onları aile sandı ama... Banka hesaplarına baktıklarında şoka uğradılar

İlk bakışta herkes onları aile sandı ama... Banka hesaplarına baktıklarında şoka uğradılar

23.01.2019 - 11:03 | Son Güncellenme:

İstanbul’da 315 kişinin banka kartını kopyalayarak 456 bin liralık bir vurgun yapan 5 kişilik şebeke polis tarafından çökertildi.

İlk bakışta herkes onları aile sandı ama... Banka hesaplarına baktıklarında şoka uğradılar

ATM’lere yerleştirdikleri kopyalama aparatlarıyla önce vatandaşların kartlarını kopyalayan şebeke üyelerinin, paraları çekerken dikkat çekmemek için ATM başına yanlarına aldıkları çocuklarla gittikleri belirlendi.

Haberin Devamı

KOPYALAMA DÜZENEĞİ VE GİZLİ KAMERA

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube ekipleri, kartlarından bilgileri dışında para çekildiği ve alışveriş yapıldığı yönünde savcılığa şikayette bulunan vatandaşların ihbarı üzerine yaptığı araştırmalarda, mağdurların kartlarının bir şebeke tarafından kopyalandığını tespit etti. Kopyalama işlemlerinin, ATM ve POS makinelerine yerleştirilen düzeneklerle gerçekleştiğini belirleyen siber ekipleri ATM’lere kopyalama düzeneği yerleştiren şebekenin, para çekme bölümündeki çerçeveye de gizli kamera koyduğunu tespit etti.

315 MAĞDUR

Günlerce süren takip ve izlemede bir çok banka müşterisini mağdur eden 5 kişilik kopyalama şebekesine ulaşan ekipler, şebekenin ele geçirdiği kart bilgileriyle sahte kart bastığı, gizli kameralardan tespit ettikleri şifreleri de kullanarak 315 kişinin hesabını boşalttığını belirledi.

Haberin Devamı

AİLE BABASI GÖRÜNTÜSÜ

Şebekenin bu yöntemle 456 bin liralık bir vurgun yaptığını tespit eden Siber polis ekipleri, şebeke üyelerinden H.Y.nin ATM’lerden para çekerken 8 yaşındaki çocuğunu yanında götürerek kendisine aile babası görüntüsü verdiğini tespit etti.

ELABAŞI ARANIYOR

Yapılan çalışmaların ardından operasyon kararı alan ekipler, geçtiğimiz 3 Ocak ile 7 Ocak tarihleri arasında İstanbul'da farklı adreslere düzenlediği baskınlarda şebeke üyeleri H.Y. , LL , Y.E. , O.U. , H.E. yi yakalayarak gözaltına aldı. Emniyetteki sorgu ve işlemlerinin ardından sevk edildikleri mahkemece tutuklanan 5 şebeke üyesinin elebaşıyla diğer yardımcı ve şebeke üyelerinin yakalanması için polisin çalışmaları sürüyor.

DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Son dönemlerde tekrar artış göstermeye başlayan kart kopyalama olaylarına karşı polis, vatandaşları kopyalama tuzağına düşmemeleri için dikkatli olmaları konusunda uyarırken alınması gereken tedbirleri ise şöyle sırladı;

-Karttan gerçekleştirilen harcamalar ile ilgili olarak mutlaka cep telefonuna bilgilendirme mesajı gelmesi bankalardan talep edilmeli.

-Birden fazla banka veya kredi kartı kullanan kart sahipleri kartlarının tümünde aynı şifreyi kullanmamaya özen göstermeleri

Haberin Devamı

-Lokanta ve cafe gibi yerlerde hesap öderken, post makinesi masaya çağrılmalı, banka veya kredi kartının POS makinelerinin haricinde başka bir cihazdan geçirilmemesine dikkat edilmeli.

-Yapılan alışverişlerle ilgili banka hesap özetleri ve dönem içi kullanımları sık sık kontrol edilmeli.

-Banka veya kredi kartlarına, kullanımlarına göre günlük harcama limiti banka aracılığıyla belirlenmeli ve gerekli olmadığı hallerde günlük harcama limiti yüksek tutarda belirlenmemeli.

-Kart kullanımı sırasında şifre girilirken, pos cihazında dahi şifrenin başkaları tarafından görülmeyecek şekilde girilmesi sağlanmalı.