Ekonomi İlk çeyrekte verilen kredi miktarı 175 milyar TL’ye koşuyor

İlk çeyrekte verilen kredi miktarı 175 milyar TL’ye koşuyor

27.03.2017 - 13:18 | Son Güncellenme:

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın yılın ilk üç ayında verilen kredi miktarının geçen yıla göre yüzde 46 arttığını söyledi. Aydın kredi tutarının 175 milyar TL'ye dayanabileceğini belirtti.

İlk çeyrekte verilen kredi miktarı 175 milyar TL’ye koşuyor

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, bankacılık sektöründe hükümetin Kredi Garanti Fonu’nu (KGF) ve kredileri destekleyen tedbirlerinin desteğiyle kredilerde miktarsal bazda ciddi bir artışla ilk çeyreğin tamamlanmasını beklediklerini, geçen yıl ilk üç ayda 120 milyar TL olan kredilerin bu yıl ilk çeyrek itibarıyla 175 milyar TL’ye yükseleceğini söyledi. Böylece kredilerde ilk çeyrek sonunda yıllık bazda artış yaklaşık yüzde 46’lık artışa denk geliyor. Aydın yıl sonunda ise yüzde 15’lik bir kredi büyümesi beklediklerini ifade etti.

Haberin Devamı

TOPLAM KREDİLER 1.8 TRİLYON TL

BDDK verilerine göre Ocak sonu itibarıyla krediler kümülatif bazda 1.8 trilyon TL seviyesinde bulunuyor.

Uludağ Ekonomi Zirvesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Aydın, “Kredilerde miktarsal olarak ciddi bir artış görüyoruz. Kredi rakamlarına baktığımızda geçen yıl ilk üç ayda 120 milyar TL. İlk çeyreğin bitmesine son bir hafta kala şu anda 150 milyar TL, çeyreği 175 milyar TL civarında tamamlar görünüyor. Bu ciddi bir artış” dedi.

Kredilerde canlanmanın bir önceki yılın son çeyreğinde başladığını Kredi Garanti Fonu (KGF) başta olmak üzere hem bireysel tüketiciye dönük hem de şirketlere yönelik hükümetin aldığı tedbirlerin de bu artışta etkili olduğunu belirten Aydın “Kredilerdeki canlanmaya iki yönlü olumlu bakmamız lazım. Birincisi reel sektörün kredi talebinin devam ettiği, ikincisi ise bankaların kredi verme iştahının devam ettiği görünüyor” dedi.

Haberin Devamı

KEFALET TUTARI 250 MİLYAR TL

Bankaların kredilerini canlandırmak için yapılan çalışmalar kapsamında, geçen yıl BDDK bankaların bazı kredilerde genel karşılıkları düşüren ve bazı kredilerde yeniden yapılandırmaya imkan veren kredi arzını artırarak kredi maliyetlerini düşüren yönetmelik yayımlamıştı. Son olarak KGF’nin sağladığı kefalet tutarını 250 milyar TL olarak belirleyen kararname de Resmi Gazete yayımlanmıştı.

Aydın, küresel olarak bankacılık sektörünün hala sıkıntı yaşadığı bir dönemden geçildiğini belirterek, “Buna ek olarak yerel konjonktürel olarak yaşadığımız sıkıntılara rağmen bilançonun her gün daha fazla bir bölümünü krediyle oluşuyor. Şu anda bu rakam yüzde 68 seviyesinde… Bu oran 2000’lerde yüzde 20 seviyesindeydi” dedi.

BDDK verilerine göre kredilerin aktif içindeki payı 2016 sonunda ise yüzde 63 seviyesindeydi.