Siyaset İlk tur maratonu 90 saatte bitti

İlk tur maratonu 90 saatte bitti

17.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM Genel Kurulu’nda, Ak Parti’nin 18 maddeden oluşan “Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”nin 1. tur görüşmeleri ve oylaması tamamlandı.

İlk tur maratonu 90 saatte bitti

Görüşmelerine 9 Ocak Pazartesi günü başlanan teklifin Genel Kurul’daki görüşmeleri, aralıksız 7 gün ve 90 saatten fazla sürdü.

İlk tur maratonu 90 saatte bitti
MHP’nin destek verdiği teklifin görüşmelerini yavaşlatmayı amaçlayan CHP çeşitli protestolar yaptı. HDP hiçbir oylamaya katılmadı. Yumruklu, ısırıklı kavganın yaşandığı görüşmelerde CHP, kürsü işgal etti, “düşünerek oy kullanma” eylemi ile görüşmeleri yavaşlattı. Son gün görüşmelerinde ise oy kullanılan kupaların önüne anayasa kitapçıkları bıraktı. Görüşmelere, “gizli oy” kuralına Ak Parti ve MHP’lilerin uymadığı tartışmaları damga vurdu.

Haberin Devamı


Sabaha kadar süren görüşmelere Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli eksiksiz katıldı. Yıldırım, muhalefet kulisine sürpriz ziyarette bulundu. Bahçeli ve Kılıçdaroğlu ile ayrı ayrı görüştü. Teklifin son gün görüşmelerinde Ak Partili vekiller Yıldırım ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

3 bin sayfa tutanak

Genel Kurul’un çalıştığı süre içerisinde TBMM Üyeler Lokantası milletvekillerine hizmet verdi. Anayasa görüşmelerinin devam ettiği gecelerde bazı milletvekilleri, yöresel yemek ikramlarında bulundu. Toplantılarda tutanak tutulan sayfa sayısı 3 bin 59 olarak belirlendi. 555 sayfa ile en fazla tutanağın tutulduğu gün altıncı gün görüşmelerinin yapıldığı 14 Ocak Cumartesi günü oldu. Görüşmelerin başladığı birinci gün 442, ikinci gün 448, üçüncü gün 464, dördüncü gün 440, beşinci gün 458, son gün ise 252 sayfa tutanak tutuldu.